Μενού Ροή
Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα σε νέα ρεκόρ λόγω της τεράστιας ζήτησης σε Κίνα, Ινδία και ΗΠΑ

Η αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα, την Ινδία και τις ΗΠΑ θα μπορούσε να φέρει την παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα σε νέο υψηλό όλων των εποχών φέτος, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Ο IEA είπε ότι η παγκόσμια παραγωγή ενέργειας από άνθρακα αναμένεται να φτάσει τις 10.350 τεραβατώρες το 2021, αύξηση 9%, λόγω της ταχείας οικονομικής ανάκαμψης που «ανέβασε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μπορούν να συμβαδίσουν οι προμήθειες πηγών με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Η συνολική ζήτηση για άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργοβόρων βιομηχανιών, όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας, αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% φέτος. Αν και δεν θα υπερβεί τα επίπεδα κατανάλωσης ρεκόρ του 2013 και του 2014, θα μπορούσε να φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό το επόμενο έτος, ανέφερε η έκθεση του IEA.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι η αύξηση είναι «ένα ανησυχητικό σημάδι για το πόσο μακριά βρίσκεται ο κόσμος στις προσπάθειές του να θέσει τις εκπομπές σε μείωση προς το καθαρό μηδέν».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας