Μενού Ροή
Η Πολωνία ζητά πλήρη απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων από Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων, ξεκινώντας από τον άνθρακα, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την Τετάρτη.

Οι δυο τους συναντήθηκαν κοντά στα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα για να συζητήσουν την τρέχουσα στρατιωτική και ανθρωπιστική κατάσταση στην ανατολική Ευρώπη.

Υπάρχει τρομερή ανάγκη για ειρήνη στην Ουκρανία και χρειάζεται βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κατάστασης, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με την Πολωνία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απαγορεύσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα, πρόσθεσε.

Ο Μισέλ ευχαρίστησε τον πολωνικό λαό για τη φιλοξενία του προς τους Ουκρανούς πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι στόχος της επίσκεψής του ήταν να δείξει αλληλεγγύη στον ουκρανικό και τον πολωνικό λαό.

Και οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αυστηρότερες. Ο Μισέλ ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα διαθέσει 500 εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε τους γείτονές μας και θα το κάνουμε. Οργανώσαμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο, έχουμε επισπεύσει όλες τις διαδικασίες Είμαι σε επαφή με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να βοηθήσω αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους που προσπαθούν να δραπετεύσουν», είπε ο Πολωνός ηγέτης.

Στους πρόσφυγες στην Πολωνία δίνεται τροφή και στέγη. Κουτιά ανθρωπιστικής βοήθειας συσσωρεύονται στις πόλεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με αναφορές, 500.000 Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους, εκ των οποίων οι 377.000 βρίσκονται στην Πολωνία.

(Bartosz Sieniawski | EURACTIV.pl)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας