Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Η πολωνική κυβέρνηση θα επιδοτήσει περαιτέρω τον άνθρακα

Η πολωνική κυβέρνηση θα λάβει διάφορα μέτρα με στόχο τη μείωση των συνεπειών της έλλειψης άνθρακα και των υψηλών τιμών, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά, ανακοίνωσε την Τρίτη η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκουα.

Το εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία που ισχύει από τον Απρίλιο, έχει συμβάλει σε σοβαρό έλλειμμα άνθρακα στην Πολωνία, το οποίο έχει επίσης ως αποτέλεσμα υψηλές τιμές. Πολλοί μεμονωμένοι χρήστες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη στιγμή και αγόρασαν περισσότερο άνθρακα από ό,τι συνήθως, φοβούμενοι ότι τον επόμενο χειμώνα η διαθεσιμότητα μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μόνιμες ελλείψεις στο κατάστημα του Polish Mining Group, του κύριου διανομέα άνθρακα της χώρας. Για την επίλυση του προβλήματος, η Μόσκουα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα «αυξήσει την απόδοση και θα ανακατευθύνει το ρεύμα άνθρακα στα αποθέματα του Polish Mining Group, έτσι ώστε περισσότερος άνθρακας να πηγαίνει στα νοικοκυριά».

Μπορεί να είναι περίεργο το γεγονός ότι η υπουργός για το κλίμα ασχολείται με τα ορυκτά καύσιμα, παραδέχτηκε η Μόσκουα, αλλά «πρόκειται για θέμα ενεργειακής ασφάλειας για πολλά νοικοκυριά», υποστήριξε, όπως αναφέρει η υπηρεσία ειδήσεων Interia.

«Ακόμη και αν το πρόγραμμα (ενεργειακής) μετάβασης με όλες τις ενθαρρύνσεις και την υποστήριξη αναπτύσσεται πολύ καλά, εξακολουθούν πολλά νοικοκυριά στην Πολωνία να χρησιμοποιούν άνθρακα», εξήγησε.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ανακοίνωσε επιδοτήσεις για τον άνθρακα ως λύση στο πρόβλημα των υψηλών τιμών.

Οι λεπτομέρειες του προγράμματος πρόκειται να παρουσιαστούν σύντομα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Πιοτρ Πατκόφκσι δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Polsat News ότι οι επιδοτήσεις θα ανέλθουν σε περίπου 1000 ζλότυ (218 ευρώ) ανά 1 τόνο.

Ένα πρόβλημα είναι οι κερδοσκόποι σχετικά με τις τιμές του άνθρακα. Οι Brokes αγοράζουν άνθρακα για περίπου 1000 ζλότυ και τον πωλούν στα νοικοκυριά για τρεις φορές περισσότερο, επισημαίνει η Interia.

Ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αντισταθμίσει τις ελλείψεις άνθρακα από τη Ρωσία με την εισαγωγή του από άλλες χώρες. Το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, είπε

Φέτος, η Πολωνία έφθασε στο ιστορικό χαμηλό του μεριδίου του άνθρακα στο ενεργειακό της μείγμα, με 48% λιθάνθρακα και 17% λιγνίτη, αναφέρει το BiznesAlert.

Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι αγορές ρωσικού άνθρακα από την Ινδία έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες εβδομάδες παρά τις κυρώσεις στη Μόσχα, καθώς οι έμποροι προσφέρουν εκπτώσεις έως και...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην ανοικτή εκδήλωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ που πραγματοποιείται σήμερα, (Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2022),ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, συνομίλησε με...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η κυβέρνηση θέλει να επιδοτήσει τον άνθρακα για τους οικιακούς και στεγαστικούς συνεταιρισμούς εν μέσω της αύξησης των τιμών του άνθρακα και των ελλείψεων...

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Η Πολωνία αποφάσισε να τερματίσει τη διακυβερνητική συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου Yamal, όπως δήλωσε τη Δευτέρα μέσω Twitter...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE