Μενού Ροή
Με κυρώσεις κινδυνεύει η Τσεχία λόγω άνθρακα

Η Τσεχία κινδυνεύει να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει εγκαίρως περίπου 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ για να βοηθήσει τις περιφέρειές της να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα και να εξελιχθούν σε μια πράσινη οικονομία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση.

Οι περιφέρειες Karlovy Vary, Moravian-Silesian και Ústí nad Labem ενδέχεται να μην λάβουν βοήθεια από την ΕΕ για τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, την αποκατάσταση του τοπίου μετά την εξόρυξη, την πράσινη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων της τσέχικης βιομηχανίας άνθρακα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τσεχία καθυστερεί την έναρξη του προγράμματός της για τον άνθρακα, παρόλο που ήταν το δεύτερο από όλα τα εθνικά προγράμματα που εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες – ένα ζήτημα το οποίο έχει ήδη επισημανθεί στην έκθεση του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με τους κινδύνους της υλοποίησης.

«Δεδομένης της καθυστερημένης έναρξης του προγράμματος (…), υπάρχει κίνδυνος να μην δαπανηθούν όλα τα κονδύλια με βάση το χρονοδιάγραμμα και ενδεχομένως να χρειαστεί να ανακτηθούν », αναφέρει η έκθεση.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τη χρήση των επιδοτήσεων. Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ειπωθεί ότι οι πληροφορίες αυτές βασίζονται σε στοιχεία μέχρι το τέλος του 2022. Η κατάσταση όμως έχει αλλάξει ραγδαία από τότε», δήλωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στη EURACTIV Τσεχίας.

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι ευκαιρίες επιδότησης που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι επαρκείς, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες. Ωστόσο, για να είναι επιτυχείς, οι αιτούντες θα πρέπει να πληρούν όλες τις απαιτήσεις και να προετοιμάζονται εγκαίρως προκειμένου να λάβουν τα κονδύλια.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας