Μενού Ροή
Φωτό: Zbynek Burival-Unsplash
Οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταφέρονται στην Αφρική - Τα κοιτάσματα του 2021

Την ώρα που ο όλος ο δυτικός κόσμος καταβάλει αγώνα δρόμου για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εγκαταλείποντας σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα, στην  Αφρική ξεκινάει μια πολλά υποσχόμενη δεκαετία εξαιτίας των σημαντικών νέων αναλύσεων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικές ορισμένες από τις ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων που έγιναν εντός του 2021:

Στην Ανγκόλα

Παρά τον παγκόσμιο αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων, στις αρχές του έτους έγινε ανακάλυψη ελαφρού πετρελαίου από την Eni offshore Angola στις 6 Απριλίου στο Block 15/06 βαθέων υδάτων.

Με γεώτρηση στα 500 μέτρα στην προοπτική εξερεύνησης Cuica στην Αναπτυξιακή Περιοχή Cabaҫa, η ανακάλυψη περιέχει δυνητικά 200 έως 250 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και σηματοδοτεί τη δεύτερη σημαντική ανακάλυψη πετρελαίου στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας τη θέση της δυτικοαφρικανικής χώρας ως η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή χώρα. χώρα παραγωγής στην υποσαχάρια Αφρική.

Στη Ναμίμπια

Συγκλονίζοντας τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά τη δημοσίευση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων από εξερευνητικές γεωτρήσεις στη λεκάνη Kavango της Ναμίμπια, έκτασης 6,3 εκατομμυρίων στρεμμάτων, η καναδική εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, Reconnaissance Africa (ReconAfrica), αποκάλυψε τη δυνατότητα μιας τεράστιας ανακάλυψης πετρελαίου που εκτιμάται ότι περιέχει 120 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Τα αποτελέσματα του ημερολογίου δειγμάτων έδωσαν έκτοτε πάνω από 200 μέτρα δείκτες ελαφρού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με το πηγάδι να έχει φτάσει στο πλήρες βάθος των 12.500 ποδιών στις αρχές Ιουλίου και η επεξεργασία και η ολοκληρωμένη ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Νότια Αφρική

Τον Μάιο, ο Υπουργός Ορυκτών Πόρων και Ενέργειας της Νότιας Αφρικής, Επίτιμος. Ο Gwede Mantashe, ανακοίνωσε την ανακάλυψη θυλάκων σχιστολιθικού αερίου στη λεκάνη Karoo της χώρας στην Ελεύθερη Πολιτεία, με τις εκτιμήσεις να υποδηλώνουν ότι η Νότια Αφρική διαθέτει δυνητικά 390 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου φυσικού αερίου.

Αυτά τα ευρήματα φυσικού αερίου έχουν τη δυνατότητα να οδηγήσουν την οικονομία της χώρας της Νότιας Αφρικής, ενώ παράλληλα διαφοροποιούν το ενεργειακό της μείγμα και διευκολύνουν την ενεργειακή μετάβαση.

Στη Γκάνα

Περαιτέρω τοποθέτηση της Γκάνας ως κόμβου υδρογονανθράκων, μια υπεράκτια ανακάλυψη πετρελαίου που έγινε από την πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni στο CTP Block 4 τον Ιούλιο αποκάλυψε ότι το πηγάδι Eban-1X και το περιβάλλον του συγκρότημα χωρούν από 500 έως 700 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Γεωτρημένο περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές της δυτικής αφρικανικής χώρας και περίπου 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κόμβου Sankofa, το πηγάδι διανοίχτηκε σε βάθος νερού 545 μέτρων, φτάνοντας σε συνολικό βάθος 4.179 μέτρων, με δεδομένα δοκιμών παραγωγής να υποδηλώνουν τη δυνατότητα να παραδώσει 5.000 bpd .

Στην Γκαμπόν

Η γεώτρηση στο ερευνητικό πηγάδι Hibiscus North στο Dassafu Block της Γκαμπόν από την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, BW Energy, τον Αύγουστο, αντιμετώπισε μια προοπτική που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τα ανακτήσιμα αποθέματα του μπλοκ κατά 105 εκατομμύρια βαρέλια.

Σε συνολικό βάθος 336 μέτρων και συναντώντας περίπου 13,5 μέτρα πετρελαιοφόρα δεξαμενή, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο έδειξαν χαμηλότερους όγκους υδρογονανθράκων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ωστόσο, η προοπτική εξακολουθεί να διατηρεί τη δυνατότητα δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Ακτή Ελεφαντοστού

Εν τω μεταξύ, η γνωστή Ιταλική Eni ανακοίνωσε την 1η Σεπτεμβρίου, μια σημαντική ανακάλυψη πετρελαίου στις ακτές της Ακτής Ελεφαντοστού με αποθέματα που υπολογίζονται μεταξύ 1,5 και 2 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και περίπου 1,8 έως 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Με το πρώτο πετρέλαιο και φυσικό αέριο να αναμένονται ήδη από το 2023, η Eni ανακοίνωσε τον Νοέμβριο σχέδια για γρήγορη ανάπτυξη και λειτουργία του φρεατίου Baleine-1X, που βρίσκεται στο Block C1-101, το οποίο θα ενισχύσει δραστικά την εγχώρια ικανότητα της χώρας, μειώνοντας έτσι τις εισαγωγές .

Στην Αίγυπτο

Τον Οκτώβριο, η Eni έκανε για άλλη μια φορά τρεις ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυτή τη φορά, στη δυτική περιοχή της ερήμου της Αιγύπτου – διατηρώντας πιθανά 50 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε αποθέματα. Βρίσκονται στις παραχωρήσεις Meleiha και Southwest Meleiha, οι ανακαλύψεις περιλαμβάνουν αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων, με τις αρχικές δοκιμές να δείχνουν σταθερή ικανότητα παραγωγής πετρελαίου έως και 2.500 bpd.

Ζιμπάμπουε

Τον ίδιο μήνα, η αυστραλιανή εταιρεία εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου, Invictus Energy, όρισε την Polaris Natural Resources, μια καναδική εταιρεία, να πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα στη λεκάνη Cabora Bassa, που βρίσκεται στην κοιλάδα Zambesi στην περιοχή Muzarabani, 300 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Χαράρε στην Ζιμπάμπουε – η οποία πιστεύεται ότι είναι μια από τις πιο ανεξερεύνητες εσωτερικές περιοχές της αφρικανικής ηπείρου.

Η Invictus Energy και η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε υπέγραψαν νωρίτερα φέτος μια συμφωνία ανάπτυξης και παραγωγής πετρελαιοειδών, με την εταιρεία να έχει δικαιώματα παραγωγής εντός της χώρας για τα επόμενα 25 χρόνια.

Η Νότια Αφρική

Στη Νότια Αφρική, η ολοκληρωμένη ενεργειακή και χημική εταιρεία της χώρας, Sasol, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Central Energy Fund τον Οκτώβριο για να επιτάχυνση της ανάπτυξης φυσικού αερίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Με προκαταρκτική εστίαση στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια και στη μείωση των εισαγωγών, η συμφωνία αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Οι προοπτικές του φυσικού αερίου συνεχίστηκαν τον Νοέμβριο για τη Νότια Αφρική, με την εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Renergen, να αναφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα μετά από εργασίες γεώτρησης στο μοναδικό χερσαίο εργοστάσιο πετρελαίου της χώρας, το Virginia Gas Project, που ανακαλύπτει σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου. Αναφέροντας αύξηση 600% στα αποθέματα μεθανίου και ηλίου, το περιεχόμενο του φρέατος εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 7,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια (bcf) ήλιο και 215,1 bcf μεθανίου.

Στη Γκάμπια

Με τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την πρώτη παραγωγή πετρελαίου της Γκάμπια, η αυστραλιανή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, FAR, ξεκίνησε τη γεώτρηση στο υπεράκτιο εξερευνητικό πηγάδι Bambo-1 στο Block A-2, το οποίο περιέχει μια πιθανή πηγή 1.118 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Η εκστρατεία γεώτρησης αναμένεται να διαρκέσει περίπου 30 ημέρες, με το γεωτρύπανο Stena IceMax να έχει φτάσει στο εργοτάξιο στις 12 Νοεμβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας