Μενού Ροή
48ωρη απεργία των πρατηριούχων στην Ιταλία

Εν μέσω ενός δύσκολου διημέρου για τις μετακινήσεις βρίσκεται η γειτονική Ιταλία, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης πρατηρίων καυσίμων σε όλη τη χώρα προχώρησαν από το βράδυ της Τρίτης (24/1) σε απεργία μετά τις άκαρπες συναντήσεις των βενζινοπωλών με την κυβέρνηση Μελόνι.

Μια τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης να πείσει τα συνδικάτα να ματαιώσουν την απεργία απέτυχε. Ωστόσο, ορισμένες από τις ομάδες που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία αποφάσισαν να μειώσουν τη διάρκειά της, σηματοδοτώντας μία κάποια πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο.

Ωστόσο, η απεργία αποτελεί πρόβλημα για την Ιταλία πρωθυπουργό Μελόνι, η οποία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση μετά τη λήξη του μέτρου της επιδότησης καυσίμων στα τέλη Δεκεμβρίου που προκάλεσε διαμαρτυρίες από καταναλωτές και εργατικά συνδικάτα. Η κυβέρνησή της απάντησε με μέτρα για την αντιμετώπιση της υποτιθέμενης αύξησης των τιμών από τους πρατηριούχους, οι οποίοι με τη σειρά τους αποφάσισαν να απαντήσουν στην άδικη – όπως την χαρακτηρίζουν- στοχοποποίηση του κλάδου τους από την κυβέρνηση.

Η ίδια η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημείωσε την Τρίτη πως δεν σκοπεύει να αλλάξει το πρόσφατο κυβερνητικό διάταγμα, το οποίο μεταξύ των άλλων, προβλέπει ότι τα πρατήρια βενζίνης πρέπει να αναρτούν σε καθημερινή βάση τη μέση τιμή των καυσίμων στη χώρα. Βάσει του διατάγματος στα πρατήρια που δεν συμμορφώνονται επιβάλλονται πρόστιμα.

Απεργιακές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη

Η απεργία της Ιταλίας έρχεται έπειτα από μαζικές κινητοποιήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά τις απεργίες στη Γαλλία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Ούρσο θα βρεθεί στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, όπου θα συναντήσει τους Επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι και Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Νέα συνάντηση κυβερνητικών στελεχών και σωματείων των πρατηρίων έχει προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου.

Η απεργία ξεκίνησε στις 7 μ.μ. ώρα Ιταλίας την Τρίτη για βενζινάδικα που βρίσκονται στις πόλεις και επεκτάθηκε στα υπόλοιπα από τις 10 π.μ. Θα διαρκέσει 48 ώρες, αν και ορισμένοι πρατηριούχοι αναμένεται θα ανοίξουν ξανά πριν από τη λήξη της απεργίας.

Οι Ιταλοί βενζινοπώλες, όμως, επιμένουν ότι η αύξηση της τιμής των καυσίμων δεν οφείλεται στο δικό τους κέρδος, υπενθυμίζουν ότι η νέα κυβέρνηση της Ρώμης δεν ανανέωσε τη μείωση των φόρων που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι και θεωρούν ότι «έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία η οποία εκτιμούν ότι στοχεύει στη συκοφάντησή τους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας