Μενού Ροή
Όλες οι τιμές – στόχοι για τις ενεργειακές μετοχές – Οι πρωταγωνιστές

Ο πιο hot κλάδος του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας και των υποδομών, δίνοντας παράλληλα τις μεγαλύτερες αποδόσεις στην αγορά, κάτι που συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι θυμίζουμε πως οι μετοχές Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν στην κορυφή των αποδόσεων στο Χ.Α. έχοντας επιδόσεις +59% και +50% αντίστοιχα, ενώ και φέτος, οι ενεργειακές μετοχές είναι πολύ ψηλά στις αποδόσεις.

Την ίδια ώρα είναι ο κλάδος που παράγει τα περισσότερα deals στην αγορά, καθώς ξεπερνούν τις τριάντα οι συμφωνίες - μικρές ή μεγαλύτερες – που έχουν κλειδώσει τα τελευταία χρόνια, ενώ είναι και ο κλάδος που την τελευταία διετία έχει σηκώσει τα περισσότερα κεφάλαια, είτε μέσα από αυξήσεις κεφαλαίου, είτε μέσα από ομολογιακές εκδόσεις.

Παράλληλα, ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας είναι αυτός που έχει και το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο έργο, συνδυαστικά ασφαλώς με τις υποδομές και τις κατασκευές που πλέον είναι κλάδοι – συγκοινωνούντα δοχεία.

Μετά τις εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο ενεργειακός τομέας ήρθε ακόμη περισσότερο στο προσκήνιο, καθώς η ανάγκη αυτονομίας αλλά και μετάβασης προς καθαρότερες μορφές μακριά από τα ορυκτά καύσιμα, κατέστη πιο αναγκαία από ποτέ. Τώρα, με το νέο πόλεμο που ξεσπά στο κατώφλι της Ευρώπης και της μεσογείου, ο ευρύτερος ενεργειακός τομέας θα παραμείνει νομοτελειακά στην κορυφή της επικαιρότητας.

Μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αλλά και πως θα αντιδράσουν οι αγορές από σήμερα καθώς το γεωπολιτικό ρίσκο εκτοξεύεται, δεδομένου ότι παίρνει «φωτιά» η Μέση Ανατολή, που αποτελεί τη… Μέκκα του πετρελαίου, το «μαύρου χρυσού», που με τη σειρά του υπαγορεύει τις πορείες ολόκληρων οικονομιών, αγορών, χρηματιστηρίων και μετοχών.

Όλες οι τιμές – στόχοι για τις μετοχές ενέργειας

Τους τελευταίους μήνες και ασφαλώς πριν ξεσπάσει ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή, εγχώριοι αλλά και διεθνείς οίκοι έχουν προχωρήσει σε μπαράζ εκθέσεων – αναλύσεων για μετοχές του ενεργειακού κλάδου στην Ελλάδα.

Cenergy Holdings: Στα 7,90 ευρώ ανεβάζει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Cenergy από 7,20 ευρώ πριν, η Eurobank Equities, μετά την ανακοίνωση των μεγεθών α’ εξαμήνου διατηρώντας τη σύσταση «αγορά» και τονίζοντας ότι η εταιρεία διαθέτει περαιτέρω περιθώρια ανάπτυξης.

Όπως τονίζεται στην έκθεση μετά την εξαιρετική πορεία του 2022 η Cenergy είχε ισχυρά μεγέθη α’ εξαμήνου, με τα EBITDA να αυξάνονται σε 137 εκατ. (+31% σε ετήσια βάση), που επιβεβαίωσαν ότι ο όμιλος παραμένει σε στέρεες βάσεις. Ειδικότερα, τα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 86 εκατ. (+67% yoy) λόγω της ισχυρής ανάπτυξης τόσο στα τμήματα των καλωδίων όσο και των χαλυβδοσωλήνων.

HelleniQ Energy: Την κάλυψη στη μετοχή της HelleniQ Energy ξεκίνησε πρόσφατα η Euroxx Χρηματιστηριακή, δίνοντας τιμή στόχο 9,2 ευρώ και προσφέροντας περιθώριο ανόδου άνω του 30% από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας στον κλάδο του πετρελαίου, έχοντας μερίδιο 60% στην αγορά της επεξεργασίας αλλά και ισχυρή παρουσία στον κλάδο της πώλησης.

Mytilineos Ι: Η μετοχή της ΜΥΤΙΛ έχει ελκύσει μακράν τις περισσότερες εκθέσεις – αναλύσεις – αναβαθμίσεις την τελευταία διετία στο ελληνικό χρηματιστήριο, μέσα από ένα σχεδόν πρωτοφανές κρεσέντο διαρκώς υψηλότερων τιμών – στόχων. Συνολικά, τη διετία, οι αναβαθμίσεις ξεπερνούν τις τριάντα! Πρόσφατα η Euroxx Χρηματιστηριακή ξεκίνησε κάλυψη της ΜΥΤΙΛ δίνοντας τιμή – στόχο τα 48 ευρώ. Όπως αναφέρει, ο όμιλος είναι ένας παγκόσμιος βιομηχανικός και ενεργειακός παίκτης, που λειτουργεί ένα αποδοτικό και αποτελεσματικό επιχειρηματικό μοντέλο που επιτρέπει σημαντικές συνέργειες μεταξύ των τμημάτων, επιτυγχάνοντας ανάπτυξη με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Mytilineos II: Σύσταση αγοράς με τιμή στόχο τα 45 ευρώ (από 37 πριν) έκανε πρόσφατα ο αμερικανικός οίκος Citi, εκτιμώντας ότι τα κέρδη το 2023 θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Mytilineos IΙI: Από την πλευρά της, η Morgan Stanley τονίζει ότι η ΜΥΤΙΛ προσφέρει ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δύσκολα απαντάται είτε σε αμιγώς ενεργειακές είτε σε αμιγώς μεταλλευτικές εταιρείες, επισημαίνει ο οίκος. Δίνει νέα τιμή – στόχο τα 45 ευρώ, με σύσταση οverweight, βάσει της σταθερής δυναμικής των κερδών στην ενέργεια, την ελκυστική έκθεση στο αλουμίνιο και τις προοπτικές επαναξιολόγησης (re-rating) της μετοχής.

Mytilineos IV: Ως ένα συνεχιζόμενο success story περιγράφει η Optima Bank σε ανάλυσή της την πορεία της Mytilineos και αναπροσαρμόζει στα 45,90 ευρώ (από 30,8 ευρώ προηγουμένως) την τιμή στόχο επαναλαμβάνοντας τη σύσταση «αγορά».

Τέρνα Ενεργειακή: Σύσταση αγοράς με τιμή – στόχο τα 22,6 ευρώ έκανε πρόσφατα η Euroxx Χρηματιστηριακή, δίνοντας σημαντικά περιθώρια ανόδου συγκριτικά με τα τωρινά επίπεδα της μετοχής που την Παρασκευή έκλεισε στα 14,37 ευρώ.

ΔΕΗ Ι: Την κάλυψη της ΔΕΗ, της μεγαλύτερης, όπως σημειώνει, καθετοποιημένης εταιρείας κοινής ωφέλειας κάνει η JP Morgan. Οι αναλυτές της θέτουν ως τιμή στόχο για τη μετοχή της τα 13,5 ευρώ και απευθύνουν σύσταση αγοράς (buy) στους επενδυτές. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει ένα «ταξίδι» μετασχηματισμού για την ανάπτυξή της από το 2021 με επενδύσεις 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2026.

ΔΕΗ ΙΙ: Σύσταση αγοράς με τιμή – στόχο τα 13,20 ευρώ κάνει η Axia Research σε προ μερικών εβδομάδων report της, τονίζοντας ότι η Επιχείρηση δημοσίευσε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων για το 2ο τριμήνο του έτους, που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των εκτιμήσεών της.

ΔΕΗ ΙΙΙ: Νέα τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 13 από 10,1 ευρώ δίνει η Eurobank Εquities, επαναδιατυπώνοντας τη σύσταση "buy" καθώς ο τίτλος συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της. Η χρηματιστηριακή αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα EBITDA του 2023 και του 2024 κατά 35% και 11% αντίστοιχα, προβλέποντας ότι ότι η επιχείρηση θα φθάσει σε κερδοφορία ύψους 1,4 δισ. ευρώ έως το 2025.

ΓΕΚ Τέρνα: Στα 21,2 ευρώ έναντι και 18,2 ευρώ (τρέχουσα τιμή 12,88 ευρώ) ανέβασε την τιμή στόχο για τη ΓΕΚ Τέρνα η Axia σε νέα ανάλυσή της το περασμένο καλοκαίρι. Την χαρακτηρίζει κορυφαία κάθετη και ολοκληρωμένη «πλατφόρμα» που εστιάζει στην ανάπτυξη υποδομών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη με το τρέχον χαρτοφυλάκιό της να περιλαμβάνει στρατηγικές θέσεις και ορόσημα, όπως το μεγαλύτερο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων στην Ελλάδα που εκτείνεται πάνω από 1.500 χλμ και η μεγαλύτερη πλατφόρμα ΑΠΕ στην Ελλάδα (μέσω του 37,3% στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) με πάνω από 2 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή.

ΑΔΜΗΕ: Στα 3,30 ευρώ αναβαθμίζει την τιμή-στόχο του ΑΔΜΗΕ, η Eurobank Equities, από 2,90 ευρώ προηγουμένως, καθώς όπως επισημαίνει η αναβάθμιση του WACC ξεκλειδώνει περαιτέρω αξία. Η αλλαγή στον WACC θα ξεκλειδώσει περαιτέρω αξία για την ΑΔΜΗΕ Holding και θα οδηγήσει τη μετοχή υψηλότερα μετά από μια περίοδο κάπως απογοητευτικών επιδόσεων κατά τη διάρκεια του 2022

Motor Oil: Την τιμή στόχο των 27,9 ευρώ και τη σύσταση buy για τη μετοχή της Motor Oil διατηρεί η χρηματιστηριακή Optima Bank σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο. Οπως αναφέρει η Optima, τα αναπροσαρμοσμένα EBITDA της εταιρείας αναμένεται να διαμορφωθούν στα 430 εκατ. ευρώ, εξαπλάσια σε ετήσια βάση και τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη στα 278 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών στην προηγούμενη χρήση. Σε σχέση με το μέρισμα, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η εταιρεία θα ανακοινώσει μέρισμα 1,1 ευρώ ανά μετοχή, ανεβάζοντας τη συνολική διανομή για τη χρήση 2022 στο 1,5 ευρώ ανά μετοχή.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας