Μενού Ροή
MITSOTAKIS
Τι λέει ο Κ. Μητσοτάκης για τιμολόγια ρεύματος, κέρδη ενεργειακών εταιρειών, τιμές καυσίμων, μείωση ΦΠΑ και ανασχηματισμό

Κατηγορηματικά αρνητικός στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ αλλά και σε παρέμβαση στις τιμές των καυσίμων, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, θεωρεί παρωχημένη την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για νέα φορολόγηση των (υπερ)κερδών των ενεργειακών εταιρειών, ενώ δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά τις ευρωεκλογές.

Παραπέμποντας στα παραδείγματα άλλων χωρών που μείωσαν τους συντελεστές ΦΠΑ, αναφέρει ότι η εν λόγω μείωση «δεν είχε αποτέλεσμα τελικά στις τιμές ή δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα στις τιμές», γι’ αυτό και υπενθυμίζει ότι «τελικά οι μειώσεις του ΦΠΑ ανεστράφησαν».

Σε διαδικτυακή συνέντευξή του (Πρώτο Θέμα) ξεκαθαρίζει ακόμη ότι «δεν αντέχει η ελληνική οικονομία αυτή τη μείωση καθώς μόνο η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά την οποία εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ. Είναι 1% του ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% πάει περίπατο», σημειώνει και συνεχίζει:

«Και τη στιγμή που θα αρχίσουμε να θέτουμε εν αμφιβόλω τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει στην Ευρώπη, θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Διότι οι αναμνήσεις της κρίσης είναι ακόμα νωπές στις αγορές.

Δεν υπάρχει περίπτωση, για όσο καιρό με εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες ως Πρωθυπουργό αυτής της χώρας, να θέσω εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα, έστω και αν αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ένα πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας.

Αυτοί που τα εισηγούνται με τόσο μεγάλη άνεση όλα αυτά, ας αναλογιστούν και τις δικές τους ευθύνες, διότι τα ίδια έλεγαν -το ίδιο κόμμα, δηλαδή, τα έλεγε όλα αυτά το 2015- και είδαμε τελικά πού μας οδήγησε αυτή η ακατάσχετη παροχολογία και τα λεφτόδεντρα».

Τιμολόγια ρεύματος και τιμές καυσίμων

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ερωτηθείς για τις αυξημένες τιμές της βενζίνης, ιδίως στα νησιά, ο Πρωθυπουργός καθιστά σαφές ότι «στα καύσιμα, λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, διότι οι τιμές καθορίζονται από τις διεθνείς εξελίξεις», ξεκαθαρίζει.

Αναφέρεται, πάντως, στις παρεμβάσεις που έγιναν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τονίζει ότι «και στο ρεύμα έγιναν τέτοιες παρεμβάσεις που συγκρατήσαμε τις τιμές. Στη συνέχεια κάναμε και παρεμβάσεις ως προς τη λειτουργία του ανταγωνισμού και βλέπετε τώρα ότι -θυμάστε, δεχθήκαμε και αρκετά ειρωνικά σχόλια για τα χρωματιστά τιμολόγια- η αγορά λειτούργησε όμως. Οι πολίτες γνωρίζουν πια καλύτερα πώς μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους για τους λογαριασμούς του ρεύματος και σήμερα το ρεύμα δεν είναι πρόβλημα».

Εμμέσως πλην σαφώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντά και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα του κόμματός του νέα φορολόγηση των (υπερ)κερδών των ενεργειακών εταιρειών. «Ακούω τώρα να μιλούν κάποιοι για φορολόγηση των υπερκερδών. Μα, έχουν μείνει δύο χρόνια, τρία χρόνια πίσω. Τα κάναμε όλα αυτά. Ακριβώς επειδή φορολογήσαμε τα υπερκέρδη μπορέσαμε να στηρίξουμε τελικά τους λογαριασμούς των νοικοκυριών», υπογραμμίζει.

Ναι σε δεύτερη θητεία Κ. Σακελλαροπούλου – όχι σε ανασχηματισμό

Ο Πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της επανεκλογής της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα («Έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της», σημειώνει), ενώ εμφανίζεται αρνητικός στην ερώτηση για το αν σκέφτεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

«Νομίζω ότι μετά τις ευρωεκλογές, αμέσως η επόμενη συζήτηση θα είναι πότε θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές και πότε θα γίνει ανασχηματισμός. Αλλά, όπως ξέρετε, είναι ένα αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού η επιλογή του κυβερνητικού σχήματος αλλά δεν είναι κάτι το οποίο είναι στις άμεσες προθέσεις μου», εξηγεί και προσθέτει με νόημα: «όπως σας έχω πει, κάποια στιγμή, καλά να είμαστε, θα γίνει κάποιος ανασχηματισμός».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας