Μενού Ροή
Σήμερα η μεγάλη ημέρα της Motor Oil με σημαντικές εισροές λόγω εισόδου στον MSCI

Κομβική θα είναι η σημερινή συνεδρίαση για το ελληνικό χρηματιστήριο και κυρίως για την Motor Oil, λόγω της εισόδου της, από την αυριανή συνεδρίαση 1η Μαρτίου στο δείκτη MSCI Standard Index, όπως αποφάσισε ο οίκος την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου. Αναμένεται εκτόξευση των συναλλαγών πρωτίστως για τη Motor Oil αλλά και για όλο το χρηματιστήριο, καθώς ανεβαίνει η στάθμιση του Χ.Α. στο παγκόσμιο «ζύγι» των αναδυόμενων αγορών του οίκου Morgan Stanley Capital International.

Πλέον, αυξάνονται σε δέκα οι μετοχές από το ελληνικό χρηματιστήριο που συμμετέχουν στον κυριότερο διεθνή δείκτη, καθώς ήδη συμμετέχουν οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Mytilineos, Jumbo, ΔΕΗ, και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Παράλληλα, οι τέσσερις από τις δέκα μετοχές προέρχονται από τον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, κάτι που καθιστά τον κλάδο ναυαρχίδα πλέον, καθώς εκπροσωπείται από τις ΔΕΗ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή (εισήλθε τον περασμένο Νοέμβριο) και τώρα και με την Motor Oil.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μαρτυρά το momentum και το εκτόπισμα του συγκεκριμένου κλάδου, που είναι στην αιχμή των εξελίξεων, οδηγώντας ολόκληρες αγορές, αλλά και μεταβάλλοντας ολόκληρες κοινωνίες.

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της γαλλικής Societe Generale, η προσθήκη της μετοχής της Motor Oil στο δείκτη MSCI Standard Index, θα φέρει εισροές κεφαλαίων ύψους 75 εκατ. δολ. από funds παθητικής διαχείρισης, ενώ συνάμα θα αυξηθεί η συμμετοχή της Ελλάδας στον δείκτη αναδυόμενων αγορών της MSCI κατά 0,22%.

Αυτό σημαίνει πως η Motor Oil θα κάνει σήμερα ρεκόρ συναλλαγών στα 23 χρόνια που βρίσκεται στο χρηματιστήριο, (εισήλθε στις 6 Αυγούστου 2001), όμως, σημαντικές κινήσεις με αύξηση συμμετοχής ξένων θα γίνουν και στις υπόλοιπες μετοχές που συμμετέχουν στο δείκτη που αποτελεί τον κυριότερο «καθρέφτη» του Χ.Α. διεθνώς.

 

Το ιστορικό της Motor Oil στον MSCI

H μετοχή της Motor Oil ήταν ξανά μέλος του δείκτη όμως είχε διαγραφεί στις 11 Νοεμβρίου 2020, ήτοι πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Τότε η διαγραφή της μετοχής ήταν εύλογη, με βάση τα δεδομένα και τους αριθμούς. Όταν εντάχθηκε στο δείκτη, τον Αύγουστο του 2018, η κεφαλαιοποίηση του καθετοποιημένου ομίλου καυσίμων ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το Νοέμβριο του 2020 είχε πλέον μειωθεί στο μισό, περίπου σε 1 δισ. ευρώ.

Τώρα, η αποτίμηση του ομίλου Motor Oil είναι στα 2,64 δισ. ευρώ, πολύ κοντά στο ιστορικά μεγαλύτερό της εκτόπισμα από καταβολής της παρουσίας της στο Χ.Α.. Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στην κορυφή των αποδόσεων στον FTSE 25 το 2022 κερδίζοντας 59%, ενώ φέτος έχει κατεβάσει ταχύτητες, καθώς ενισχύεται κατά 9,26%, όμως βρίσκεται κοντά στα ιστορικά υψηλά της, τα οποία έπιασε στις 20 Φεβρουαρίου 2023, όταν βρέθηκε στα 25,82 ευρώ.

Την Παρασκευή έκλεισε στα 23,84 ευρώ με πτώση 1,08%, ενώ διόρθωσε σε ποσοστό 5,77% την περασμένη εβδομάδα, όπου δεν είχε ανοδική συνεδρίαση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας