Μενού Ροή
Στα «όπλα» οι μετοχές διυλιστηρίων και ενέργειας, με φόντο το road show στο Λονδίνο

Τα περισσότερα ραντεβού – μετά τις τράπεζες – είχαν οι εταιρείες του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας στο road show του Λονδίνου που ολοκληρώθηκε χθες, επιβεβαιώνοντας ότι ο κλάδος είναι στην κορυφή του ενδιαφέροντος, εντός και εκτός των τειχών. Τα αποτελέσματα του road show, όπως έχει δείξει το παράδειγμα παρόμοιων εκδηλώσεων του παρελθόντος, δεν θα φανούν άμεσα, αλλά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, όμως ήδη από χθες καταγράφηκε μεγάλη κινητικότητα.

Χθες, σύσσωμες οι μετοχές του ευρύτερου κλάδου της ενέργειας, με αιχμή τα διυλιστήρια ξεχώρισαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, η Motor Oil έκλεισε σε υψηλά σχεδόν τριών ετών (34 μηνών), η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) πάνω από τα 7 ευρώ για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάιο και ενώ έχει κόψει μέρισμα 0,40 ευρώ ανά μετοχή, ενώ σήμερα η Τέρνα Ενεργειακή θα «σπάσει» τα desk με πολύ ισχυρό rebalancing λόγω της εισόδου στον MSCI από αύριο Πέμπτη.

Από τις εφτά πρώτες σε απόδοση μετοχές χθες στον FTSE 25, οι έξι ανήκουν στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα και αυτό λέει πολλά για το… γκελ του κλάδου στο Επενδυτικό Συνέδριο του Λονδίνου. HelleniQ Energy και Motor Oil βρέθηκαν στην κορυφή με κέρδη 3,50% και 2,94% αντίστοιχα, το ΑΔΜΗΕ κέρδισε 2,56%, η Ελλάκτωρ +2,37%, η ΔΕΗ +1,67% και η Μυτιληναίος +1,53%.

Παρόμοιο σκηνικό και στο χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπου η Cenergy Holdings βρέθηκε στην κορυφή των κερδών με +2,67%, η Intrakat κέρδισε 2,44% και η AVAX +1,56%.

Η Motor Oil

Πρώτη και καλύτερη η Motor Oil που μετά τα εκκωφαντικά κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο 9μήνου, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, «αναγκάζοντας» πλέον σύσσωμη τη (διεθνή) επενδυτική κοινότητα να την προσέξει. Φυσικά, ο κλάδος των διυλιστηρίων είναι κυκλικός, οι τιμές έρχονται και παρέρχονται, όπως επίσης διαφοροποιούνται σημαντικά και τα περιθώρια διύλισης. Όμως, δεν παύει η επίδοση της Motor Oil να είναι ιστορική, ενώ όπως τονίστηκε πρόσφατα, ο όμιλος προχωράει στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Το πλάνο της Motor Oil για την ενεργειακή μετάβαση στη Νοτιονατολική Ευρώπη δεσμεύεται για στρατηγικές επενδύσεις σε δύο άξονες:

Πρώτον, ο όμιλος θα επενδύσει για την ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση περισσότερα από €2.5 δισ. Κάτω από αυτή την ομπρέλα βρίσκονται οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, τα πετροχημικά προϊόντα, το φυσικό αέριο, τα βιοκαύσιμα, το υδρογόνο και η απανθρακοποίηση.

Δεύτερον, ο όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των υποδομών και της ανθεκτικότητάς του, όπως: η συντήρηση των εγκαταστάσεών του, η βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας με έμφαση στα logistics, η ψηφιοποίηση, η αποδοτικότητα και έργα HSSE σε έργα, δηλαδή, που ενισχύουν την ασφάλεια των υποδομών και των εργαζομένων.

Η μετοχή

Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε χθες σε νέα υψηλά σχεδόν τριών ετών ή για την ακρίβεια 34 μηνών, καθώς στα 19,25 ευρώ είχε να κλείσει από τον Ιανουάριο του 2020, δηλαδή πριν «χτυπήσει» η πανδημία την Ελλάδα και πριν ξεκινήσουν τα lockdown. Φυσικά, αν προσμετρηθεί και η πρόσφατη αποκοπή του προμερίσματος των 0,40 ευρώ η πορεία της μετοχής είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή.

Η μετοχή κερδίζει το μήνα Νοέμβριο 10,76%, ενώ από την αρχή του 2022 ενισχύεται σε ποσοστό 40% και είναι η δεύτερη σε απόδοση πίσω από την Τέρνα Ενεργειακή που κερδίζει 47,13%.

Θυμίζουμε πως η Πειραιώς Χρηματιστηριακή διατυπώνει τιμή – στόχο τα 25,70 ευρώ έναντι 24,50 ευρώ προηγουμένως για τη μετοχή της Motor Oil, ενώ και η Alpha Finance αύξησε την τιμή στόχο από 17,20 ευρώ σε 25,56 ευρώ. Παράλληλα, η ίδια ΑΧΕ διατυπώνει τιμή – στόχο για τη μετοχή της HelleniQ Energy στα 9,14 ευρώ έναντι 7,32 ευρώ που ήταν η προηγούμενη σύσταση.

Τέρνα Ενεργειακή

Θυμίζουμε πως σήμερα θα λάβει χώρα το ισχυρό rebalancing στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή καθώς από αύριο Πέμπτη μπαίνει στο δείκτη MSCI Standard Greece, ανεβάζοντας στις εννιά τις ελληνικές μετοχές στον εν λόγω δείκτη, με τις τρεις εξ αυτών να είναι ενεργειακές μετοχές (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΤΕΝΕΡΓ), ισοφαρίζοντας τον άλλο ισχυρό κλάδο που είναι οι τράπεζες που επίσης έχουν τρεις εκπροσώπους (Eurobank, Εθνική και Alpha Bank).

Χθες συνεχίστηκαν οι εισροές στη μετοχή καθώς διακίνησε τζίρο 7,44 εκατ. ευρώ, ενώ τη Δευτέρα είχε διακινήσει 6,95 εκατ. ευρώ. Οι εισροές στη μετοχή έχουν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ θα κορυφωθούν σήμερα στο φινάλε της συνεδρίασης. Την περασμένη εβδομάδα στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή διακινήθηκε συνολικός όγκος 1,7 εκατ. μετοχών, με συνολικό τζίρο 30,6 εκατ. ευρώ που την έφερε στην κορυφή των συναλλαγών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας