Μενού Ροή
Στο επίκεντρο της αγοράς ο ενεργειακός κλάδος – Ράλι για τις μετοχές στο Χρηματιστήριο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας και των υποδομών όλες τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά τις εκλογές, που έφεραν ένα αποτέλεσμα το οποίο λειτουργεί ως «παρακαταθήκη», οδηγώντας την αγορά σε βάσιμη πίστη ότι και το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου θα είναι παρεμφερές και θα δώσει μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζονται τετραετίας, με έμφαση στις επενδύσεις και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Μολονότι η νίκη της Ν.Δ. ήταν προεξοφλημένη, σε καμιά περίπτωση δεν ήταν αναμενόμενη η τεράστια διαφορά των είκοσι και πλέον μονάδων. Άρα, η αγορά βλέπει να εξελίσσεται όχι απλώς το θετικό σενάριο, αλλά να διαμορφώνονται οι ιδανικές συνθήκες για τη συνέχιση των φιλοεπενδυτικών πολιτικών, των πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της μείωσης της φορολογίας και της προαγωγής της οικονομικής πολιτικής που έχει φέρει τη μεγάλη δημοσιονομική βελτίωση της τελευταίας 4ετίας, όπως μαρτυρούν οι πιο έγκυροι εγχώριοι αλλά κυρίως διεθνείς θεσμοί.

Κυρίως, μετά τη συντριπτική και πέρα από κάθε προσδοκία επικράτηση της παράταξης που ηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ίσως και πιο σύντομα απ’ ό,τι θα αναμένονταν αν το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο ξεκάθαρο προς τη διαμόρφωση κυβέρνησης αυτοδυναμίας.

Σημαντικές εισροές από εγχώριους αλλά κυρίως ξένους θεσμικούς

Εντός αυτών των δεδομένων εγχώριοι θεσμικοί αλλά και ξένα funds που ποντάρουν στην αλλαγή δεδομένων όταν η Ελλάδα πάρει την επενδυτική βαθμίδα, «σκουπίζουν» μετοχές του Χ.Α. και χτίζουν σημαντικές θέσεις, γνωρίζοντας ότι όταν έρθει η αναβάθμιση, θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν, πουλώντας σε επενδυτικά σχήματα που σήμερα, λόγω καταστατικού, δεν μπαίνουν σε αγορές χωρών που είναι στην κατηγορία junk.

Την περασμένη εβδομάδα, σε πέντε συνεδριάσεις διακινήθηκε συνολικός τζίρος ενός δισ. ευρώ, ενώ οι μέσες συναλλαγές ξεπέρασαν τα 198 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιδόσεις που δεν έχουν ξαναγίνει στη νεότερη ιστορία της αγοράς όταν δεν υπάρχει rebalancing για τις αλλαγές δεικτών MSCI ή FTSE.

Ασχέτως αν θα έρθει μέσα στις πρώτες 100 ημέρες όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο πρωθυπουργός ή αν θα τραβήξει μακρύτερα, η αντιμετώπιση που έχουν οι αγορές πλέον προς το Χ.Α. αλλά και όλα τα ελληνικά assets είναι ωσάν να έχει ήδη την επενδυτική βαθμίδα.

Η Ελλάδα, η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν βγει από μια 12ετία καθαρτηρίου και πλέον το πεδίο είναι ανοικτό και λίαν ευνοϊκό για έναν νέο ενάρετο κύκλο, συνεπικουρίας και του Ταμείου Ανάκαμψης που συνολικά, μαζί με τη μόχλευση, θα φέρει στην Ελλάδα κοντά στα 100 δισ. ευρώ, στη μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση μεταπολεμικά.

Ολόκληροι κλάδοι θα αλλάξουν φυσιογνωμία, οι υποδομές θα μεταμορφωθούν, ενώ αν γίνει χριστή χρήση των κεφαλαίων, μπορούν να μπουν τα θεμέλια για μια άλλη Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το Χ.Α. αποκτά βάθος και ωριμάζει, κάτι που πρωτίστως επηρέασε τις  τραπεζικές μετοχές που πρώτες αφουγκράζονται τις μεγάλες αλλαγές σε δημοσιονομικό επίπεδο. Τελευταία όμως, ολοένα και περισσότερο, το ενδιαφέρον αλλά και τα κεφάλαια των επενδυτών στρέφονται προς τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, με τον κλάδο της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών να πρωτοστατεί.

Και μόνο ότι στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις εκλογές η μετοχή της ΔΕΗ κυριάρχησε στο Χ.Α. ξεσπώντας ανοδικά στο +15,93%, έδειξε πολλά για το που κατευθύνονται τα κεφάλαια των επενδυτών.

Deals

Την ίδια ώρα, στον κλάδο της ενέργειας συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση να ανακοινώνονται νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και  deals. Την περασμένη Παρασκευή η Motor Oil, μέσω της θυγατρικής της Motor Oil Renewable Energy (MORE), ανακοίνωσε την εξαγορά της Ουνάγκι Α.Ε. που έχει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών, είτε έτοιμα, είτε προς κατασκευή, ενώ χθες η Μυτιληναίος ανακοίνωσε πως συμφώνησε να εξαγοράσει το 100% της εταιρείας Unison που είναι ηγέτιδα στο facility management στην Ελλάδα, έναντι 26 εκατ. ευρώ. Αυτά τα δύο deals, ήρθαν να προστεθούν σε μια πληθώρα από μικρότερα ή μεγαλύτερα που έχουν γίνει την τελευταία διετία στην ελληνική αγορά.

Σημαντικές αποδόσεις

Χθες ήταν μια ακόμη εξαιρετική συνεδρίαση για τις μετοχές της ενέργειας, των υποδομών και των κατασκευών που πλέον συναγωνίζονται τις τράπεζες από πλευράς αποδόσεων το μήνα Μάιο. Η Motor Oil που σήμερα ανακοινώνει μεγέθη, έκλεισε με άνοδο 5,25% με τη μετοχή να επανέρχεται πάνω από τα 24 ευρώ.

Ο τίτλος της Helleniq Energy ενισχύθηκε κατά 3,91% κλείνοντας στα 7,98 ευρώ, ενώ η Ελλάκτωρ ενισχύθηκε κατά 3,41% με κλείσιμο στα 2,2750 ευρώ. Η ElvalHalcor που αποτελεί έναν από τους πλέον ενεργοβόρους ομίλους της χώρας ενισχύθηκε κατά 2,54%, ενώ η ΔΕΗ κέρδισε επιπλέον 2,15%, κλείνοντας στα 9,97 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από το Νοέμβριο του 2021, ήτοι περίπου δυόμισι χρόνια πίσω.

Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με άνοδο 1,90% στα 13,96 ευρώ, επίπεδα που είναι νέα υψηλά περίπου 16 ετών, με την κεφαλαιοποίηση να φτάνει αισίως στα 1,44 δισ. ευρώ. Η θυγατρική της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 1,87% με κλείσιμο στα 20,66 ευρώ, ενώ η Μυτιληναίος ενισχύθηκε κατά 1,31% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στα 29,48 ευρώ, ελάχιστα κάτω από τα ιστορικά υψηλά της.

H Viohalco ενισχύθηκε κατά 0,71% κλείνοντας στα 5,70 ευρώ, που είναι νέα ιστορικά υψηλά από το 2013 όταν και   έκανε τη διπλή εισαγωγή σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Στον Mid Cap η AVAX είχε μια άριστη συνεδρίαση με άνοδο 5,02% και κλείσιμο στα 1,0460 ευρώ, ενώ πάνω από το 1 ευρώ είχε να βρεθεί από τις αρχές του 2022, ήτοι σχεδόν 17 μήνες πίσω.

Η Intrakat συνέχισε τη βελτιωμένη εικόνα της κερδίζοντας 2,89% στα 1,8520 ευρώ, το ΑΔΜΗΕ έκλεισε στο +2,53% και στα 1,9480 ευρώ, η Αλουμύλ στο +3,69% και στα 2,25 ευρώ, ενώ η Cenergy Holdings διόρθωσε σε ποσοστό 1,25%, καθ’ ότι έχει κάνει λίαν εντυπωσιακό ράλι φέτος.

Από τις εκλογές

Πολύ μεγάλες είναι οι επιδόσεις συνολικά στις έξι έως τώρα συνεδριάσεις μετά τις εκλογές, όπου η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί με άνοδο 23,09%, η ΓΕΚ Τέρνα είναι στο +16,72%, η Viohalco +15,85%, η Motor Oil +12,44%, η Cenergy Holdings +13,14%, η Intrakat +13,62%, η AVAX +11,28%, η ElvalHalcor +10,71%, η Helleniq Energy +9,62%, η Αλουμύλ +10%, το ΑΔΜΗΕ +8,46% και η ElvalHalcor +10,71%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας