Μενού Ροή
Το +48,8% φέτος, τα υψηλά τριετίας και η θεαματική επέλαση της Motor Oil

Ανακοίνωσε τον μεγαλύτερο τζίρο και τα κορυφαία κέρδη που έχει παρουσιάζει ποτέ ελληνική εταιρεία σε επίπεδο 9μήνου, δρομολογεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα πράσινης μεταστροφής στη ΝΑ Ευρώπη συνολικής αξίας 4 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ έχει κάνει και τις περισσότερες και πιο σημαντικές επενδυτικές κινήσεις – εξαγορές μέσα στο τρέχον έτος.

Εύλογα, η μετοχή έκλεισε χθες σε νέα υψηλά τριών ετών, έχοντας την κορυφαία απόδοση το 2022 σε όλο το χρηματιστήριο με κέρδη 48,80%. Ο λόγος για τη Motor Oil, η μετοχή της οποίας έκλεισε χθες με άνοδο 2,40% στα 20,46 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τις 20 Ιανουαρίου 2020, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά τριών ετών, ή 35 μηνών.

Παράλληλα, σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης πλασαρίστηκε στην 10η θέση στον FTSE 25 αφήνοντας πίσω ομίλους όπως Helleniq Energy και Jumbo. Πλέον, η μετοχή της Motor Oil δεν απέχει – ποσοστιαία – πάρα πολύ από τα ιστορικά υψηλά των 24 ευρώ που έκλεισε στις 3 Ιουλίου 2019, ούτε από το απόλυτο χρηματιστηριακό ρεκόρ του τίτλου που είναι τα 24,40 ευρώ που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8 Ιουλίου 2019.

Απόλυτη πρωταγωνίστρια στα ενεργειακά deals

Η Motor Oil είναι και η απόλυτη πρωταγωνίστρια φέτος στα ενεργειακά deals, ενισχύοντας τη φαρέτρα της με πολύ σημαντικά assets που θα την αναβαθμίσουν και θα τη βοηθήσουν στη μετάβαση στη νέα εποχή. Εξαγόρασε το 30% τη Ελλάκτωρ, στη μεγαλύτερη έως τώρα κίνηση που έχει γίνει φέτος στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ απέκτησε και το 75% της Άνεμος, οπότε η Motor Oil πλέον καθίσταται η δεύτερη ισχυρότερη δύναμη στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πίσω από την Τέρνα Ενεργειακή, αλλάζοντας και το δικό της μείγμα παραγωγής ενέργειας.

Επίσης, η Motor Oil, μέσω της θυγατρικής nrg, τον περασμένο Ιούλιο προχώρησε στην εξαγορά του 60% της εταιρείας Automotive Solutions, η οποία αποτελεί σημαντικό παίκτη στον τομέα της ηλεκτροκίνησης με δραστηριότητα από το 2002. Τον Αύγουστο η Motor Oil προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας βιοκαυσίμων VERD, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου εξαγόρασε την εταιρεία Thalis ES,κάνοντας άνοιγμα στη διαχείριση απορριμμάτων και κυκλικής οικονομίας.

Αποτελέσματα

Μια εκκωφαντική επίδοση που ασφαλώς θα αποτελέσει case study και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την ελληνική επιχειρηματικότητα θα πετύχει την τρέχουσα χρονιά ο όμιλος Motor Oil, μια επίδοση που ίσως χρειαστούν πολλά χρόνια για να καταρριφθεί! Πιο αναλυτικά, στις 23 Νοεμβρίου η εταιρεία ανακοίνωσε κύκλο εργασιών για το φετινό 9μηνο ύψους 12,66 δισ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 1,007 δισ. ευρώ ή 9,15 ανά μετοχή, έναντι 206 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Έτσι, σε επίπεδο συνολικής χρήσης, ασφαλώς δεν υπάρχει προηγούμενο… μέτρησης, σύγκρισης, ή συσχετισμού.

Για να φανεί το momentum και το ξεχωριστό της τρέχουσας συγκυρίας που ευνοεί τα διυλιστήρια, θυμίζουμε ότι στο 9μηνο του 2020 – λόγω και των lockdown – οι πωλήσεις ήταν στα 4,47 δισ. ευρώ, το 2019 που ήταν «καθαρό» από πανδημία ήταν στα 7,02 δισ. ευρώ, ενώ το 2018 ήταν στα 6,93 δισ. ευρώ.

Ίσως χρειαστούν χρόνια για να επαναληφθεί παρόμοια χρήση, δεδομένου ότι η συγκυρία αλλάζει σε ό,τι αφορά τις τιμές του αργού και τα περιθώρια διύλισης. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν το 1,007 δισ. ευρώ ή 9,15 ανά μετοχή, έναντι 206 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε όλες τις γραμμές του ισολογισμού (διυλιστήρια, πρατήρια, αεροπορικά καύσιμα κ.λπ.) τα κέρδη είναι εντυπωσιακά και πολύ ισχυρότερα των εκτιμήσεων όλων των αναλυτών, οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν ένα νέο μπαράζ αναβαθμίσεων για τη μετοχή.

Μετασχηματισμός

Η εταιρεία διύλισης σταδιακά εδώ και τρία χρόνια μετασχηματίζεται σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο, έχοντας θέσει τη δραστηριότητα των ΑΠΕ σε βασικό πυλώνα της στρατηγικής της. Ο όμιλος είναι αποφασισμένος να πρωταγωνιστήσει και στην επόμενη ημέρα στο χώρο της ενέργειας στην Ελλάδα, έχοντας ένα εντυπωσιακό κρεσέντο «πράσινων» επενδύσεων και εξαγορών, που αλλάζουν εντελώς το μείγμα του ενεργειακού του αποτυπώματος.

Στην αγορά των ΑΠΕ η Μotor Oil εισήλθε στα τέλη του 2019 και μέσα σε σχεδόν τρία χρόνια έχει «χτίσει» ένα αξιοσημείωτο χαρτοφυλάκιο, που στοχεύει να φτάσει στο 1 GW έως το 2030. Έχοντας τη δυναμική των εσόδων από τη διύλιση που κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ο όμιλος – γνωρίζοντας ότι οι τιμές στο πετρέλαιο έρχονται και… παρέρχονται, φροντίζει για την επόμενη ημέρα, τις επόμενες δεκαετίες. Έτσι, εκμεταλλεύεται τη συγκυρία και επενδύει στο μέλλον με ταχύτητα, αλλάζοντας το συνολικό ενεργειακό μείγμα του ομίλου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας