Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανανεώθηκε η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο της Όλυμπος – Τα οφέλη για τις μονάδες σε Τρίκαλα και Ρουμανία της οικογένειας Σαράντη

Με την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εκδόθηκε χτες, ανανεώθηκε η άδεια Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, της βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ» της οικογένειας Σαράντη.

Η εταιρεία που παράγει τα προιόντα Όλυμπος (πρώην ΤΥΡΑΣ ΑΕ) διαθέτει εδώ και χρόνια μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιοαέριο, μέγιστης ισχύος P≥3,00 ΜW που λειτουργεί στην μονάδα της εταιρείας στο 5ο χιλ. Τρικάλων – Πύλης του Δήμου Πύλης της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Η εγκατάσταση της παραγωγής βιοαερίου της Όλυμπος, αποτελεί μια καινοτόμο επένδυση, μοναδική στην Ευρώπη στον χώρο της γαλακτοκομίας, αξίας 10 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στην αποτελεσματική επεξεργασία όλων των υγρών αποβλήτων που προκύπτουν από τις παραγωγικές δραστηριότητες του εργοστασίου.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε χτες σε ΦΕΚ, ο μηχανολογικός εξοπλισμός της Μονάδας Παραγωγής ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελείται από τρεις ανεξάρτητες μονάδες ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, που περιλαμβάνουν:
 Ηλεκτρογεννήτριες με τετράχρονες, υψηλού βαθμού συμπίεσης, μηχανές εσωτερικής καύσης
 Μετασχηματιστές ξηρού τύπου
 Πίνακες χαμηλής και μέσης τάσης
 Πίνακες αυτοματισμών
 Αντλίες κυκλοφορίας ψυκτικών υγρών
 Αντλίες κυκλοφορίας λιπαντικών ελαίων
 Θερμικούς εναλλάκτες
Η ηλεκτρική ονομαστική ισχύς κάθε Η/Ζ ανέρχεται στα 1.233,00 kW με δυνατότητα απόδοσης ηλεκτρικής ισχύος 998,00 kW και δυνατότητα εκμετάλλευσης θερμικής ισχύος 1.051,00 kW.
Οι μηχανές εσωτερικής καύσης είναι τετράχρονες υψηλού βαθμού συμπίεσης, με ειδικού τύπου αναμικτήρα και δυνατότητα καύσης βιοαερίου.

Η μονάδα παράγει ηλεκτρική ενέργεια και από φωτοβολταϊκό σταθμό, ισχύος έως 3,00 MW

Και στη Ρουμανία

Αντίστοιχη μονάδα διαθέτει η εταιρεία και στο εργοστασία της στην Ρουμανίαστο Halchiu, στην επαρχία Brasov. Μάλιστα η συγκεκριμένη μονάδα προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον ως πρότυπο βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Με τη συγκεκριμένη επένδυση, το ύψος της οποίας αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ, η ΟΛΥΜΠΟΣ φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής και στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αλλά και να την καταστήσει ενεργειακά αυτόνομη.

Η μονάδα θεωρείται πρότυπη επένδυση στο είδος της και είναι χαρακτηριστικό ότι αποτέλεσε αντικείμενο case-study στα πλαίσια του σεμιναρίου που διοργάνωσε πρόσφατα στη Ρουμανία το energynomics.ro και η TMT PR, με θέμα: «Βιοικονομία – Ενεργειακή αποδοτικότητα στην Αγροδιατροφική Βιομηχανία», με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της γαλλικής πρεσβείας.

Η μονάδα, ο σχεδιασμός της υλοποίησης της οποίας ξεκίνησε το 2017, έχει πλέον τεθεί σε πλήρη λειτουργία και είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ήδη αποφέρει μείωση της τάξης του 60% στις απαιτήσεις του εργοστασίου για αέριο μεθάνιο.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σταθμού βιοαερίου, υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας μέχρι και 600 κ.μ./ώρα και αποθήκευσης έως και 2000 κ.μ. βιοαερίου.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στο νέο εργοστάσιο μετατρέπει τη λακτόζη και τα απόβλητα από την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων σε βιοαέριο.

 

Διαβάστε επίσης

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

της Νεφέλης Ζορμπά, Την Παρασκευή ολοκληρώνεται η διαβούλευση του οδηγού του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να τεθεί...

BALKAN DESK

Η Σερβία έχει ξεκινήσει την ενεργειακή μετάβαση μέσω της σύνταξης ενός κανονιστικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένου της έγκρισης του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα...

ΑΠΟΨΕΙΣ

του Νίκου Φιλιππίδη Πανευρωπαϊκά υπάρχει μεγάλο θέμα με την ενεργειακή μετάβαση. Παρατηρούνται πολλά μπρος-πίσω. Και μέσα σε όλα, πολύς λαϊκισμός και πολιτικά παιχνίδια στις...

ΑΠΕ

Μια αρκετά πρωτότυπη εξέλιξη είχε η τελευταία διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στη Γερμανία. Αρκετοί διαγωνιζόμενοι ζήτησαν μηδενική κρατική υποστήριξη στις...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE