Μενού Ροή
Cenergy Holdings: Ρεκόρ μεγεθών με αιχμή τα καλώδια της… παγκόσμιας σύνδεσης

Το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο όλων των εποχών το οποίο στα τέλη του 2022 ήδη ξεπερνούσε τα 2 δισ. ευρώ διαθέτει πλέον ο όμιλος Cenergy Holdings, ενώ έκτοτε ο όμιλος έχει αναλάβει κι άλλα έργα, που σημαίνει ότι ξεπερνά κατά πολύ πλέον αυτό το όριο. Πάνω από το 80% αυτού του ανεκτέλεστου προέρχεται από έργα του εξωτερικού, που σημαίνει ότι ο όμιλος Cenergy Holdings διαθέτει το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο ελληνικού ομίλου στο εξωτερικό, ασχέτως κλάδων.

Υπάρχουν ελάχιστοι ελληνικοί όμιλοι με μεγαλύτερο ανεκτέλεστο (ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, AVAX) όμως η μερίδα του λέοντος είναι στην Ελλάδα, καθώς κανένας δεν έχει αντίστοιχου βεληνεκούς projects σε διεθνές επίπεδο που να φτάνουν αυτά τα ποσά. Πρόκειται για έργα σχεδόν σε όλο τον κόσμο, όμως η παραγωγή γίνεται στην Ελλάδα.

Αιχμή του δόρατος εξακολουθεί να είναι ο τομέας καλωδίων καθώς η ζήτηση για καλώδια υψηλής τεχνολογίας και αποδοτικότητας σε όλο τον κόσμο είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ενώ η Cenergy Holdings έχει «χτίσει» μια εξειδίκευση που δεν έχουν πολλοί όμιλοι σε όλο τον κόσμο. Βασικός μοχλός κερδοφορίας παραμένει η υλοποίηση ενεργειακών έργων μεγάλου βεληνεκούς όπως υποθαλάσσιες καλωδιώσεις τεράστιων απαιτήσεων, τέτοιων, που λίγοι όμιλοι στον κόσμο μπορούν να υλοποιούν.

Πρόκειται για τεράστια projects που παρέχουν στον όμιλο την ευχέρεια να ανεβάσει περαιτέρω το capacity με νέες επενδύσεις ώστε να καλύψει τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό, η οποία πηγάζει από την επιταχυνόμενη μετάβαση – παγκόσμια – σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για το λόγο αυτό, μέσα στο 2023 ξεκινά νέο επενδυτικό πρόγραμμα στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στα έργα (καλώδια) υψηλότατων απαιτήσεων για αγωγούς και υποθαλάσσιες συνδέσεις σε όλο τον κόσμο.

Λίγοι όμιλοι σε όλο τον κόσμο έχουν τις υποδομές που έχει ο όμιλος Viohalco και οι θυγατρικές του, ώστε να μπορεί να ανταπεξέρχεται ακόμη και στα πλέον απαιτητικά και εξειδικευμένα ενεργειακά έργα, είτε αυτά αφορούν σωλήνες υψηλών προδιαγραφών, είτε καλώδια πολύ προχωρημένης τεχνολογίας.

Η παγκόσμια «στροφή» προς ενεργειακά βιώσιμα projects, τα οποία κερδίζουν διαρκώς έδαφος σε όλο τον πλανήτη, έχει φέρει και τις δύο θυγατρικές του ομίλου στην αιχμή της διεθνούς κοινότητας. Παγκοσμίως υπάρχει ένας οργασμός διασυνδεσιμότητας που απαιτεί νέα δίκτυα καλωδίων αλλά και σωλήνων, πολύ υψηλών απαιτήσεων και υψηλά ενεργειακά standards, τα οποία ευνοούν ομίλους όπως η Cenergy Holdings, με τα εργοστάσιά του να δουλεύουν σε φουλ capacity.

Πλέον, η Cenergy διαθέτει από τις μεγαλύτερες και πιο τεχνολογικά αναπτυγμένες δυνατότητες παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων παγκοσμίως. Η δυναμικότητα των μονάδων του ομίλου προσεγγίζει τις 150.000 τόνους ετησίως, ενώ προσφέρει λύσεις «με το κλειδί στο χέρι». Η Cenergy Holdings διαθέτει πέντε εργοστάσια σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία).

 

Σε ιστορικά υψηλά τα μεγέθη του 2022

Τα αποτελέσματα που δημοσίευσε χθες ο όμιλος ήταν τα καλύτερα στην ιστορία, ενώ έδειξαν ισχυρή κερδοφορία για τον κλάδο καλωδίων και ανάκαμψη για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα 1,43 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 35% έναντι του 2021, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 70 εκατ. ευρώ έναντι 30,5 εκατ. ευρώ το 2021. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 60 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ. ευρώ το 2021.

Η λειτουργική κερδοφορία έφτασε σε ιστορικά υψηλά, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ (31% αύξηση σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα τόσο της ισχυρής δυναμικής στον κλάδο των καλωδίων, όσο και της ανάκαμψης στον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 174 εκατ. ευρώ, οπότε ο συνολικός καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 438 εκατ. ευρώ.

 

Επενδύσεις και προοπτικές

Ο όμιλος έκανε επενδύσεις 79 εκατ. ευρώ ώστε να επιτύχει την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στον κλάδο καλωδίων, τόσο στα υποβρύχια όσο και στα χερσαία καλώδια. Στον κλάδο των καλωδίων υπάρχει τρομερή ζήτηση για έργα πάσης φύσεως, με το management του ομίλου να εκτιμά ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, η παραγωγική ικανότητα σε όλα τα εργοστάσια θα δουλεύει στο φουλ και θα αποτελέσει τη βάση της κερδοφορίας ολόκληρου του κλάδου και για το επόμενο έτος.

Η δυναμική του εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη και η αυξανόμενη ζήτηση για τη διασύνδεση δικτύων ενέργειας αναμένεται να τροφοδοτήσουν περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών και για χερσαία καλώδια. Στο πλαίσιο αυτό, η Hellenic Cables απέκτησε ένα βιομηχανικό ακίνητο κοντά στο εργοστάσιό της Θήβας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χερσαίων καλωδίων χαμηλής τάσης και τηλεπικοινωνιών, καθώς και ως αποθήκη πρώτων υλών και ημιτελών προϊόντων.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας