Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cenergy Holdings: Το άνοιγμα στην αχανή αγορά της Ασίας, και οι συζητήσεις με την Ørsted

Cenergy Holdings

Επιβεβαιώνοντας όσα έγραψε πρόσφατα το EnergyMag.gr – ότι λόγω κρίσης το deal με τη δανέζικη Ørsted πάει πίσω μερικούς μήνες – ο CFO του ομίλου Cenergy Holdings Αλέξανδρος Μπένος, στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου, τόνισε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαι βέβαιος ότι η επένδυση θα προχωρήσει αν και θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις. Η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην απουσία ενδιαφέροντος ή προσπάθειας για την επένδυση από τις δύο πλευρές, αλλά στο ότι πολλά έχουν αλλάξει από τότε που ξεκίνησαν οι συζητήσεις, και γιατί το περιβάλλον για επενδύσεις έχει γίνει πολύ αυστηρό. Πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και να εγκρίνονται από τα όργανα της Πολιτείας και ακολούθως να προχωρήσουμε».

Ας σημειώσουμε εδώ, ότι το περιβάλλον για επενδύσεις στις ΗΠΑ ποτέ δεν ήταν πιο προσφιλές, ποτέ δεν ήταν πιο φιλόξενο, πολλώ δε μάλλον σε τέτοιους καιρούς. Ανέκαθεν η Αμερική ήταν η πιο φιλική χώρα για επενδύσεις. Αυτό δεν έχει αλλάξει ούτε τώρα. Παραμένει μια χώρα άκρως φιλόξενη σε όσους θέλουν να επενδύσουν κεφάλαια και να δημιουργήσουν μονάδες και εργοστάσια, όπως φιλοδοξούν να κάνουν οι Ørsted και η Cenergy Holdings.

Ευχή δική μας ασφαλώς είναι να προχωρήσει το deal και να δημιουργηθεί η μονάδα κατασκευής υποβρυχίων inter-array καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών στο Maryland.

Κατά τα λοιπά, η χθεσινή τηλεδιάσκεψη, έβγαλε και άλλη είδηση: Το στρατηγικό άνοιγμα του ομίλου στην αχανή αγορά της Ασίας που ειδικά στον τομέα των καλωδίων, έχει μεγάλες προοπτικές.

Αφορμή της αναφοράς αυτής ήταν η πρόσφατη ανάθεση έργου για τον τομέα καλωδίων, δηλαδή της Hellenic Cables. Το έργο έχει ως αντικείμενο την προμήθεια με καλώδια inter-array για υπεράκτιο αιολικό πάρκα στην Ταιβάν. Πρόκειται για project που αποτελείται από δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.044 MW. Το Hai Long Offshore Wind Project είναι ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Ταϊβάν. Θα βρίσκεται 40-50 χιλιόμετρα από την ακτή και θα φθάνει σε υποθαλάσσιο βάθος μεταξύ 35 και 55 μέτρων.

Στο πλαίσιο της σύμβασης, η Hellenic Cables θα προμηθεύσει περίπου 140 χιλιόμετρα XLPE μονωμένων inter-array καλωδίων 66 kV με τα συναφή εξαρτήματα. Τα καλώδια θα παραχθούν στο καθετοποιημένο, υπερσύγχρονο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο. H κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 για το Hai Long 2 και το τελευταίο τρίμηνο του ίδιου έτους για το Hai Long 3.

Ναυαρχίδα ο τομέας καλωδίων στα μεγέθη

Αναφερόμενος στα μεγέθη του ομίλου στο 1ο εξάμηνο, ο κ. Μπένος σημείωσε πως «είχαμε ένα πολύ καλό πρώτο εξάμηνο με τον τομέα των καλωδίων να πρωταγωνιστεί, αλλά ταυτόχρονα κατά το εξεταζόμενο διάστημα κατεγράφη και ανάκαμψη της ζήτησης στον τομέα σωλήνων χάλυβα». Όπως ο ίδιος ανέφερε, η συμβολή του τομέα των καλωδίων ήταν πολύ σημαντική για τον όμιλο καθώς αντιπροσωπεύει το 71% των συνολικών πωλήσεων και το 90% των συνολικών EBITDA.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για το ανεκτέλεστο έργο, το οποίο στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανήλθε στο 1,1 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 650 εκατ. ευρώ αφορούν τα καλώδια και τα 450 εκατ. ευρώ στον τομέα των σωλήνων χάλυβα.

Η ζήτηση για τα καλωδιακά προϊόντα ενισχύθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με τον όγκο πωλήσεων να σημειώνει αύξηση κατά 6%. Η ανάκαμψη της ζήτησης, σύμφωνα με τη διοίκηση, μαζί με βελτιώσεις στην παραγωγική διαδικασία, μετρίασε τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές πρώτων υλών και οδήγησε σε αισθητή βελτίωση του αναπροσαρμοσμένου EBITDA, που έφτασε τα 47 εκατ. ευρώ.

Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Μπένος στο τομέα των καλωδίων αναμένεται σημαντική ανάπτυξη με την έναρξη και εκτέλεση των νέων έργων υποδομών. Τα έργα αυτά θα ενισχύσουν σημαντικά τη ζήτηση σε καλώδια telecom, χαμηλής και μεσαίας τάσης και άλλους τύπους, ενώ παράλληλα, αναμένεται και η αύξηση των εξαγωγών καλωδίων σε χώρες όπως η Γερμανία και το Ισραήλ και, γενικά, σε χώρες όπου υπάρχει υψηλή ζήτηση.

Το καλύτερο εξάμηνο ιστορικά

Θυμίζουμε πως ο όμιλος ανακοίνωσε το καλύτερο εξάμηνο της ιστορίας του, καθώς ωφελήθηκε από τη βελτίωση της ζήτησης στον τομέα της ενέργειας, ενώ εξασφάλισε σημαντικές παραγγελίες για ενεργειακά έργα σε όλο τον κόσμο. Οι πωλήσεις της Cenergy Holdings ανήλθαν το 1ο εξάμηνο του 2022 στα 659 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 36% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα που ήταν στα 486 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο εκτοξεύτηκε στα 1,1 δισ. ευρώ και είναι το υψηλότερο που είχε ποτέ ο όμιλος.

Η λειτουργική κερδοφορία βελτιώθηκε με το προσαρμοσμένο EBITDA να διαμορφώνεται στα 52 εκατ. ευρώ για το πρώτο σημειώνοντας άνοδο 8% σε ετήσια βάση. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξάνονται σημαντικά (+74% σε ετήσια βάση) σε 21,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,2 εκατ. ευρώ του α’ εξαμήνου του 2021, με τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους να ανέρχονται σε 18,5 εκατ. ευρώ (+59% σε ετήσια βάση – 11,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2021).

Τα έργα

Οι πρόσφατες αναθέσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έναν αγωγό αφαλατωμένου νερού, μήκους 201 χλμ., για ορυχείο χαλκού στη Χιλή της εταιρείας Collahuasi, καλώδια interarray μήκους 360 χλμ. για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Sofia στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναν πιστοποιημένο αγωγό υδρογόνου στην Αυστραλία καθώς και την πρώτη ανάθεση για τον τομέα καλωδίων στην αγορά της Ασίας (καλώδια inter-array για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hai Long στην Ταιβάν) που προαναφέρθηκε.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

ΑΠΕ

Μαύρα σύννεφα απλώνονται πάνω από την ευρωπαϊκή αγορά φωτοβολταικών, με την εκπρόσωπο του κλάδου SolarPower Europe να μιλάει για μια «τέλεια καταιγίδα». Οι ταρίφες...

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Τρία προγράμματα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις πρόκειται να προκηρυχθούν ως το τέλος του έτους, όπως επισημαίνει σε δήλωσή της προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Οι σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ ισχυρές και θα δυναμώνουν όλο και περισσότερο, ενώ το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον δεν βρίσκεται στο τέλος,...

ΑΠΕ

Νέα έρευνα από το ισπανικό Πανεπιστήμιο της Αλκάλα αποκαλύπτει ότι οι υψηλότερες ταχύτητες ανέμου μπορεί να οδηγήσουν σε αναντιστοιχία και απώλειες απόδοσης ισχύος σε...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE