Η κρατικοποιημένη γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF κατέγραψε το 2022 μία από τις χειρότερες ζημιές στην ιστορία του δείκτη CAC40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού, αυξάνοντας επίσης το χρέος της στο επίπεδο ρεκόρ των 64,5 δισ. ευρώ, έπειτα από μια μαύρη χρονιά που επιβαρύνθηκε από προβλήματα στους πυρηνικούς σταθμούς της, αλλά και από την υποχρεωτική συμβολή της στην «τιμολογιακή ασπίδα» των Γάλλων.
Ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε κατά 70% στα 143,5 δισ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης των τιμών της ενέργειας, όμως ο όμιλος μπήκε στο κόκκινο με μια πολύ βαριά καθαρή ζημιά 17,9 δισ. ευρώ, έναντι κέρδους 5,1 δισ. το 2021.
«Παρά τη μεγάλη αύξηση του τζίρου, η οποία υποστηρίχθηκε από τις τιμές του ηλεκτρικού και του αερίου, το EBITDA (μικτό περιθώριο εκμετάλλευσης) επλήγη έντονα από τη μείωση της πυρηνικής παραγωγής, καθώς και από τα έκτακτα κανονιστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν στη Γαλλία για το 2022, σε δύσκολες συνθήκες αγοράς», σχολίασε σήμερα ενώπιον δημοσιογράφων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF Λικ Ρεμόν, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το φθινόπωρο έχοντας μπροστά του δύσκολες προκλήσεις.
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που ανέκτησε πλήρως την ιδιοκτησία του πυρηνικού γίγαντα για να καθησυχάσει τους πιστωτές του, περιμένει από τον νέο CEO Λουκ Ρεμόν να αποκαταστήσει την παραγωγή της EDF και να προετοιμάσει την κατασκευή νέων αντιδραστήρων της σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο.
«Η ανόρθωση των οικονομικών της EDF θα περάσει κατά προτεραιότητα από την αύξηση του όγκου της παραγωγής», τόνισαν οι υπουργοί Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ και Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρινασέ.