Μενού Ροή
Optima: "Βαθιά υποτιμημένη" η μετοχή της ΔΕΗ - Στα 12,20 ευρώ ανά μετοχή η τιμή στόχος με σύσταση "αγοράς"

Διατηρεί την σύσταση "αγοράς" και βάζει νέα τιμή στόχο στα 12,20 ευρώ ανά μετοχή (από 6,2 που διαπραγματεύεται σήμερα), ελαφρά χαμηλότερα από την προηγούμενη σε αναλυσή της για την ΔΕΗ, η χρηματiστηριακή Optima.

Όπως αναφέρει στην επιχειρηματολογία της, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και ο ενεργειακός τομέας γενικότερα αντιμετωπίζει την τέλεια καταιγίδα τα τελευταία 2 χρόνια.

Η μείωση της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια και τιμές καυσίμων το 2020-1 εξάμηνο 2021 αντικαταστάθηκε σύντομα από το αυξανόμενο κόστος Φυσικού Αερίου και πετρελαίου μετά την ξαφνική επαναλειτουργία και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, που με τη σειρά τους τροφοδότησε τις τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η κοινωνική πολιτική

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ, ως ο μεγαλύτερος εγχώριος παράγοντας τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια, κλήθηκε: α) να εγγυηθεί τη σταθερότητα του συστήματος με αυξημένους όγκους ηλεκτρικής ενέργειας κατά γ. 22% σε ετήσια βάση το 2021 και β) απορροφά εν μέρει τις εκτοξευόμενες τιμές χονδρικής προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις στους καταναλωτές της. Κατά συνέπεια, η ΔΕΗ το 2021 πέρασε ουσιαστικά μέσω των περίπου 800 εκατ. επιπλέον EBITDA που προέκυψε από την παραγωγή της (κυρίως από την αυξημένη «φθηνή» παραγωγή Hydro) στους καταναλωτές της προσφέροντας έκπτωση 35% στο βασικό της τιμολόγιο.

Το πιο σημαντικό, η αντιστάθμιση των πολιτικών της ανοικτής θέσης και της τιμολογιακής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής αύξησε την προβολή των κερδών του ομίλου, επιτρέποντας στη ΔΕΗ να επιτύχει και πάλι τον δηλωμένο στόχο EBITDA για το 2021.

Ενημερωμένη στρατηγική

Όσον αφορά το 2022, η ΔΕΗ δεσμεύτηκε να αυξήσει την εξόρυξη λιγνίτη κατά 50%, ενώ η σταδιακή κατάργηση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της και του νέου εργοστασίου της Πτολεμαΐδας V (που θα αρχίσει να λειτουργεί έως τον Οκτώβριο του 2022) πιθανότατα θα παραταθεί έως το 2028, ώστε να μείωση της εξάρτησης του εγχώριου μείγματος παραγωγής από το Φυσικό Αέριο.

Όσον αφορά τις ΑΠΕ, η ταχεία επέκταση της δυναμικότητάς του παραμένει στρατηγική προτεραιότητα για τον Όμιλο, με βασικά ορόσημα να προβλέπουν εγκατεστημένη ισχύ γ. 500MW έως το τέλος του 2022, 1-1,5GW και 3GW έως το 2023 και το 2024 αντίστοιχα, και τέλος 5GW έως το 2026, που θα επιτρέψει αύξηση EBITDA κατά περίπου. 400 εκατ. ευρώ και 800 εκατ. ευρώ έως το 2024ε και το 2026ε αντίστοιχα.

Ενημέρωση κερδών

Η ΔΕΗ έχει έγκαιρα συνδέσει τα τιμολόγια λιανικής της με την τιμή χονδρικής της αγοράς, μετακυλίοντας ουσιαστικά όλο το υπερβολικό κόστος παραγωγής στους καταναλωτές (υπάρχει ωστόσο μια χρονική καθυστέρηση περίπου 3 μηνών πριν τιμολογηθούν τα σχετικά κόστη).

Υπό αυτή την έννοια, διατηρήσαμε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες τις εκτιμήσεις μας για τα EBITDA για το 2022 και το 2023, αναμένοντας κάποια (μάλλον περιορισμένη) επίδραση από τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, καθώς το νέο μοντέλο τιμολόγησης από τον Ιούλιο του 2022 αναμένεται να αποκλιμακώσει τα τιμολόγια. Προσβλέποντας στο μέλλον, αναμένουμε ταχύτερη αύξηση των EBITDA (καθοδηγούμενη από τη νέα δυναμικότητα ΑΠΕ) από το 2024 και μετά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας