Μενού Ροή
Στα «χέρια» της Intrakat η ευθύνη να μην πλημμυρίσει ξανά η Αττική

Μετά τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα έργα για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport, τα οποία διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυχία, έργα που της άλλαξαν επίπεδο, μετά τα μεγάλα οδικά έργα και τα έργα υποδομών, τις γέφυρες και τις άλλες πολύπλοκες κατασκευές, η Intrakat αρχίζει και εξειδικεύεται και στα αντιπλημμυρικά έργα.

Έργα που απαιτούν προσοχή και εξειδίκευση, ενώ ακόμη και η ίδια η εταιρεία δίνει και θα δίνει εξετάσεις, καθώς στην Ελλάδα αυτός ο τομέας έργων είναι σε… νηπιακό επίπεδο, διότι ουδέποτε έγιναν ολοκληρωμένα, αποτελεσματικά και πλήρως λειτουργικά αντιπλημμυρικά έργα μεγάλης έκτασης.

Άλλωστε, τα αντιπλημμυρικά έργα είναι έργα μεγάλων προκλήσεων καθώς οι κατασκευές, οι υποδομές και οι υποστυλώσεις γίνονται κατά μήκος των ρεμάτων, σε εντελώς «αφιλόξενα» εδάφη, καθιστώντας τέτοια projects εξαιρετικά δύσκολα.

Η Intrakat λοιπόν διεκδίκησε και κέρδισε τα δύο μεγαλύτερα έως τώρα αντιπλημμυρικά έργα στο Νομό Αττικής, αποκτώντας ήδη ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών της. Τον Οκτώβριο του 2020 «κλείδωσε» στην Intrakat (με έκπτωση 47%) το σημαντικότατο αντιπλημμυρικό έργο του Ρέματος Εσχατιάς στο τμήμα από την οδό Ευπυρίδων μέχρι τη Λεωφόρο Πάρνηθας, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί το 2024 αν όλα πάνε καλά. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Προ ολίγων ημερών, στην εταιρεία εξασφάλισε και το έτερο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στο Νομό Αττικής, που είναι η «Διευθέτηση Οριοθέτησης Ρέματος Ραφήνας», το οποίο θα θωρακίσει τη Ραφήνα και τις παρακείμενες περιοχές από τον κίνδυνο μελλοντικών αιφνίδιων πλημμυρών. Η σύμβαση ανέρχεται στα 60,7 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ ενώ με το φόρο το κόστος ανεβαίνει στα 85,69 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η Intrakat αναλαμβάνει τη διευθέτηση του ρέματος της Ραφήνας, που διασχίζει τους Δήμους Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος, με σκοπό τη διαχείριση των πλημμυρικών απορροών και τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των γύρω αστικών, περιαστικών και αγροτικών περιοχών.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε μήκος περίπου 15 χλμ., και θα ακολουθούν κατά το δυνατόν τη φυσική κοίτη του ρέματος, με γνώμονα τον σεβασμό στο φυσικό οικοσύστημα. Περιλαμβάνει κατασκευή Λεκάνης συγκράτησης φερτών, έργο και ειδική διατομή κτήματος Νάσιουτζικ - συμβολή υφιστάμενου ρέματος Παλλήνης, έργο συναρμογής υφιστάμενου τεχνικού Λεωφόρου Σπάτων, διευθέτηση ρέματος Καλλιτεχνούπολης και Διασταύρωσης 1, διευθέτηση ρέματος Βαλανάρη και συμβάλλοντα σε αυτό (Μύλου και Αγ. Παρασκευής), φυτεύσεις και ανάπλαση περιβάλλοντος χώρου κατάντη τμήματος ρέματος Ραφήνας.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για έργο τεράστιων προκλήσεων, που εκτός των άλλων περιλαμβάνει πρόβλεψη για απαλλοτριώσεις εκτάσεων 728.002,98 τ.μ., ενώ προβλέπει επίσης τη μετατόπιση δικτύων τηλεπικοινωνιών, ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ), υδροδότησης (Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου), ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ), αρχαιολογικές έρευνες κ.α.

To έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

 

Το ρέμα της Εσχατιάς

 Το ρέμα της Εσχατιάς στο τμήμα από την οδό Ευπυρίδων μέχρι τη Λεωφόρο Πάρνηθας, διαρθρώνεται σε τέσσερα επιμέρους τμήματα: Έργα διευθέτησης του ρέματος Εσχατιάς στο τμήμα μεταξύ του ρέματος Ευπυρίδων στο Καματερό και της Λεωφόρου Πάρνηθας στον Δήμο Αχαρνών. Έργα διευθέτησης ρέματος Αγίου Γεωργίου, διευθέτησης ρέματος Πικροδαφνέζας και έργα Ανάπλασης του χώρου διέλευσης των διευθετούμενων ρεμάτων Εσχατιάς και Αγίου Γεωργίου.

Το έργο περιλαμβάνεται στο πακέτο των δέκα αντιπλημμυρικών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 438 εκατ. ευρώ, τα οποία σταδιακά εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Σημειώνεται ότι η Intrakat έχει αναλάβει ακόμα ένα έργο διευθέτησης του ρέματος της Εσχατιάς από τη συμβολή αγωγού Εσπερίδων έως τη Λεωφόρο Πάρνηθος, προϋπολογισμού 36,7 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας μαζί με αυτή του ρέματος της Εσχατιάς αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα της Αττικής και τα έχει αναλάβει η Intrakat. Ευχή όλων είναι η Intrakat να  αποδειχτεί… άξια ανάδοχος και να ολοκληρώσει αυτά τα εξαιρετικά σημαντικά έργα που επηρεάζουν τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών της Αττικής, με τη δέουσα προσοχή και την προσήκουσα υπευθυνότητα.

Άλλωστε, στα έργα αυτά, ο… ελεγκτής πληρότητας, αποτελεσματικότητας και σωστών πρακτικών, δεν μπορεί να είναι κάποια… τεχνική επιτροπή που μόνο θεωρητικά μπορεί να προσεγγίσει το θέμα, αλλά η ίδια η φύση.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας