Μενού Ροή
Θησαυρίζουν οι εταιρείες άνθρακα παγκοσμίως - Ανοίγουν νέα ορυχεία και καθυστερεί η ενεργειακή μετάβαση

Τα ωστικά κύματα της αγοράς ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σημαίνουν ότι ο κόσμος εξαρτάται περισσότερο από το πιο ρυπογόνο καύσιμο. Και καθώς η ζήτηση επεκτείνεται και οι τιμές εκτινάσσονται στα υψηλά όλων των εποχών, αυτό σημαίνει υπέρογκα κέρδη για τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα.

Ο γίγαντας εμπορευμάτων Glencore Plc ανέφερε ότι τα βασικά κέρδη από τη μονάδα άνθρακα αυξήθηκαν σχεδόν 900% στα 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο - περισσότερα από τα κέρδη της Starbucks Corp. ή της Nike Inc. σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Τα κέρδη της No. 1 παραγωγού Coal India Ltd. σχεδόν τριπλασιάστηκαν, επίσης σε ρεκόρ, ενώ οι κινεζικές εταιρείες που παράγουν περισσότερο από το ήμισυ του άνθρακα στον κόσμο σημείωσαν κέρδη στο πρώτο εξάμηνο υπερδιπλάσια σε 80 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.

Βήματα πίσω

Τα τεράστια κέρδη θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολο για τον κόσμο να σταματήσει τη συνήθεια να καίει άνθρακα για καύσιμα, καθώς οι παραγωγοί εργάζονται για να αποσπάσουν επιπλέον τόνους και να ενισχύσουν τις επενδύσεις σε νέα ορυχεία.

Εάν εξορύσσεται και καίγεται περισσότερος άνθρακας, αυτό θα κάνει την πιθανότητα διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε λιγότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου ακόμη πιο απομακρυσμένη.

Είναι μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη για μια βιομηχανία που πέρασε χρόνια βυθισμένη σε μια υπαρξιακή κρίση, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να στραφεί σε καθαρότερα καύσιμα για να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να τερματίσουν τη χρηματοδότηση, οι εταιρείες εκποίησης ορυχείων και σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και τον περασμένο Νοέμβριο οι παγκόσμιοι ηγέτες έφτασαν κοντά σε μια συμφωνία για τον τερματισμό της χρήσης τους.

Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτές οι προσπάθειες βοήθησαν την επιτυχία των παραγωγών άνθρακα, καθώς η έλλειψη επενδύσεων έχει περιορίσει την προσφορά. Και η ζήτηση είναι υψηλότερη από ποτέ, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να απογαλακτιστεί από τις ρωσικές εισαγωγές εισάγοντας περισσότερο θαλάσσιο άνθρακα και υγροποιημένο φυσικό αέριο, αφήνοντας λιγότερα καύσιμα σε άλλα έθνη για να παλέψουν.

Τιμές ρεκόρ

Οι τιμές στο λιμάνι του Νιούκαστλ της Αυστραλίας, το ασιατικό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν σε ρεκόρ τον Ιούλιο.

Ο αντίκτυπος στα κέρδη των ανθρακωρυχείων ήταν εκπληκτικός και οι επενδυτές εισπράττουν τώρα χρήματα. Τα κέρδη της Glencore επέτρεψαν στην εταιρεία να αυξήσει τις αποδόσεις στους μετόχους κατά άλλα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με την υπόσχεση για περισσότερα στο μέλλον.

Ο Gautam Adani, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας, εκμεταλλεύτηκε μια βιασύνη στην Ινδία για να εξασφαλίσει εισαγωγικά φορτία εν μέσω συμπίεσης της τοπικής προσφοράς. Τα έσοδα που παρήγαγε η Adani Enterprises Ltd. αυξήθηκαν περισσότερο από 200% τους τρεις μήνες έως τις 30 Ιουνίου, λόγω των υψηλότερων τιμών του άνθρακα.

Οι παραγωγοί των ΗΠΑ αποκομίζουν επίσης μεγάλα κέρδη και οι μεγαλύτεροι ανθρακωρύχοι Arch Resources Inc. και Peabody Energy Corp. λένε ότι η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή στα ευρωπαϊκά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που ορισμένοι πελάτες αγοράζουν το υψηλής ποιότητας καύσιμο που χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή χάλυβα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα άγρια ​​κέρδη απειλούν να γίνουν πολιτικό αλεξικέραυνο καθώς μια χούφτα εταιρείες άνθρακα εισπράττουν χρήματα ενώ οι καταναλωτές πληρώνουν το τίμημα. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ και οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες υφίστανται καθημερινές διακοπές ρεύματος επειδή οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας τους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να εισάγουν καύσιμα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επιτέθηκε στις ενεργειακές εταιρείες, λέγοντας ότι τα κέρδη τους ήταν ανήθικα και ζήτησε απροσδόκητους φόρους.

Οι υποστηρικτές του άνθρακα λένε ότι το καύσιμο παραμένει ο καλύτερος τρόπος για την παροχή φθηνής και αξιόπιστης ισχύος βασικού φορτίου, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Παρά την τεράστια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η καύση άνθρακα παραμένει ο αγαπημένος τρόπος παραγωγής ενέργειας στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι τιμές του άνθρακα τρελαίνονται

Ενώ οι δυτικοί παραγωγοί επωφελούνται από τις τιμές ρεκόρ - με εταιρείες όπως η Glencore δεσμευμένες να λειτουργούν ορυχεία μέχρι το κλείσιμο τα επόμενα 30 χρόνια - οι κορυφαίοι καταναλωτές άνθρακα, Ινδία και Κίνα, εξακολουθούν να έχουν την ανάπτυξη στην ημερήσια διάταξη.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αναθέσει στη βιομηχανία της να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα κατά 300 εκατομμύρια τόνους φέτος και ο κορυφαίος κρατικός παραγωγός της χώρας είπε ότι θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές επενδύσεις κατά περισσότερο από το ήμισυ λόγω των κερδών ρεκόρ.

Η Coal India είναι επίσης πιθανό να επιστρέψει ένα μεγάλο μέρος των κερδών της στην ανάπτυξη νέων ορυχείων, υπό την πίεση της κυβέρνησης να κάνει περισσότερα για να συμβαδίσει με τη ζήτηση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βαριά βιομηχανία.

Η Κίνα και η Ινδία συνεργάστηκαν σε μια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στη Γλασκώβη πέρυσι για να αποδυναμώσουν τη γλώσσα σε μια παγκόσμια δήλωση για το κλίμα για να ζητήσουν «σταδιακή κατάργηση» της χρήσης άνθρακα αντί για «σταδιακή κατάργηση».

Εκείνη την εποχή, λίγοι θα είχαν προβλέψει πόσο ακριβό θα γινόταν το καύσιμο. Μόλις πριν από ένα χρόνο, οι μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες εξόρυξης - εξαιρουμένης της Glencore - ήταν σε πλήρη υποχώρηση από τον άνθρακα, αποφασίζοντας ότι οι ασήμαντες αποδόσεις δεν άξιζαν την αυξανόμενη πίεση από τους επενδυτές και τους ακτιβιστές για το κλίμα.

Όταν η Anglo American Plc εγκατέλειψε την επιχείρηση άνθρακα και την παρέδωσε στους υφιστάμενους μετόχους, ένας πωλητής short, η Boatman Capital, είπε ότι η νέα επιχείρηση δεν άξιζε τίποτα. Αντίθετα, η μετοχή — γνωστή ως Thungela Resources Ltd. — εκτινάχθηκε στα ύψη, κερδίζοντας περισσότερο από 1.000% από τότε η εισαγωγή του Ιουνίου 2021, με τα κέρδη ανά μετοχή πρώτου εξαμήνου να αυξάνονται περίπου 20 φορές.

Η ίδια η Glencore άρπαξε ένα κολομβιανό ορυχείο από τους πρώην συνεργάτες Anglo και BHP Group. Η φύση της συμφωνίας και η αύξηση των τιμών του άνθρακα, σήμαιναν ότι η Glencore ουσιαστικά πήρε το ορυχείο δωρεάν μέχρι το τέλος του περασμένου έτους. Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, πραγματοποίησε κέρδη 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από αυτό το ορυχείο, υπερδιπλάσια των κερδών του συνόλου των επιχειρήσεων άνθρακα την ίδια περίοδο πέρυσι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας