Μενού Ροή
Ισπανοί αγρότες και κυβέρνηση συγκρούονται σε μια «μάχη για το νερό»

Αγρότες, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών στρατοπέδων, συνδικάτα και οργανώσεις πολιτών από την Αλμερία, το Αλικάντε και τη Μούρθια (νοτιοανατολικά) διαμαρτυρήθηκαν την Τετάρτη (11 Ιανουαρίου) στη Μαδρίτη ενάντια στο σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης να αναδιανείμει τους ήδη περιορισμένους υδάτινους πόρους που διαθέτουν οι περιοχές αυτές.

Μπροστά από το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης, στο κέντρο της Μαδρίτης, διαμαρτυρήθηκαν για την απόφαση του αριστερού εκτελεστικού οργάνου να αυξήσει την «οικολογική ροή» του ποταμού Τάγου, η οποία θα οδηγήσει, όπως είπαν, σε μείωση της μεταφοράς νερού στον ποταμό Σεγκούρα, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η απόφαση της κυβέρνησης θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία των περιοχών αυτών, που βασίζεται κυρίως στη γεωργία και τις υπηρεσίες HORECA, προειδοποίησαν οι διαδηλωτές.

Ο Λούκας Χιμένεθ, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Αρδευτών του Υδραγωγείου Τάγου-Σεγκούρα (Scrats), διοργανωτής της διαμαρτυρίας, επέκρινε έντονα την κίνηση της κυβέρνησης.

«Απαιτούμε, ως κοινωνία των πολιτών και ως αγρότες, από την υπουργό να σταματήσει τις αδικαιολόγητες και πολιτικές επιθέσεις της στις (τοπικές υδατικές) υποδομές (μεταξύ άλλων, τα υδραγωγεία)», αποτελούν «έναν θεμελιώδη υδάτινο πόρο για την οικονομική δραστηριότητα της γεωργίας», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Scrats, η εκτιμώμενη μείωση της ροής της μεταφοράς νερού Τάγου-Σεγκούρα στις επαρχίες Αλικάντε, Μούρθια και Αλμερία είναι 105 hm3, που σημαίνει 78 hm3 λιγότερα για άρδευση από τον σημερινό μέσο όρο και 27 hm3 λιγότερα για ύδρευση.

Η μείωση του διαθέσιμου όγκου νερού θα σήμαινε «απώλεια 27.314 εκταρίων αρδεύσιμης έκτασης, εξαφάνιση περισσότερων από 15.000 θέσεων εργασίας και μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που εκτιμάται σε 5.692 εκατ. ευρώ», σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους.

Η Ισπανία είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες χώρες της ΕΕ στην κλιματική αλλαγή, με απτή μείωση της διαθεσιμότητας νερού μεταξύ των άλλων αρνητικών επιπτώσεων, προειδοποίησαν οι εμπειρογνώμονες.

Ο καθορισμός μιας «οικολογικής ροής» για τα ευρωπαϊκά ποτάμια αποτελεί κεντρικό σημείο που εδράζεται στην οδηγία-πλαίσιο της ΕΕ για τα ύδατα (οδηγία 2000/60/ΕΚ), ένα έγγραφο αναφοράς της ΕΚ, από το οποίο πηγάζουν όλες οι νομοθεσίες των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο εν λόγω κανονισμός της ΕΕ αναγνωρίζει τη σημασία της «οικολογικής ροής» και την τοποθετεί πριν από κάθε άλλο μέτρο προστασίας, τονίζοντας ότι «σκοπός της παρούσας οδηγίας είναι να θεσπίσει ένα πλαίσιο για την προστασία των εσωτερικών επιφανειακών υδάτων, των μεταβατικών υδάτων, των παράκτιων υδάτων και των υπόγειων υδάτων, προκειμένου να αποτραπεί η υποβάθμιση και να προστατευθεί και να βελτιωθεί η κατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων».

Εκατοντάδες αρδευόμενοι εξέφρασαν την οργή τους προς την κυβέρνηση για το μέτρο, ανέφερε η La Opinión de Murcia.

Ανήκουν σε «κοινότητες άρδευσης», οι οποίες είναι ισπανικές εταιρείες δημοσίου δικαίου υπεύθυνες για την οργάνωση της συλλογικής χρήσης των δημόσιων επιφανειακών και υπόγειων υδάτων στις κοινότητές τους.

Εν τω μεταξύ, η Ισπανίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης και Δημογραφικής Πρόκλησης, Τερέσα Ριμπέρα (PSOE/S&D), υπερασπίστηκε την Τρίτη (10 Ιανουαρίου) την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας και κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν τη δημιουργία μιας νέας «μάχης για το νερό».

Η υπουργός εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «γίνεται μια διαστρέβλωση της πραγματικότητας υπέρ μιας περιοχής, με ορισμένες σημαίες ορισμένων πολιτικών ομάδων».

Η μεταφορά νερού από τον Τάγο στο Σεγκούρα είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδραυλικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ισπανία. Χάρη σε αυτό, το νερό εκτρέπεται από τον ποταμό Τάγο από τα φράγματα Entrepeñas (Γκουανταλαχάρα) και Buendía (Κουένκα) στον ποταμό Μούντο, παραπόταμο του Σεγκούρα, μέσω του ταμιευτήρα Talave.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας