Μενού Ροή
ΗΑΕ: Aνακοινώνουν επενδύσεις ύψους 2 δισ. δολαρίων σε ινδικά «πάρκα τροφίμων» για την αντιμετώπιση των ελλείψεων

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύτηκαν να διαθέσουν 2 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη μιας σειράς «επισιτιστικών πάρκων» στην Ινδία για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας στη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή, δήλωσαν την Πέμπτη (14 Ιουλίου) τα ΗΑΕ, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Μιλώντας στην Ιερουσαλήμ σε μια σύνοδο κορυφής με ηγέτες των ΗΑΕ, του Ισραήλ και της Ινδίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η επένδυση θα μπορούσε να «τριπλασιάσει τις επισιτιστικές αποδόσεις της Ινδίας στην περιοχή σε μόλις πέντε χρόνια».

Τα πάρκα θα φέρουν σε επαφή αγρότες, μεταποιητές και λιανοπωλητές χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία για την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων, την εξοικονόμηση νερού και τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων των καλλιεργειών.

Οι τέσσερις χώρες θα προωθήσουν επίσης έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ινδία, δήλωσαν.

Τα έργα θα υποστηριχθούν από τον ισραηλινό και τον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα, δήλωσε ο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια και την καθαρή ενέργεια εν μέσω φόβων για παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων που προκαλούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ο τρίτος και ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο, αντίστοιχα, ενώ η Ρωσία είναι επίσης βασικός εξαγωγέας καυσίμων και λιπασμάτων.

Ο πόλεμος διέκοψε τις εξαγωγές τους, ώθησε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σε επίπεδα ρεκόρ και προκάλεσε διαμαρτυρίες στις αναπτυσσόμενες χώρες που ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές τροφίμων λόγω των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού που σχετίζονται με την COVID.

Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, την κλιματική αλλαγή, την επισιτιστική ανασφάλεια και τις ασταθείς αγορές ενέργειας, δήλωσε ο Μπάιντεν, «επιδεινώθηκαν από τη βίαιη και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας» στην Ουκρανία.

«Όλα αυτά τα ζητήματα απαιτούν συνεργασία και συντονισμό και κανείς μας δεν μπορεί να δώσει μια ολοκληρωμένη απάντηση μόνος του», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Οι οργανισμοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν αυτό το μήνα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να ωθήσουν την πείνα και τη μαζική μετανάστευση σε πρωτοφανή επίπεδα.

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου εισάγουν το 80-90% των τροφίμων τους και ενώ ο πετρελαϊκός τους πλούτος τα καθιστά λιγότερο ευάλωτα στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων σε σχέση με τις φτωχότερες χώρες της περιοχής, οι διαταραχές απειλούν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

Τα πλούσια κράτη του Κόλπου έχουν επενδύσει σημαντικά σε γεωργικές εκτάσεις στο εξωτερικό και επενδύουν στο εσωτερικό περισσότερο στην αγροτική τεχνολογία, η οποία αποτελεί επίσης έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα στο Ισραήλ.

Οι αποδόσεις των καλλιεργειών είναι σχετικά χαμηλές στην Ινδία, η οποία, παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικός παραγωγός γεωργικών προϊόντων, δεν διαθέτει τακτική άρδευση για περίπου τις μισές γεωργικές εκτάσεις της. Οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων επενδύουν όλο και περισσότερο χρήματα σε νεοφυείς επιχειρήσεις αγροτικής τεχνολογίας στη χώρα.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας