Μενού Ροή
geologiko-mouseio
Ευρωπαϊκό "κόσμημα" το Νέο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο

Ένα σύγχρονο, μουσείο "κόσμημα", σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανοίγει τις πύλες του για το ευρύ κοινό εισάγοντας τους επισκέπτες στον μαγικό κόσμο της ιστορίας και της μνήμης της γης, αλλά και στον σημαντικό ορυκτό πλούτο της χώρας μας, προσφέροντας μία δυναμική εμπειρία στον πλούσιο κόσμο των ορυκτών και των πετρωμάτων. Πρόκειται για το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο που στεγάζεται στους Θρακομακεδόνες και αποτελεί ένα από τα καλύτερα στο είδος του. Ένα «θησαυροφυλάκιο» για τον ορυκτό πλούτο της χώρας από την ΕΑΓΜΕ

Ειδικότερα, η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.) δημιούργησε ένα νέο μουσείο, με σκοπό την προστασία, τη διαφύλαξη, την οργάνωση και την προβολή του ορυκτού πλούτου και της γεωλογικής ιστορίας της χώρας μας. Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο αποτελεί την πρώτη συντονισμένη προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας για την ανάδειξη της Γεωλογικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδος.

Χαρακτηριστικό της σημασίας των εκθεμάτων του νέου Μουσείου είναι ότι οι συλλογές του από τον ελλαδικό χώρο κατατάσσονται στις πλουσιότερες του κόσμου. Μέσα από τις πλούσιες συλλογές και διακριτά οργανωμένες ενότητες, το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο απευθύνεται τόσο σε ευρύ όσο και σε επιστημονικά εξειδικευμένο κοινό, με την παρουσίαση σημαντικών γεωλογικών δειγμάτων του ελλαδικού χώρου (ορυκτά, απολιθώματα, πετρώματα κ.ά.), ενώ ταυτόχρονα αποτελεί πηγή γνώσης και έρευνας του γεωλογικού πλούτου της χώρας. Στις αίθουσές του νέου Μουσείου, προβάλλεται η μακρά εξέλιξη της γεωλογικής έρευνας, η ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου και της γεωλογικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Σάλτας πρόεδρος της ΕΑΓΜΕ, σε παρουσίαση προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ: "Πρόκειται για ένα όνειρο ζωής για τις νέες γενιές. Ένα από τα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης στο είδος του. Ένα μουσείο "κόσμημα". Προσδοκούμε να έρθει η νέα γενιά να μάθει τον πλούτο της πατρίδας μας και τις δυνατότητες της εξορυκτικής δραστηριότητας, καθώς εκεί που υπάρχει εξορυκτική δραστηριότητα έχουν συγκρατηθεί οι πληθυσμοί και έχουν αναπτυχθεί διαχρονικά οι περιοχές".

Απ΄ την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής ΕΑΓΜΕ Διονύσιος Κ. Γκούτης δήλωσε: «Το νέο Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης προσπάθειας της ΕΑΓΜΕ, με όραμα για την ανάδειξη της επιστήμης της γεωλογίας και της σημασίας της για την χώρα μας, το κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον. Μέσα από τη συγκέντρωση και σωστή ταξινόμηση των γεωλογικών πόρων και των ιστορικών στοιχείων, συμβάλλουμε καθοριστικά στην προστασία της γεωλογικής κληρονομιάς της Ελλάδας και την ανάδειξη του ορυκτού πλούτου της ελληνικής γης.

Οι συντονισμένες μας ενέργειες για δημιουργία ενός οργανωμένου σύγχρονου Μουσείου, με όλες τις παροχές και την οργάνωση που οι σύγχρονες τεχνολογίες προσφέρουν, απέδωσαν, και σήμερα προσκαλούμε πολίτες, μαθητές, ομάδες ατόμων και φορέων, να μας επισκεφθούν για να ζήσουν την εμπειρία του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου.

Υπηρετώντας την αποστολή της ΕΑΓΜΕ, το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο, που δημιουργήθηκε και ανοίγει τις πύλες του, αποτελεί κοιτίδα διαφύλαξης και ανάδειξης του ορυκτού πλούτου από την ΕΑΓΜΕ και της ελληνικής γεωλογικής κληρονομιάς για τις επόμενες γενιές της χώρας».

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνος Λασκαρίδης, διευθυντής του Εθνικού Γεωλογικού Μουσείου, " ο ορυκτός πλούτος είναι αναπόσπαστος για την καθημερινότητα μας. Το μουσείο είναι ο τόπος που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει και να μάθει "

Σημειώνεται ότι, πέρα από τον σημαντικό εντυπωσιακό αριθμό σπάνιων ορυκτών, το 40% των εκθεμάτων του Μουσείου είναι ψηφιακά, προσφέροντας μία εμπειρία εικονικής πραγματικότητας, αλλά και διαδραστικών δυνατοτήτων. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα ιστορικά μεταλλεία του Λαυρίου, της Χαλκιδικής, στους Γεωτόπους στα Μετέωρα, στα σμυριδορυχεία της Νάξου, να έρθει σε επαφή με τον μικρόκοσμο ορυκτών και απολιθωμάτων, αλλά και με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της γης. Τέλος, ο επισκέπτης μαθαίνει για τη ζωή και στην ιστορία των μεταλλωρύχων, αλλά και πλήθος πληροφοριών για την χρήση των ορυκτών στην καθημερινότητα από την αρχαιότητα μέχρι και τις μέρες μας.

Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στις Κεντρικές Εγκαταστάσεις της Αρχής, στην είσοδο Γ του Ολυμπιακού χωριού, στις Αχαρνές. Σκοπός του νέου Μουσείου είναι να προωθήσει την προστασία και ανάδειξη του γεωλογικού πλούτου της Ελλάδας και του ρόλου που διαδραμάτισε στην ιστορία και στη διαμόρφωση του αρχαίου κόσμου, της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Ελληνισμού, προβάλλοντας παγκοσμίως την ιστορική και επιστημονική του αξία.

Το Εθνικό Γεωλογικό Μουσείο είναι ανοιχτό σε επισκέψεις, ατόμων, ομάδων και σχολικών τάξεων και η επίσκεψη μπορεί να οργανωθεί και διαδικτυακά στη διεύθυνση: http://tickets.ngmuseum.gr/

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο: www.ngmuseum.gr.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας