Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες για την εξασφάλιση μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη βιοποικιλότητα μετά το 2020 θα μεταφερθούν από την Κουνμίνγκ της Κίνας στο Μόντρεαλ του Καναδά, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις που σχετίζονται με την πανδημία της COVID-19.
Οι μετέχοντες στην σύνοδο κορυφής της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Βιοποικιλότητα, που είναι γνωστή ως COP-15 και θα διεξαχθεί από τις 5 ως τις 17 Δεκεμβρίου, θα έχουν ως στόχο να υιοθετηθεί ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την βιοποικιλότητα ώστε να σταματήσει και να αντιστραφεί η τάση για απώλεια φυτών, ζώων και οικοσυστημάτων του πλανήτη.
Η σύνοδος κορυφής, η οποία αρχικά προγραμματιζόταν να γίνει στην νοτιοδυτική κινεζική πόλη τον Οκτώβριο του 2020, καθυστέρησε λόγω της COVID-19. Αν και ένας πρώτος γύρος συνομιλιών διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στην Κουνμίνγκ τον Οκτώβριο του 2021, η γραμματεία της Σύμβασης ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι η COP-15 καθυστέρησε για τέταρτη φορά καθώς η Κίνα αγωνίζεται κατά ενός ακόμη κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
"Λόγω των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με την συνεχιζόμενη πανδημία παγκοσμίως, η Κίνα, ως προεδρεύουσα της COP, με την υποστήριξη του Γραφείου, αποφάσισε την μετεγκατάσταση των συνεδριάσεων από την Κουνμίνγκ σε τόπο εκτός Κίνας", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ελίζαμπεθ Μαρούμα Μρέμα, η εκτελεστική γραμματέας της Σύμβασης.
Όπως συνέβη με τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, έτσι και η προσπάθεια αυτή έχει στόχο να οριστούν μακροπρόθεσμοι στόχοι για τα μέσα του αιώνα και πιο βραχυπρόθεσμοι στόχοι για το 2030 για την προστασία της φύσης, ωθώντας τους 195 υπογράφοντες την Σύμβαση να κατοχυρώσουν αυτούς τους στόχους στις εθνικές τους πολιτικές.
Ένας από τους πιο αξιοσημείωτους στόχους του προσχεδίου των συνομιλιών είναι η προστασία του 30% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών ως το 2030.
Με την αλλαγή της τοποθεσίας "όλων η σκέψη θα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην ποιότητα της συμφωνίας", δήλωσε η Λι Σούο, σύμβουλος πολιτικής για την Greenpeace Κίνας.
Παρά την αλλαγή του τόπου διεξαγωγής της COP-15 και τη μεταφορά της στην έδρα της γραμματείας στο Μόντρεαλ, η Κίνα θα διατηρήσει την προεδρία της συνόδου. "Τα κύρια στοιχεία της διάσκεψης, συμπεριλαμβανομένου του θέματος και του λογότυπου, θα μείνουν τα ίδια", ανακοίνωσε το υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών του Καναδά δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.
"Τώρα το κρίσιμο είναι ολόκληρος ο κόσμος να συσπειρωθεί πίσω από τον Καναδά και την Κίνα για να επιτύχει μια φιλόδοξη και επαρκώς χρηματοδοτούμενη συμφωνία στο Μόντρεαλ", δήλωσε ο Μπράιαν Ο' Ντάνελ, ο διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Εκστρατεία για τη Φύση (Campaign for Nature).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ