Μενού Ροή
ΕΝΔΙΑΛΕ
Πρωτοπόρα στην Ευρώπη στην ανακύκλωση λιπαντικών η Ελλάδα μέσω της ΕΝΔΙΑΛΕ

Ασχέτως αν η χώρα μας υστερεί σημαντικά σε πραγματικούς όρους ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων, διαχείρισης απορριμμάτων και εν γένει οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης, εντούτοις κατέχει μια πρωτιά πανευρωπαϊκά, που είναι αξιοσημείωτη.

Πιο συγκεκριμένα, έχει καταφέρει, μέσα από το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΕΝΔΙΑΛΕ) και μιας «αλυσίδας» συνεργαζόμενων φορέων, να επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα, ξεπερνώντας τους μέσους όρους των 13 χωρών της Ευρώπης όπου υπάρχει σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης λιπαντικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., κ. Γιώργος Δεληγιώργης, ο φορέας το 2024 πέτυχε ποσοστό συλλογής Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ) 82%, αυξημένο κατά 4% σε σχέση το 2023, ενώ παράλληλα διατήρησε ποσοστό αναγέννησης 100%.

Πρόκειται για επιδόσεις που υπερβαίνουν τόσο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο συλλογής (40%) όσο και τον αντίστοιχο μέσο όρο αναγέννησης (62%), διατηρώντας, για μια ακόμα χρονιά, την Ελλάδα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην αναγέννηση λιπαντικών ελαίων. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Δεληγιώργης, το 2024 συλλέχθηκαν 30.197 τόνοι ΑΛΕ, ποσοστό 82% των παραγόμενων ΑΛΕ, έναντι 29.413 τόνων το 2023. Στην Ευρώπη ο μέσος όρος συλλογής είναι 40% την ώρα που στην Ελλάδα είναι 70%, ενώ στη χώρα μας, ό,τι συλλέγεται αναγεννάται, δηλαδή μπαίνει μέσα στον κύκλο ανακύκλωσης, επεξεργασίας και παραγωγής νέου προϊόντος.

«Αποδεικνύουμε στην πράξη πως η κυκλική οικονομία δεν είναι θεωρία – είναι καθημερινό έργο με μετρήσιμα αποτελέσματα. Η χώρα μας διατηρεί την πρωτιά στην αναγέννηση λιπαντικών ελαίων, και αυτό είναι καρπός συλλογικής προσπάθειας, τεχνογνωσίας και διαρκούς επένδυσης στην καινοτομία», επισήμανε ο κ. Δεληγιώργης.

Όπως τονίζουν στελέχη διοίκησης της ΕΝΔΙΑΛΕ, η εταιρεία δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα αλλά είναι εντεταλμένη στη χρηστή διαχείριση των λιπαντικών ελαίων, μέσω της σωστής συλλογής τους. Ο κύκλος εργασιών είναι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, απασχολεί άμεσα περί τους 15 εργαζόμενους, ενώ τα κέρδη δεν διανέμονται σε μετόχους, αλλά επαναεπενδύονται για την ενίσχυση του συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης.

Η «αλυσίδα» των συμμετεχόντων στην αγορά ανακύκλωσης λιπαντικών

Στην Ελλάδα, υπάρχουν 43 χιλιάδες σημεία συλλογής (πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία, μηχανουργία κ.α.), οκτώ κέντρα συλλογής σε όλη τη χώρα, 45 αδειοδοτημένοι συλλέκτες όπου με περίπου 90 δικά τους βυτία συγκεντρώνουν απ’ όλη την Ελλάδα τα λιπαντικά απόβλητα, ενώ υπάρχουν και οκτώ εξειδικευμένες εταιρείες αναγέννησης λιπαντικών.

Βεβαίως, όπως τόνισε ο κ. Δεληγιώργης, από τα 43 χιλ. σημεία, μόνο τα 18-20 χιλιάδες είναι λειτουργικά και ενεργά, δηλαδή συγκεντρώνουν και δίνουν τα αποθέματά τους στους φορείς συλλογής. Συνολικά, πρόκειται για μια σημαντική αγορά που σε όλο το «πλέγμα» συλλογής, μεταφοράς και ανάκτησης, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους, οι οποίοι συνεργάζονται με όλους τους παραπάνω φορείς.

Στην ΕΝΔΙΑΛΕ συμμετέχει το 97% της αγοράς λιπαντικών (πρατήρια καυσίμων, μηχανουργία κ.λπ.), καθώς μέλη της είναι κορυφαίες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα όπως AVIN, EKO,  Cyclon (η κορυφαία εταιρεία λιπαντικών στην Ελλάδα από πλευράς μεριδίων), Coral, Ελινόιλ, BP, Aegean Oil, Total κ.α. Σε όλη την επικράτεια πωλούνται 65.000 τόνοι λιπαντικών ανά έτος.

Η ΕΝΔΙΑΛΕ έχει αναπτύξει ένα πλήρες φάσμα δραστηριότητας σε όλη τη χώρα συνεργαζόμενη σήμερα με 226 Υπόχρεους Παραγωγούς (εταιρείες παραγωγής ή και εισαγωγής λιπαντικών). Όπως ελέχθη, ο κάθε παραγωγός λιπαντικών, πληρώνει ένα τέλος 18 ευρώ ανά τόνο λιπαντικών, τιμή που είναι η φθηνότερη στην Ευρώπη, με την αμέσως επόμενη φθηνότερη στην Ισπανία όπου το αντίστοιχο τέλος είναι στα 60 ευρώ ανά τόνο παραγωγής λιπαντικών.

Τεράστια η σημασία για το περιβάλλον

Πρόκειται για μια άκρως σημαντική αγορά, όχι από πλευράς οικονομικών επιδόσεων, καθώς δεν είναι αυτός ο σκοπός, αλλά από πλευράς περιβαλλοντικής περιφρούρησης και σωστής διαχείρισης ιδιαίτερα επικίνδυνων για τη φύση αποβλήτων, εκεί που για δεκαετίες κατέληγαν. Σημειώνεται πως μια ακατάλληλη εναπόθεση λιπαντικών αποβλήτων στη φύση, στο χώμα ή στον υδροφόρο ορίζονται, προκαλεί καταστροφικές συνέπειες για δεκαετίες. Μάλιστα, ένα λίτρο τοξικού ελαίου μπορεί να μολύνει έκταση όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Συνάμα, όπως τονίζουν στελέχη της ΕΝΔΙΑΛΕ, από την ανακύκλωση λιπαντικών και τη δουλειά του φορέα, υπάρχει όφελος δύο εκατ. τόνων πετρελαίου που θα απαιτούνταν για να «γεννηθούν» εκ νέου οι ποσότητες λιπαντικών, έτοιμων για την αγορά. Επίσης, η κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή από ανακυκλώσιμα λιπαντικά, είναι οκτώ φορές μικρότερη συγκριτικά με την ενέργεια που απαιτείται για να δημιουργηθούν από το μηδέν αυτές οι ποσότητες λιπαντικών.

Νέο κέντρο συλλογής στην Καβάλα

Η εταιρεία δρομολογεί νέες επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία, μέρος των οποίων θα είναι η δημιουργία νέου πρότυπου Κέντρου Συλλογής σε ιδιόκτητη έκταση στη ΒΙΠΕ Καβάλας, με δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης άνω των 100 ΜΤ και σύγχρονες τεχνολογίες πρόληψης περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς επίσης και η καθιέρωση Ηλεκτρονικού Εντύπου Αναγνώρισης στα σημεία συλλογής.

Επίσης, προχωρά στην εμβάθυνση της στρατηγικής της συνεργασίας τόσο με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΣΕΠΑΝ, με την υπογραφή Μνημονίων Συνεργασίας, όσο και με τα υπόλοιπα Ρεύματα Ανακύκλωσης Αυτοκινήτου.

Καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού

Η διοίκηση της ΕΝΔΙΑΛΕ έδωσε στοιχεία για τη μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, που υλοποιήθηκε την περασμένη χρονιά, στο πλαίσιο εορτασμού των 20 χρόνων της, με τίτλο «Κύκλος Ζωής». Αυτή η εκστρατεία, περιελάμβανε τηλεοπτικό σποτ με τη μορφή κοινωνικού μηνύματος, στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης του κοινού σε ΔΕΘ και The Mall Athens, προβολής spot σε 35 σημεία ΚΤΕΟ, ψηφιακή καμπάνια σε Google και Meta, καθώς και advertorials σε επιλεγμένα μέσα.

Ποια είναι η ΕΝΔΙΑΛΕ

Η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. ιδρύθηκε το 1998 ενώ το 2004 έλαβε άδεια λειτουργίας ως το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (Α.Λ.Ε), υπό την εποπτεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.). Αποτελεί τον φορέα που σχεδιάζει, συντονίζει και καταγράφει όλα τα στάδια διαχείρισης των Α.Λ.Ε σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή τη συλλογή, μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση και αναγέννηση των Α.Λ.Ε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας