Μενού Ροή
Νέα γαλλική στρατηγική για το κλίμα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Η Γαλλία θα καταργήσει εντελώς τον άνθρακα έως το 2027, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (25 Σεπτεμβρίου) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για το κλίμα.

«Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην οικολογική μετάβαση. Δεν μπορεί να υπάρξει μια πραγματική ευρωπαϊκή στρατηγική απαλλαγής από τον άνθρακα, αν υπάρχουν μόνο κανονισμοί και όχι επενδύσεις», δήλωσε.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η κυβέρνηση προετοιμάζει τη στρατηγική της Γαλλίας στον τομέα αυτό. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά περίπου 5% ετησίως, ώστε να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος του -55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ο Μακρόν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επενδύσει περισσότερο στη μετάβαση στο κλίμα για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Η Γαλλία έχει ήδη προβλέψει 40 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δράση για το κλίμα το 2024. Πρόκειται για 7 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα από ό,τι το 2023.

Ο προϋπολογισμός αυτός θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τα δημοσιονομικά που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Υπουργών την Τετάρτη πριν συζητηθεί στο γαλλικό κοινοβούλιο.

Ο Μακρόν περιέγραψε επίσης λεπτομερώς διάφορα επερχόμενα εμβληματικά μέτρα, όπως η πλήρης κατάργηση του άνθρακα στη Γαλλία «έως την 1η Ιανουαρίου 2027».

«Αυτή είναι η προτεραιότητα που έχουμε θέσει για τη χώρα και την οποία θα μεταφέρουμε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο». Ένα είδος «οικολογίας γαλλικού τύπου που δεν αποφασίζει να επαναλειτουργήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα» όπως η Γερμανία, εξήγησε.

Στην πραγματικότητα, η Γαλλία διαθέτει δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που εξακολουθούν να λειτουργούν, ενώ ο ένας θα επαναλειτουργήσει το 2022 ως αντίδραση στην ενεργειακή κρίση.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπαναχώρησε επίσης για τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων που λειτουργούν με φυσικό αέριο. «Αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε αντ’ αυτού σε μια πολιτική ενθάρρυνσης» της εγκατάστασης αντλιών θερμότητας, εξήγησε. Ο Μακρόν σχεδιάζει την παραγωγή ενός εκατομμυρίου αντλιών θερμότητας στη Γαλλία έως το 2027.

Στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία, οι κυβερνήσεις υποχώρησαν επίσης στην απαγόρευση των λεβήτων αερίου, φοβούμενες κοινωνικές αναταραχές.

Σχετικά με τις μεταφορές, ο Μακρόν επανέλαβε τον στόχο της παραγωγής ενός εκατομμυρίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γαλλία έως το 2027. Για να επιτευχθεί αυτό, ο πρόεδρος σκοπεύει να επανεκκινήσει μια «μεγάλη απογραφή των γαλλικών εξορυκτικών πόρων».

Μιλώντας για τη βιομηχανία, ο Μακρόν εξήγησε ότι «θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε πραγματικά τιμές ηλεκτρικής ενέργειας που θα είναι συμβατές με την ανταγωνιστικότητα και που θα δώσουν ορατότητα τόσο στα νοικοκυριά όσο και στους βιομηχανικούς μας πελάτες τον Οκτώβριο».

Ο Μακρόν δεν επιθυμεί να «περιμένει» τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση «για να διασφαλιστεί ότι οι Γάλλοι δεν θα πρέπει να πληρώνουν για ηλεκτρική ενέργεια που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική στη Γαλλία» χάρη στην πυρηνική της ενέργεια.

Το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε συμπίπτει με το επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ στις 17 Οκτωβρίου, ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Προς το παρόν, η Γαλλία εξακολουθεί να υπερασπίζεται την ενσωμάτωση των υφιστάμενων πυρηνικών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του σχεδιασμού της αγοράς, ένα σημείο διαφωνίας με τη Γερμανία και τους συμμάχους της.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας