Το ποσό των 86 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα ανακατανεμηθεί αποκλειστικά για αντιπλημμυρικά αντιδιαβρωτικά έργα τόσο στον Έβρο όσο και την Ροδόπη, όσο και σε περιοχές, οι οποίες επλήγησαν από την πρόσφατα πυρκαγιά όπως ανακοίνωσε σήμερα από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον οικισμό της Παλαγίας, όπου διαπίστωσε, ότι ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα αντιδιαβρωτικά έργα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς.
«Δώσαμε αγώνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταφέραμε να ανακατανείμουμε 86 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης αποκλειστικά για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στον Έβρο και την Ροδόπη. Έχουμε πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία στην διάθεσή μας. Κρατικοί πόροι, ευρωπαϊκοί πόροι, περιφερειακοί, τα νέα ΠΕΠ τα οποία αυτή η κυβέρνηση εξασφάλισε. Πήγαμε από τα 5 δις στα 8 δις. Πρόκειται για συνολικούς πόρους, που θα διαχειριστούν οι 13 Περιφέρειες», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Με απόλυτο συντονισμό μπορούμε να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα από τα αντιπλημμυρικά έργα, από τα μεγάλα αρδευτικά έργα, που πρέπει να γίνουν, σημαντικά για τις υποδομές, το Φ.Α, έργα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος, με την στήριξη των νοσοκομείων και των Κ.Υ, έργα που έχουν να κάνουν με την πολιτική προστασία και την σημασία, την οποία αποδίδουμε στην πρόληψη απέναντι στην κλιματική κρίση».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο ΔΠΘ και στην ανάγκη να έχει δυναμική παρουσία και στις τέσσερις πόλεις του Έβρου. «Το θεωρώ πυλώνα για τον Έβρο, ο οποίος μπορεί να γίνει ανάμεσα στα υπόλοιπα και κέντρο εκπαίδευσης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Έβρος έχει τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες
«Ο Έβρος είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, όχι μόνο για την κυβέρνηση μας, αλλά πιστεύω συνολικά για την ΕΕ και αυτό δεν το λέω τυχαία. Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη έχουν καταστεί κόμβος ενεργειακός, κόμβος διαμετακομιστικός, κόμβος με στρατηγική σημασία, εάν λάβει κανείς υπόψη, τι συμβαίνει στην ευρύτερη γειτονιά μας. Και όλα αυτά προσφέρουν τεράστιες αναπτυξιακές ευκαιρίες για ολόκληρο τον Έβρο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες του Νομού.
Όπως εξήγησε, «πριν λίγες ημέρες βρέθηκα σε μια τριμερή διάσκεψη στην Βάρνα, μαζί με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και το πρώτο αντικείμενο στην ατζέντα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να δρομολογήσουμε τα έργα του νέου κάθετου άξονα, που θα συνδέσουν τελικά -ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη και μέσω Αλεξανδρούπολης- τα λιμάνια της Βάρνας και της Κωστάντζας. Είναι έργα στρατηγικής σημασίας, που θα αναβαθμίσουν τις οδικές μας μεταφορές, τις σιδηροδρομικές, τις ενεργειακές και καθιστούν τον Έβρο Περιφερειακή Ενότητα στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη».
Oύτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξης
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα γεγονότα στο Ισραήλ. «Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ και βέβαια έχει το δικαίωμα το ίδιο να δρομολογήσει την αυτοάμυνά του, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να μην επεκταθεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή και σε άλλους άμαχους», είπε και τόνισε: «Δεν εφησυχάζουμε, ξέρουμε πολύ καλά, ότι κάθε κρίση μπορεί να είναι αφορμή για περισσότερες μεταναστευτικές ροές και για αυτό σας μεταφέρω και πάλι εδώ στον Ακριτικό Έβρο, την αδιαπραγμάτευτη βούλησή μου, να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξης των συνόρων με όσα μέσα χρειάζονται. Αποκτά ξεχωριστή σημασία αυτή η πολιτική της ενεργητικής αποτροπής και της φύλαξης των συνόρων, για την οποία έχουμε πείσει την ΕΕ, ότι είναι ενδεδειγμένη πολιτική και ότι καμιά Ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό –μεταναστευτικό δεν μπορεί τελικά να έχει περιεχόμενο, εάν δεν στηρίζεται στην ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».
Πηγή: ertnews.gr