Οι τάξεις της πεντακομματικής κυβέρνησης διχάστηκαν σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα, όταν η Επιτροπή Εμπορίου του κοινοβουλίου έλαβε αρνητική απόφαση και δήλωσε ότι η Φινλανδία πρέπει να απορρίψει τη στρατηγική της Επιτροπής στη σημερινή της μορφή.
Στη στρατηγική των 17 σημείων της, η Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη να προστατεύσουν το 20% της χερσαίας και θαλάσσιας έκτασης έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής προστασίας των εναπομεινάντων πρωτογενών και παλαιών δασών. Στη Φινλανδία, η υποχρέωση αυτή θα αφορούσε περίπου 12 εκατομμύρια εκτάρια, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της χώρας. Η λήψη των απαιτούμενων μέτρων στη Φινλανδία θα είχε ετήσιο κόστος περίπου 930 εκατ. ευρώ.
Το θέμα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό και να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση. Μια πρόγευση των πιθανών ρωγμών ήταν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Επιτροπή Εμπορίου του Κοινοβουλίου την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου. Οι Σοσιαλδημοκράτες, το Κόμμα του Κέντρου και το Σουηδικό Λαϊκό Κόμμα προσχώρησαν στην άποψη της αντιπολίτευσης να απορρίψει τη στρατηγική της Επιτροπής, ενώ οι Πράσινοι και η Αριστερή Συμμαχία συμφώνησαν με αυτήν – αλλά με επιφυλάξεις.
«Η Επιτροπή δεν μπορεί απλά να έρθει εδώ και να μας δείξει στο χάρτη περιοχές των οποίων η φύση πρέπει να βελτιωθεί. Εμείς έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε. Όταν μπορούμε να καθορίσουμε εμείς οι ίδιοι τα μέτρα, μπορούμε επίσης να μειώσουμε το κόστος», δήλωσε η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μαρία Οχίσαλο (Πράσινοι) στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του YLE το Σάββατο 22 Οκτωβρίου.
Η δήλωση τα λέει όλα. Πίσω από τις κομματικές διαμάχες, οι οποίες επηρεάζονται από τις εκλογές που απέχουν μόνο έξι μήνες, κρύβεται ο εκνευρισμός που αισθάνονται για τον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες φαίνεται να υπαγορεύουν πολιτικές ζωτικής σημασίας για τη φινλανδική οικονομία. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια χαρά, αλλά η χώρα θέλει να το κάνει με τους δικούς της όρους.
Σε συνάντηση Τύπου την Κυριακή (23 Οκτωβρίου), η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν (SDP) δήλωσε ότι η Φινλανδία μπορεί να καταψηφίσει το σχέδιο της Επιτροπής «αν δεν είναι αρκετά καλό». Σύμφωνα με την ίδια, οι αποφάσεις σχετικά με τη δασική πολιτική πρέπει να λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Πηγή: euractiv.gr