Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανόν να ξανασκεφτεί την παρουσίαση της επικείμενης πρότασής της για την επεξεργασία γονιδίων, εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίψει τα σχέδια για τη μείωση του κινδύνου και της χρήσης φυτοφαρμάκων, δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής στη EURACTIV.
Τα σχόλια έρχονται με αφορμή την απόφαση του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) να απορρίψει δύο κρίσιμες προτάσεις στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας – τον κανονισμό για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων (SUR) και η νομοθετική πράξη για την αποκατάσταση της φύσης (NRL) – λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων.
Η αμφιλεγόμενη αλλά φιλόδοξη πρόταση SUR αποσκοπεί στη μείωση της χρήσης και του κινδύνου των φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030, όπως ορίζεται στην σημαντικότερη πολιτική της ΕΕ για τα τρόφιμα, τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», ενώ η NRL αποσκοπεί στην αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων της ΕΕ.
Μαζί, τα δύο αυτά προγράμματα αποτελούν θεμελιώδεις πυλώνες των πολιτικών φιλοδοξιών για την αποκατάσταση της φύσης της Ευρώπης έως το 2050.
Για τον αξιωματούχο της Επιτροπής, μιλώντας ανεπίσημα στη EURACTIV, οι δύο προτάσεις συμβαδίζουν με την επικείμενη πρότασή της για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές (NGT).
«Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λέει ότι απορρίπτει τον κανονισμό για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων, ποια είναι πραγματικά η ανάγκη να υπάρξει αυτή η πρόταση για τις NGT;» διερωτήθηκε ο αξιωματούχος.
Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει «σαφώς μια σύνδεση» μεταξύ της μείωσης των χημικών φυτοφαρμάκων και της εισαγωγής των NGTs στο παιχνίδι, εξήγησε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι αποτελούν «μια από τις απαντήσεις» στην ανάγκη μείωσης των χημικών φυτοφαρμάκων.
Η γονιδιακή επεξεργασία περιγράφει μια σειρά νέων επιστημονικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται για την τροποποίηση του γονιδιώματος με στόχο τη γενετική τροποποίηση ορισμένων χαρακτηριστικών στα φυτά. Αυτό περιλαμβάνει την ανθεκτικότητα στα παράσιτα, η οποία, όπως ελπίζουν οι ερευνητές, μπορεί να μειώσει την ποσότητα των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων.
Η πολυαναμενόμενη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με το αν θα χαλαρώσουν οι κανόνες της ΕΕ για τις νέες γενετικές τεχνικές αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2023 – αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει δεδομένης της πρόσφατης αντίδρασης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
«Εάν η πρόταση για τα χημικά φυτοφάρμακα προβλέπει τη μείωση χρήσης τους, τότε ποια είναι πραγματικά η προστιθέμενη αξία των NGTs;», διερωτήθηκε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η πρόταση θα πρέπει να υποβληθεί μόνο για τους «σωστούς λόγους», χωρίς να υπολογίζονται οι φόβοι ότι θα «μείνουμε πίσω».
«Οι λόγοι της κατάθεσης ενός τέτοιους σχεδίου δεν μπορεί να είναι μόνο και μόνο επειδή το κάνουν οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτοί επέλεξαν να καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), ενώ η ΕΕ όχι. «Εμείς ήμασταν απολύτως καλά χωρίς αυτούς», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Αντίθετα, θα πρέπει να καθοδηγείται από την «προστιθέμενη αξία της ύπαρξης των NGT στην αγορά», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος, διαφορετικά, να φέρουμε «άλλη μια εξαιρετικά πολωμένη συζήτηση στην εξίσωση».
Προσέγγιση «πακέτο»
Τα σχόλια αυτά είναι απίθανο να ικανοποιήσουν τους κεντροδεξιούς βουλευτές του Κοινοβουλίου, οι οποίοι είναι εδώ και καιρό ένθερμοι υποστηρικτές της τεχνολογίας γονιδιακής επεξεργασίας, ούτε τους φορείς της βιομηχανίας, οι τελευταίοι από τους οποίους έγραψαν πρόσφατα στην Επιτροπή για να επαναλάβουν την υποστήριξή τους στα σχέδια της Επιτροπής για μια νομοθετική πρόταση σχετικά με τις NGTs.
Υποστηρίζοντας ένα «ευνοϊκό και αναλογικό» ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνολογία, οι υπογράφοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται οργανώσεις όπως η ένωση αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA και η Euroseeds, που εκπροσωπεί τον ευρωπαϊκό τομέα σπόρων, υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία είναι έτοιμη να γίνει ένα βασικό εργαλείο για την παροχή φυτογενετικών βελτιώσεων τις επόμενες δεκαετίες.
Το μπλοκάρισμα της πρότασης για τη γονιδιακή επεξεργασία, εάν το ΕΛΚ συνεχίσει τη «σταυροφορία» του κατά της Πράσινης Συμφωνίας, υποστηρίζεται από τον κορυφαίο φιλελεύθερο ευρωβουλευτή Pascal Canfin, ο οποίος προεδρεύει επίσης της επιτροπής περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI).
«Εάν ήμουν στη θέση του Timmermans, δεν θα έβαζα την πρότασή μου για τις NBTs στο τραπέζι τον Ιούνιο σε αυτό το πλαίσιο», δήλωσε στη EURACTIV, προσθέτοντας ότι σίγουρα η Επιτροπή θα είναι «πολύ πιο απρόθυμη να προχωρήσει σε NBTs εάν το ΕΛΚ προσπαθεί να σκοτώσει ολόκληρο το πακέτο».
Όπως και ο αξιωματούχος της Επιτροπής, έτσι και ο ευρωβουλευτής πιστεύει ότι δεν υπάρχει «κανένας λόγος να έχουμε NBTs» εάν το πρόβλημα δεν αναγνωρίζεται από τους κεντροδεξιούς.
«Αν δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν χρειάζεται και λύση», ανέφεραν, επισημαίνοντας ότι οι ΝΒΤ παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της εξάρτησης από τα φυτοφάρμακα και τα δύο «είναι βαθιά συνδεδεμένα».
Ως εκ τούτου, ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής υποστηρίζει μια «προσέγγιση-πακέτο» για την κλιματική ανθεκτικότητα, η οποία περιλαμβάνει λύσεις τόσο με βάση τη φύση όσο και με βάση την τεχνολογία.
«Ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι ακριβώς η δέσμη των δύο για να προσφέρουμε νέες λύσεις για τους αγρότες», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τακτικός συγχρονισμός
Εν τω μεταξύ, ο αξιωματούχος της Επιτροπής κατέκρινε επίσης τον συγχρονισμό του ΕΛΚ, λέγοντας ότι αυτός δεν ήταν «τυχαίος».
«Πρέπει να έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι 11 εκατομμύρια αγρότες συμπληρώνουν τώρα αιτήσεις για τις άμεσες ενισχύσεις της ΚΑΠ και η προθεσμία λήγει στις 15 Μαΐου», είπε, σημειώνοντας ότι τότε είναι που η απογοήτευση για τη γραφειοκρατία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.
«Ας δούμε μετά τις 15 Μαΐου αν θα μείνει ίδιο το αφήγημα, αλλά αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι δεν το βάζουμε κάτω», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «έχουν πολλούς φίλους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που επίσης δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα».
«Έτσι θα συνεχίσουμε με την ατζέντα», είπε στο τέλος.
Πηγή: euractiv.gr