Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία αργά την Τρίτη (31 Ιανουαρίου) σχετικά με τη λεγόμενη «οδηγία για το πρωινό», η οποία περιλαμβάνει τη βελτίωση της διαφάνειας σχετικά με την προέλευση του μελιού, ενός από τα πιο νοθευμένα τρόφιμα.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, τα δοχεία μελιού πρέπει να αναγράφουν την ακριβή χώρα προέλευσης εάν το προϊόν προέρχεται από μία χώρα, αλλά τα πράγματα μπερδεύονται στα μείγματα μελιού διαφορετικής προέλευσης. Οι ετικέτες αναγράφουν είτε «μείγμα μελιού από χώρες της ΕΕ και τρίτες χώρες», είτε «μείγμα μελιού που προέρχεται από την ΕΕ», είτε «μείγμα μελιού που δεν προέρχεται από την ΕΕ».
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο αδιαφανής αν λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα μελέτης της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των εισαγωγών μελιού στην ΕΕ είναι πιθανόν νοθευμένο.
«Τα πρότυπα εμπορίας διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε είναι υψηλής ποιότητας. Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε σήμερα σχετικά με αυτά τα αναθεωρημένα πρότυπα θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν σωστά ενημερωμένες επιλογές στα τρόφιμα που καταναλώνουν, αλλά και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της απάτης στα τρόφιμα», δήλωσε ο David Clarinval, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Γεωργίας του Βελγίου.
Η συμφωνία, η οποία πρόκειται σύντομα να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, ορίζει ότι οι χώρες προέλευσης πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα που συνοδεύει την ονομασία του προϊόντος κατά φθίνουσα σειρά, με βάση το βάρος.
Επίσης, πρέπει να αναφέρεται το ποσοστό που προέρχεται από κάθε χώρα και όλες τις χώρες. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιλέξουν να αναγράφουν τις τέσσερις σημαντικότερες χώρες προέλευσης και ποσοστά, αλλά μόνο εάν αυτά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% του βάρους του μείγματος.
Η Επιτροπή επαληθεύει τη σκοπιμότητα ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να εντοπίζουν το μέλι μέχρι τους παραγωγούς. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων θα υποστηρίξει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη περαιτέρω μεθόδων με στόχο την καταπολέμηση της απάτης στο μέλι.
Όπως υπενθυμίζεται στην πρόταση της Επιτροπής που υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2023, η ανανέωση των λεγόμενων «οδηγιών για το πρωινό» αναθεώρησε τα πρότυπα εμπορίας που θεσπίστηκαν σε επτά οδηγίες με ημερομηνία 1999-2001, προκειμένου να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο ενημερωμένες και πιο υγιεινές επιλογές.
Εκτός από την επισήμανση του μελιού, οι αλλαγές περιλαμβάνουν νέους κανόνες για τις μαρμελάδες, τα ζελέ και τους χυμούς φρούτων, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την παρασκευή γάλακτος χωρίς λακτόζη.
Ζάχαρη σε χυμούς φρούτων και μαρμελάδες
Για να είναι ενήμεροι οι καταναλωτές σχετικά με την περιεκτικότητα σε ζάχαρη στους χυμούς φρούτων, η ΕΕ θα επιτρέψει τρεις νέες κατηγορίες προϊόντων με την εξής επισήμανση: «Χυμός φρούτων με μειωμένη ζάχαρη» εάν έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 30% των σακχάρων που απαντώνται στη φύση. Δεν χρησιμοποιούνται γλυκαντικά για την αντιστάθμιση των «χυμών φρούτων με μειωμένη ζάχαρη από συμπύκνωμα» και «συμπυκνωμένων χυμών φρούτων με μειωμένη ζάχαρη».
Επίσης, επιτρέπεται η ένδειξη «περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα».
Η ΕΕ θα αυξήσει την ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρούτα που απαιτείται για την εμπορία ζελέ και μαρμελάδων. Ο γενικός κανόνας θα είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτων για την παραγωγή 1 κιλού ζελέ και μαρμελάδας (100 γραμμάρια ανά κιλό περισσότερα από ό,τι σήμερα).
Οι δύο συννομοθέτες συμφώνησαν να επιτραπεί η χρήση επεξεργασιών που παράγουν αφυδατωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.
Το Κοινοβούλιο ζήτησε την υποχρεωτική επισήμανση της χώρας προέλευσης των φρούτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χυμών φρούτων, μαρμελάδων, ζελέ, μαρμελάδων εσπεριδοειδών και κρέμα καστάνου, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.
Σύμφωνα με τα κράτη μέλη, μια τέτοια διάταξη θα απαιτούσε αξιολόγηση των επιπτώσεων στους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Η Επιτροπή θα εκπονήσει έκθεση για το θέμα αυτό εντός 36 μηνών από την έναρξη ισχύος της οδηγίας.
Πηγή: euractiv.gr