Μενού Ροή
aygenakis
Αυγενάκης από Χανιά με δημάρχους και φορείς για το νερό: Θα πράξουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την Κρήτη.

"Θα πράξουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την Κρήτη σε έργα εγγειοβελτιωτικά, για να διαθέτει νερό κάθε νομός, να αποφύγουμε τα προβλήματα ερημοποιήσεων σε διάφορες περιοχές κυρίως όμως να εξασφαλίσουμε ότι το νερό δε θα λείψει από την Κρήτη", δήλωσε από τα Χανιά όπου βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε σύσκεψη για το νερό και τα προβλήματα που υπάρχουν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι δήμαρχοι του νομού Χνίων, ο αντιπεριφερειάρχης, περιφερειακοί σύμβουλοι και οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ του νομού.

Ο κ. Αυγενάκης χαρακτήρισε τη συζήτηση επιτυχημένη σε μία περίοδο μάλιστα που όπως χαρακτήρισε τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να μην επιτρέψουμε να αναστείλλουν την απόφαση από κοινού και με συνεργασίες να οδηγήσυμε μπροστά το τόπο με ασφάλεια και σημαντικές αποφάσεις. "Ήταν μία συζήτηση που ήρθε σε συνέχεια αυτής που ξεκίνησε με την Ολλανδική εταιρεία η οποία με εντολή το πρωθυπουργού εκπονεί το master plan για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα project πολύ ιδιαίτερο πολύ απαιτητικό, το οποίο έχει δώσει μαθήματα. Αυτά θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό και εδώ στην Κρήτη, μία περιφέρεια με ιδιαιτερότητες με πολλή έντονο ανάγλυφο, πέντε διαφορετικές λεκάνες εκροής".

Ο υπουργός, μίλησε για το νερό, που χρειάζεται εκ των πραγμάτων "...να συγκρατήσουμε να ενισχύσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα… Υπάρχουν έργα εγγειοβελτιωτικά που είτε έχουν παραδοθεί, άλλα που δεν έχουν παραδοθεί, κάποια που δε λειτουργούν όπως πρέπει και άλλα έργα που λειτουργούν και ωφελούν πραγματικά τον πρωτογενή τομέα του νησιού μας, αλλά και αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει εκ των πραγμάτων να γίνουν ο συνδυαστικά με τα κυβερνητικά έργα ώστε να οχυρώσουμε το νησί από τυχόν ακραία περιστατικά".

Όπως ανέφερε, η Κρήτη τα έχει όλα και αυτό είπε είναι μία πραγματικότητα: "Έχουμε έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Δυτική Κρήτη, φαινόμενα ερημοποίησης όπως εμφανίζονται στα Νότια του νομού Ηρακλείου και σχεδόν στο σύνολο του νομού Λασιθίου, ιδιαιτερότητες σε αστικά κέντρα Χανιά Ρέθυμνο Ηράκλειο και κάποια στον 'Αγιο Νικόλαο. Έχουμε τα πάντα οπότε εκ των προγραμμάτων οι λύσεις δεν είναι εύκολες. Ώστόσο γίνεται συστηματική δουλειά σε συνεργασία με την περιφέρεια τον ΟΑΚ και όλους τους εμπλεκόμενους".

Όπως τονίστηκε η συγκυρία είναι μοναδική και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδιαφέρεται και επιθυμεί διακαώς να τρέξουμε το συντομότερο δυνατό για να ολοκληρωθεί το master plan για να υπάρξει συγκεκριμένο οδικός χάρτης εξέλιξης όλων αυτών των ζητημάτων που αναφέρθηκαν και στη συζήτηση.

Τα μαθήματα από τη Θεσσαλία είπε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Αυγενάκης, "...είναι πολύ σκληρά μαθήματα, βίαια, όμως με κάθε τρόπο πρέπει να τα αξιοποιήσουμε να οχυρώσουμε το νησί μας ώστε και νερό να διαθέτει και πρωτογενή τομέα, και στον τουρισμό μας και την οικονομία να υπάρχει ανάπτυξη. Για να γίνει αυτό πρέπει να δουλέψουμε αρμονικά όλοι μαζί και αυτό έγινε κατανοητό στη σημερινή συνάντηση".

Ο υπεύθυνος της Ολλανδικής εταιρείας HVA που εκπονεί το master plan Μίλτος Γκουζούρης θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα με στελέχη της εταιρείας για στοχευμένες μελέτες και άντληση στοιχείων από όλους τους δήμους για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζονται για να προχωρήσει στην εκπόνηση του master plan. "Μας περιμένει πολύ δουλειά και κυρίως χρόνος που δεν έχουμε, για να κάνουμε τα πάντα, ώστε να καταφέρουμε να ενισχύσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα και να περιορίσουμε αρκετά φαινόμενα ερημοποίησης που καταγράφονται σε πολλά σημεία της Κρήτης", είπε ο κ. Αυγενάκης.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης έκανε λόγο για τη συνεργασία και τα αποτελέσματα του ΥΠΑΑΤ τα οποία διορθώνουν λάθη για την Κρήτη η οποία "... συμβάλλει στον Προϋπολογισμό, γιατί είχε αδικηθεί στα προηγούμενα χρόνια. Είναι γεγονός ότι κάτι αλλάζει προς όφελος των αγροτών μας, όλων  εκείνων που είχαν αδικηθεί στα προηγούμενα χρόνια". Αναφέρθηκε επίσης στον ΟΑΚ λέγοντας πως πρόκειται φορέα "...που πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την υπόθεση των υδάτων στην Κρήτη. Υπάρχει καλή συνεργασία με όλους τους φορείς της Κρήτης και μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ρεύματος κατά 40% και για τους αγρότες  το κόστος μπορεί να μειωθεί κατά 60%. Έχουν προγραμματιστεί έργα που ξεπερνάνε τα 700 εκατ. ευρώ. Με τη βοήθεια τη δική σας μπορούμε να έχουμε κάνει τα απαραίτητα εγγειοβελτιωτικά έργα που χρειάζονται οι αγρότες μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας