Εκτεταμένη επιχείρηση τήρησης της νομιμότητας αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα σε 10 παραλίες της χώρας μετά και τη "βροχή" καταγγελιών που έχει δεχτεί η εφαρμογή MyCoast, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να βλέπει εάν τηρούνται τα όρια και οι όροι παραχώρησης σε κάθε παραλία της χώρας. Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση ελέγχων, ανάλογη με αυτή που προηγήθηκε στην γνωστή παραλία της Ρόδου, αλλά εσχάτως και στο Θυμάρι Αττικής, όπου είχαν εντοπιστεί μια σειρά από κραυγαλέες παρανομίες.
Το "σήμα" το έδωσε, χθες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε για να παρουσιάσει το νέο “Ψηφιακό Τέλος” ήταν ξεκάθαρο.
“Έχει περάσει ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο πιο σύγχρονο, πιο χρήσιμο. Ένας νόμος, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα προφανώς για μια λελογισμένη ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις παραλίες, αλλά την ίδια στιγμή επιτρέπει και στην Πολιτεία να προστατεύει το περιβάλλον, που είναι ο εθνικός πλούτος. Αυτός ο νόμος είναι η βάση για να προχωρήσουμε. Με αυτόν τον νόμο προχωρήσαμε τους τελευταίους μήνες με τις καινούργιες παραχωρήσεις, οι οποίες έγιναν κεντρικά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου. Ηλεκτρονικά και με διαφάνεια. Αυτός ο νόμος προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα. Και σε αυτόν τον νόμο στηρίζεται και το MyCoast” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και σημείωσε ότι ετοιμάζονται επιχειρήσεις “σκούπα” το επόμενο διάστημα.
“Υπάρχει κατηγοριοποίηση ανά περιφερειακή ενότητα και ανά παραχώρηση. Στις δέκα παραλίες με τις περισσότερες παραβάσεις, με βάση τις καταγγελίες, έχουμε περίπου 600 καταγγελίες. Η κατεύθυνση που έχει το Υπουργείο είναι κατά προτεραιότητα να ελέγχονται οι παραλίες οι οποίες έχουν και τις περισσότερες καταγγελίες. Έτσι ώστε η δουλειά μας να είναι πιο στοχευμένη και πιο αποτελεσματική. Έχει ξεκινήσει ήδη αυτή η προσπάθεια, η οποία προφανώς διευκολύνεται από την εφαρμογή MyCoast” ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.
“Είμαστε σε επαφή τόσο με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Αστυνομία, όσο και με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και εννοείται με την ΑΑΔΕ και τις Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου, έτσι ώστε όπως έγινε στη Ρόδο, όπως έγινε στο Θυμάρι, όπως έγινε και αλλού σε άλλες περιοχές, με αυτόν τον τρόπο να προχωρήσουμε και αυτό το καλοκαίρι” ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης και συμπλήρωσε:
“Από εδώ και πέρα έχοντας καταγγελίες, συγκεκριμένες θα προχωρήσουμε, δίνοντας έμφαση στις παραχωρήσεις, όπου έχουμε περισσότερες καταγγελίες και φυσικά εκεί που υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες. Διότι, κατά τεκμήριο οι επώνυμες καταγγελίες θεωρούνται πιο έγκυρες, χωρίς να υποτιμούμε και τις υπόλοιπες. Ήδη η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει αποφασιστικά, παρότι ορισμένοι το αμφισβητούσαν, στην περιβόητη παραλία της Ρόδο, όπου υπήρξε σχετική σφράγιση. Έχει παρέμβει και σε άλλη παραβατική παραχώρηση στο Θυμάρι, εδώ στην Αττική και αλλού” σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Οι καταγγελίες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, 52.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» την εφαρμογή στα κινητά τους, ενώ οι καταγγελίες έχουν φθάσει στις 8.911. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την εβδομάδα (18-24/6) υποβλήθηκαν 2.640 καταγγελίες σημειώνοντας αύξηση περίπου 50% από τον αριθμό καταγγελιών της προηγούμενης εβδομάδας, με περίπου τα 2/3 από αυτές μέσα στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (1.731 καταγγελίες), σε όλη την Ελλάδα.
“Αν δεν είχαμε αυτή την Κυβερνητική πρωτοβουλία, θα είχαμε το περσινό, το προπέρσινο, το παραπροπέρσινο σκηνικό, το οποίο ήταν γνωστό, με βάση το οποίο οι έλεγχοι γινόντουσαν όχι πάντως με αυτή τη λογική και με αυτόν τον σχεδιασμό. Και θα δείτε, -δεν μπορώ τώρα να σας πω για λόγους για τους οποίους κατανοείτε- ποιοι θα είναι οι επόμενοι έλεγχοι από πλευράς του Υπουργείου και των συναρμόδιων Αρχών. Θα δείτε ότι τώρα μέσα στις επόμενες μέρες, θα υπάρξουν έλεγχοι, οι οποίοι θα είναι στοχευμένοι και που θα βασίζονται ακριβώς και σε καταγγελίες που έχουν κάνει μέσω αυτής της εφαρμογής οι συμπολίτες μας” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου.
Αλληλοκαρφώματα
Πάντως από την όλη διαδικασία του “κοινωνικού ελέγχου” για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες, δε λείπουν και φαινόμενα ... αλληλοκαρφωμάτων αντίπαλων επιχειρηματιών.
Στην κατηγορία αυτή … με τα αλληλοκαρφωματα εντάσσεται η περιοχή της Πάργας, αλλά και περιοχή της Χαλκιδικής, όπου, όμως, λόγω και των περυσινών φαινομένων με τα υψηλά ποσοστά παραβατικότητας, κινητοποιήθηκαν αμέσως ελεγκτικά κλιμάκια, για να διαπιστώσουν στη συνέχεια ότι και σε αυτήν την περίπτωση, επρόκειτο για “αλληλοκαρφώματα” επιχειρηματιών.
Συνολικά πάντως από τις περίπου 8.900 καταγγελίες, το βάρος πέφτει κατ’ αρχάς στις 1.100 που είναι επώνυμες κι από και πέρα γίνεται με κατηγοριοποίηση ανά Περιφερειακή Ενότητα και είδος σύμβασης παραχώρησης θα τρέξει το σχέδιο ελέγχων τις επόμενες μέρες.
Οι συνήθεις παραβάσεις
Όπως αναφέρθηκε, δε, Από το σύνολο των καταγγελιών, η πλειοψηφία τους είναι ανώνυμες (8.096) ενώ οι δημοφιλέστερες αιτίες καταγγελίας είναι:
• η αυθαίρετη κατάληψη έκτασης (6.065),
• η παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης (1.091),
• η αλλοίωση μορφολογίας της ακτής (688).
Οι περιοχές της Ελλάδας οι οποίες συγκεντρώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό καταγγελιών είναι οι εξής:
• Χαλκιδική (1.404),
• Πρέβεζα (967),
• Ανατολική Αττική (900),
• Δωδεκανήσου (766),
• Κυκλάδες (680).
Τονίζεται, δε, από την πλευρά του ΥΠΕΘΟ, πως πολλές από τις καταγγελίες αφορούν στις ίδιες παραλίες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η διαδικασία που ακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να συγκεντρώνονται σε ημερήσια βάση οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, να ομαδοποιούνται ανά περιοχή και ανά παραλία, να προτεραιοποιούνται με βάση την σοβαρότητα και την έκταση της παράβασης και στη συνέχεια να παρεμβαίνουν με απροειδοποίητους επιτόπιους ελέγχους, όπου χρειάζεται. Ήδη τέτοιοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχειρήσεις στην Ρόδο, την Λίμνη Ζηρού νομό Πρεβέζης, το Μεσολόγγι, την Χαλκιδική αλλά και σε όλη τη χώρα.
Υπενθυμίζεται τέλος, πως με βάση τον νόμο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχουν προβλεφθεί και εφαρμόζονται τέσσερις τρόποι ελέγχου των παραλιών που περιλαμβάνουν τη χρήση drones, τη λήψη δορυφορικών εικόνων, τη συμβολή των πολιτών μέσω της δωρεάν ψηφιακής εφαρμογής MyCoast και τα μικτά κλιμάκια ελεγκτών. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αυξανόμενο ρυθμό τις επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα.