Του Γρηγόρη Τάσιου προέδρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)
Το ενεργειακό κόστος είναι ένα οριζόντιο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη, για όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο τουρισμός προφανώς δεν αποτελεί εξαίρεση κι αποτελεί μια από τις μεγάλες προκλήσεις για το 2023.
Το ενεργειακό πρόβλημα έχει διπλή επίδραση. Πρώτα απ’ όλα επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είναι και οι βασικές αγορές μας. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να επιθυμούν να ταξιδέψουν αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα βγει ο δύσκολος χειμώνας για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα ως προς το κατά πόσο το ταξίδι παραμένει προτεραιότητα. Η Γερμανία όπως και όλες οι αγορές της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης τηρούν στάση αναμονής για τη σεζόν του 2023. Το ίδιο και οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Αντίθετα η Μ. Βρετανία που φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα με τη διαχείριση του ενεργειακού κόστους είναι και η αγορά που αυτή την ώρα εμφανίζει τη μεγαλύτερη κινητικότητα και θα έχει σίγουρα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σεζόν του 2023.
Την ίδια στιγμή το ενεργειακό κόστος είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι η βασική αιτία που το λειτουργικό κόστος χτυπάει «κόκκινο», χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορεί να περάσει στον επισκέπτη, αφού έτσι θα ροκανίζαμε την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας.
Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει τεθεί στην κυβέρνηση και έχει πραγματοποιηθεί και σχετική σύσκεψη για το ζήτημα αυτό. Μια από τις βασικές λύσεις που προτείνουμε είναι να δίνεται πλέον η δυνατότητα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν φωτοβολταικά συστήματα για ιδία χρήση, όχι μόνο στις στέγες ή σε παρακείμενα οικόπεδα και κτήματα αλλά και σε απομακρυσμένα. Ένα ξενοδοχείο είτε έχει ήδη στην κατοχή του είτε επενδύσει στην αγορά του, να μπορεί να αξιοποιήσει για την ενεργειακή του αυτονομία ένα οικόπεδο ή κτήμα ακόμη κι αν είναι μακριά από τη μονάδα, εφαρμόζοντας σύγχρονες τεχνολογίες αποθήκευσης και μεταφοράς.
Σε αυτή τη φάση, αναμένουμε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα κινηθούν σε τρεις κατευθύνσεις:
Πρώτον, μέσω του νέου Προγράμματος «Εξοικονομώ - Επιχειρώ», που αναμένεται να υλοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και περιλαμβάνει ειδικό κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού.
Δεύτερον, εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ξενοδοχείων, οι οποίες θα μπορούν να ενταχθούν σε σχήμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Τρίτον, έχει συμφωνηθεί να υπάρξει ειδική μέριμνα τόσο για τα μικρότερα ξενοδοχεία κάτω των 150 κλινών, όσο και για αυτά που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές και αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες, αναφορικά με το ενεργειακό κόστος. Αυτή η δράση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δαπάνες για ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, επεμβάσεις θερμομόνωσης και εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Μένει να δούμε τις τελικές αποφάσεις και την εφαρμογή τους στην πράξη για να μπορούμε να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ενεργειακής απειλής για το ελληνικό ξενοδοχείο. Σε κάθε περίπτωση όμως οι ξενοδόχοι είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να κάνουμε μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στην τιμολογιακή πολιτική μας, τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και το επίπεδο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών φιλοξενίας στους επισκέπτες μας.