Μενού Ροή
Οι επαφές της Μποζινόβσκα στη Θεσσαλονίκη, η στροφή της Βόρειας Μακεδονίας στο φυσικό αέριο και οι συνεργασίες με ΔΕΣΦΑ και HELLENiQ ENERGY

Η Βόρεια Μακεδονία ενισχύει την ενεργειακή της μετάβαση, ενδυναμώνοντας τις συνεργασίες της με σημαντικές ελληνικές ενεργειακές εταιρείες για τη βελτίωση των υποδομών φυσικού αερίου. Κατά τη διάρκεια του Southeast Europe Energy Forum (SEEF 2024) στη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Ενέργειας Sanja Bozinovska, τόνισε τον κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου στη στρατηγική της χώρας, υπογραμμίζοντας τις τρέχουσες συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες όπως η ΔΕΣΦΑ για τον εκσυγχρονισμό των αγωγών και την υποστήριξη των στόχων της χώρας για πράσινη ενέργεια.

Μιλώντας σε πάνελ για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, η Μποζίνοβσκα ανέλυσε τη σημασία του φυσικού αερίου ως κύριας μεταβατικής πηγής ενέργειας για τη Βόρεια Μακεδονία.

«Στόχος μας είναι η αυξημένη χρήση του φυσικού αερίου, το οποίο θεωρούμε απαραίτητο για τη διατήρηση της ενεργειακής σταθερότητας κατά τη διάρκεια της πράσινης μετάβασης», δήλωσε. Η ενεργειακή στρατηγική της χώρας περιλαμβάνει συνολικές προσπάθειες αεριοποίησης και την ανάπτυξη μονάδων συμπαραγωγής για να συμπληρώσει τις αυξανόμενες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα.

Η συμμετοχή της Μποζίνοβσκα στο SEEF 2024 υπογράμμισε επίσης τη στενή συνεργασία της Βόρειας Μακεδονίας με ελληνικές ενεργειακές εταιρείες. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της HELLENiQ ENERGY και της ΔΕΣΦΑ, μιας ελληνικής εταιρείας που εμπλέκεται στις υποδομές αγωγών φυσικού αερίου στη Βόρεια Μακεδονία. Οι συναντήσεις αυτές είχαν στόχο την εξερεύνηση περαιτέρω επενδυτικών ευκαιριών και την εμβάθυνση της διασυνοριακής συνεργασίας για να διασφαλιστούν εκσυγχρονισμένα και ανθεκτικά συστήματα φυσικού αερίου.

«Οι συνεργασίες μας με εταιρείες όπως η HELLENiQ ENERGY και η ΔΕΣΦΑ είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι οι υποδομές φυσικού αερίου μας είναι έτοιμες για τις μελλοντικές ανάγκες», δήλωσε η Μποζίνοβσκα. Αυτές οι συνεργασίες είναι κρίσιμες για την εξασφάλιση αξιόπιστων ενεργειακών προμηθειών κατά τη μετάβαση της χώρας προς ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα.

Η Μποζίνοβσκα τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση της Βόρειας Μακεδονίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ευρύτερο ενεργειακό σύστημα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Η χώρα μας αποτελεί μέρος ενός περίπλοκου περιφερειακού ενεργειακού δικτύου και πρέπει να προσεγγίσουμε τον ενεργειακό μας μετασχηματισμό ως μέρος των ευρύτερων αναπτυξιακών σχεδίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», εξήγησε.

Το ενεργειακό φόρουμ, που συγκέντρωσε πολιτικούς και ηγέτες της βιομηχανίας από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, το Κόσοβο, τη Ρουμανία και την Αίγυπτο, επικεντρώθηκε στη συνεργασία για την εξασφάλιση ενεργειακής σταθερότητας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της απανθρακοποίησης.

Η Μποζίνοβσκα σημείωσε ότι οι κοινές προκλήσεις, όπως η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές και η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, απαιτούν συλλογικές προσπάθειες. «Η ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η συνεργασία είναι απαραίτητη για να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις», πρόσθεσε.

Παρόλο που η Βόρεια Μακεδονία συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έργα όπως αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, η Μποζίνοβσκα αναγνώρισε τον ρόλο του φυσικού αερίου στην εξισορρόπηση του ενεργειακού μείγματος. «Προσεγγίζουμε με προσοχή το θέμα, καθώς εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από βασικές πηγές ενέργειας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας αξιόπιστης ενεργειακής προμήθειας κατά τη μετάβαση από τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας