Μενού Ροή
Αντιδράσεις στη Βόρεια Μακεδονία για την επιστροφή στο λιγνίτη

Η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της Βόρειας Μακεδονίας δεν ορίζει πλήρως την εξόρυξη ως στρατηγικό τομέα και η δημιουργία του νέου υπουργείου Ενέργειας και Εξόρυξης ανοίγει το δρόμο για το άνοιγμα αμφισβητούμενων ορυχείων, δήλωσε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Fatmir Bitiki σε συνέντευξή του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο τρόπος που έγινε, φοβάμαι, ειδικά μετά τις ανακοινώσεις που έχουν ήδη γίνει από το κόμμα VMRO-DPMNE ότι τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής τους, θα χρησιμοποιηθεί για την προώθηση συγκεκριμένων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα. Φοβάμαι ότι θα επιστρέψουμε στις ημέρες της αδιαφάνειας και της λογοδοσίας στη διακυβέρνηση, η οποία αισθάνομαι ότι έχει ξεχαστεί όπως φαίνεται. Γιατί τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε δοκιμάσει κάθε διαδικασία, ειδικά όταν σχετίζεται με στρατηγικούς τομείς και είναι προς όφελος και συμφέρον των πολιτών να γίνεται με διαφανή τρόπο», υποστηρίζει ο Bitiki.

Σύμφωνα με τον πολιτικό, τα τελευταία χρόνια, η συζήτηση για τις στρατηγικές επενδύσεις στην ενέργεια αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε διάστημα δύο ετών εντός των θεσμών και όχι εκτός των θεσμών.

Επιπλέον, πιστεύει επίσης ότι αυτό θα ανοίξει «το κουτί της Πανδώρας» επειδή η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμη καθορίσει τι θα κάνει στον τομέα των εξορύξεων. "Είχαμε δύο τέτοιες επενδύσεις στην εξόρυξη που οι πολίτες ψήφισαν σε δημοψήφισμα και αποφάσισαν εναντίον τους - το Kazandol στην περιοχή Gevgelija και το ορυχείο Ilovica. Πιστεύω ότι έχοντας ένα τέτοιο υπουργείο, σύντομα θα δούμε τα ορυχεία να ανοίγουν και με ενδιαφέρει ποια θα είναι η αντίδραση των πολιτών», εξήγησε ο Fatmir Bitiki.

Ο Bitiki πιστεύει επίσης ότι το ενδιαφέρον είναι, φυσικά, κομματικό, δεδομένης της εμπειρίας του κατόχου της εντολής και ηγέτη του κόμματος VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski στον τομέα της ενέργειας.

«Η επιθυμία του να αποδείξει τις γνώσεις και την εστίασή του σε αυτόν τον τομέα είναι εμφανής. Ωστόσο, ενώ η ενέργεια είναι ένας στρατηγικός τομέας που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, δεν είμαι βέβαιος εάν τα άλλα τμήματα που συνδέονται με το Υπουργείο Ενέργειας θα αποφέρουν αποτελέσματα. Η αβεβαιότητα αυτή προκύπτει από την έλλειψη στρατηγικής απόφασης ή κρατικής συναίνεσης για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας. Παρά το γεγονός ότι συνεργαστήκαμε με την αντιπολίτευση για τρία χρόνια σε μια 20ετή Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, δεν ορίσαμε οριστικά την εξόρυξη ως έναν από τους στρατηγικούς τομείς», σημείωσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας