Η Βόρεια Μακεδονία ενισχύει την ενεργειακή της ασφάλεια με την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα τη συνδέει με την Ελλάδα, έργο το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας επένδυση, καθώς εντάσσεται στις ευρύτερες προσπάθειες της χώρας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές και να ενισχύσει τη διασύνδεσή της με τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα.
Κατά τη διάρκεια πρόσφατου διεθνούς ενεργειακού φόρουμ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παρουσίασαν το έργο σε διεθνείς φορείς, μεταξύ των οποίων ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εκπρόσωποι του Αζερμπαϊτζάν και ενεργειακές εταιρείες από 24 χώρες.
Η σύνδεση με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου —που περιλαμβάνει τους αγωγούς SCPX, TANAP και TAP— θεωρείται καθοριστική για την περιφερειακή και ευρωπαϊκή ενεργειακή σταθερότητα. Το έργο αναμένεται να ενισχύσει τις προσπάθειες της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να συμβάλει στη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού ενεργειακού πλαισίου.
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέος μηχανισμός ενίσχυσης επενδύσεων
Σε παράλληλη τροχιά, η χώρα επιταχύνει τη μετάβασή της σε καθαρές μορφές ενέργειας, με επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Όπως ανέφερε η υπουργός Ενέργειας, Σάνια Μποζίνοφσκα, μιλώντας στο Adria Summit που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ο στόχος είναι η εγκατάσταση 1,7 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030.
Η εισαγωγή του μηχανισμού των Συμβολαίων Διαφοράς (Contracts for Difference – CfD) αναμένεται να προσφέρει ένα πιο προβλέψιμο και ασφαλές πλαίσιο για επενδυτές, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς επιδοτήσεων, το οποίο οδήγησε σε στρεβλώσεις της αγοράς. Η ενεργειακή κρίση ανέδειξε τις αδυναμίες του συστήματος των εγγυημένων ταριφών, με πολλούς παραγωγούς να στρέφονται στην ελεύθερη αγορά για υψηλότερες τιμές, αποσταθεροποιώντας το σύστημα.
Με τη στήριξη της EBRD, η κυβέρνηση προχωρά σε λεπτομερή ρυθμιστική και χρηματοοικονομική ανάλυση για την υλοποίηση διαφανών και ανταγωνιστικών διαγωνισμών CfD, ενισχύοντας περαιτέρω το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πράσινη ενέργεια.