Η Βόρεια Μακεδονία θα χρειαστεί να επενδύσει 77 εκατομμύρια ευρώ για να μεταφέρει τους μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας έξω από τις ιδιοκτησίες των καταναλωτών, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τη μείωση των απωλειών ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρωτοβουλία στοχεύει στη μείωση των απωλειών ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο διανομής κατά την τρέχουσα και προσεχή περίοδο, όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Η Βόρεια Μακεδονία είναι ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες απώλειες ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Περίπου το 14% της ηλεκτρικής ενέργειας χάνεται, ένα κόστος που τελικά επωμίζονται οι καταναλωτές.
Ένα από τα κύρια μέτρα που υλοποιούνται από τις αρχές περιλαμβάνει τη μετακίνηση των μετρητών σε εξωτερικά ντουλάπια μέτρησης και την εγκατάσταση μετρητών με δυνατότητες απομακρυσμένης ανάγνωσης και αποσύνδεσης. Ο καθολικός προμηθευτής EVN θεωρεί αυτό το μέτρο ως την πιο αποτελεσματική λύση για τη μείωση των απωλειών.
«Αυτό το μέτρο, το οποίο επικεντρώνεται στη μετακίνηση των μετρητών σε ομάδες για τη μείωση των απωλειών, έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο αποτελεσματικό στην πράξη. Όχι μόνο μειώνει σημαντικά τις απώλειες, αλλά έχει και τη μεγαλύτερη επίδραση στις συνολικές απώλειες του δικτύου,» δήλωσαν εκπρόσωποι της «Elektrodistribucija», θυγατρικής εταιρείας της EVN, προσθέτοντας ότι η επένδυση αυτή ωφελεί και τους καταναλωτές με άλλους τρόπους.
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στην πρωτεύουσα της χώρας, τα Σκόπια, ακολουθούμενες από μικρότερες πόλεις όπως το Γκόστιβαρ, το Κουμάνοβο και το Πρίλεπ. Το έργο θα διαρκέσει δέκα χρόνια, με στόχο τη μείωση των συνολικών απωλειών ηλεκτρικής ενέργειας στο 10% πανελλαδικά μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Περισσότεροι από 50.000 ομαδικοί μετρητές θα εγκατασταθούν σε πόλεις όπως τα Σκόπια, το Γκόστιβαρ, το Κουμάνοβο, το Πρίλεπ, το Κίτσεβο, η Στρούγκα και η Στρώμνιτσα. Το συνολικό κόστος προβλέπεται να ανέλθει στα 77,5 εκατομμύρια ευρώ, με 26,5 εκατομμύρια ευρώ να έχουν διατεθεί για την περιοχή των Σκοπίων, η οποία καλύπτει επίσης περιοχές κοντά στο Κουμάνοβο. Το έργο ξεκίνησε πέρυσι και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2033.
Ωστόσο, η εταιρεία αναγνωρίζει τους κινδύνους που εμπλέκονται, ιδίως σε ορισμένες περιοχές των Σκοπίων, όπως το Αρατσίνοβο, το Σινγκέλιτς, η Σέραβα, ο Σαράι και το Γκρέτσε, όπου ανησυχεί για το ενδεχόμενο παραβίασης των νέων μετρητών.
«Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια αυτών των έργων, και πιθανότατα θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε, περιλαμβάνουν την τοπική αντίσταση στη μετακίνηση των μετρητών, τις επιθέσεις στους υπαλλήλους μας, τις ομαδοποιήσεις κοινοτήτων που εμποδίζουν την πρόσβαση στους μετρητές, και τη χειραγώγηση των εγκατεστημένων μετρητών, επιδεινούμενη από την ενεργειακή, οικονομική και κοινωνική κρίση,» προειδοποίησε η εταιρεία.
Η ετήσια έκθεση του 2023 της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας της χώρας αποκάλυψε ότι πέρυσι δαπανήθηκαν 95 εκατομμύρια ευρώ για να καλυφθούν οι απώλειες στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με την ηλεκτρική ενέργεια να αγοράζεται μέσω εταιρειών όπως η ESM, η MEPSO και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.