Εντάσεις, ενστάσεις και προβληματισμός από τους πολίτες για το αντιμόνιο στη Χίο. Επιστήμονες και απλοί πολίτες προβάλλουν κυρίως τον προβληματισμό τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μιας τέτοιας επένδυσης.
Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου φιλοξενήθηκε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 και μίλησε για το θέμα. Για το περιεχόμενο της σύμβασης και αν αφορά έρευνα ή έρευνα και εκμετάλλευση:
«Οι συμβάσεις αυτές ως προς την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών δεν είναι κάτι καινούριο, το έχουμε κάνει και στα μεταλλεία χρυσού και στη Σπάρτη, στους υδρογονάνθρακες και είναι πάντοτε συνδεδεμένοι με έρευνα και εκμετάλλευση. προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός και θα πρέπει να δούμε αν υπάρχει ενδιαφερόμενος και αν υπάρχει, στη συνέχεια αναλαμβάνει με δικές του δαπάνες για 2-3 χρόνια να ερευνήσει την περιοχή και αφού την ερευνήσει, αφού αξιολογήσει τα αποτελέσματα, δει ότι αξίζει τον κόπο, είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμο να ξοδέψει ακόμη περισσότερα λεφτά για να προχωρήσει στο στάδιο της ανάπτυξης, τότε ξεκινά η δεύτερη διαδικασία» και πρόσθεσε:
«Σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταρτίσει μια λίστα με τα λεγόμενα κρίσιμα μέταλλα, το αντιμόνιο θεωρείται ένα περιζήτητο ορυκτό, γιατί είναι ένα προϊόν υψηλής τεχνολογίας στη βιομηχανία. Η συζήτηση που κάνουμε περί αξιοποίησης αφορά το τοπικό συμφέρον που σαφώς είναι προτεραιότητά μας, αλλά αφορά και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα. Αυτές οι επενδύσεις, είναι δύσκολες δραστηριότητες. Στα μεταλλεία Κασσάνδρας υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία, όμως το κράτος είναι από πάνω και παρακολουθεί κάθε μέρα τους όρους μίας σύμβασης».
Για την ανησυχία των κατοίκων για ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αν αυτή η επένδυση θα είναι τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη:
«Εμείς κινούμαστε θεσμικά, από το 2014 το υπουργείο έκανε μία προσπάθεια να καταγράψει ποια είναι τα αναξιοποίητα μεταλλευτικά αποθέματα της χώρας, και τα ιεράρχησε ως προς τη σπουδαιότητά τους. Μέσα στη λίστα υπάρχει και το πιθανό κοίτασμα του αντιμονίτη. Η αξιοποίηση γινόταν στη Χίο, ήδη από τη δεκαετία του ’80. Στο υπουργείο έχουμε δύο αρχές, οτιδήποτε σχεδιάζουμε το κάνουμε πολύ προσεκτικά, αυστηρά, υπεύθυνα.
Υπάρχουν αρχικές μελέτες από τον φορέα της πολιτείας, αλλά από εκεί και πέρα είμαστε στην αρχή του εγχειρήματος
Το κίνητρο στο τέλος της ημέρας είναι να δημιουργούμε επιτυχίες.
Το ζήτημα της εξασφάλισης της κοινωνικής αποδοχής είναι πάρα πού σημαντικό, σε αντίθεση με ότι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, όπου ενδεχομένως η πολιτεία να προχωρούσε χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, πήγαμε και κάναμε μια διεξοδική συζήτηση, ακούσαμε όλα τα ερωτήματα, ήμασταν εκεί να απαντήσουμε σε όλες τις απορίες και περιμένω με χαρά να καταγραφούν όλα τα ερωτήματα, τα τεχνικά τα επιστημονικά, να έρθουν στο υπουργείο και να απαντήσουμε σε όλα τα ερωτήματα. Θεωρώ ότι μόλις κλείσει η συζήτηση που γίνεται στη δημοτική αρχή θα μας αποσταλεί λίστα με όλα τα ερωτήματα».
Για το πότε αναμένεται ο διαγωνισμός:
«Στείλαμε στη δημοτική αρχή το τεύχος της διαγωνιστικής διαδικασίας, προκειμένου να λάβουμε σχόλια επί του κειμένου. Είμαστε εδώ να ακούσουμε όλες τις παρατηρήσεις, να διορθώσουμε ότι χρειάζεται προκειμένου να προχωρήσουμε μαζί στο επόμενο βήμα».
Πηγή: ertnews.gr