Πλατφόρμα για να εφαρμόσει το net metering στις ενεργειακές κοινότητες ετοιμάζει η ΔΕΗ και θα είναι έτοιμη τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης στέλνοντας σαφές μήνυμα στους παρόχους ότι «από την ώρα που έγινε ο ενεργειακός συμψηφισμός, άσχετα με το τι συνεπάγεται, πρέπει να εφαρμόζεται σωστά».
Ο κ. Θ. Σκυλακάκης αναγνώρισε ότι η μη έκδοση λογαριασμών ή μηδενικών λογαριασμών για τα μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων «πράγματι προκαλεί μία αβεβαιότητα. Δεν έχουμε την προηγούμενη φάση που ήταν θετικοί λογαριασμοί, δεν έχουμε, λοιπόν, οικονομική επιβάρυνση (σ.σ. για τα μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων), αλλά είναι λάθος να προκαλείται αυτή η αβεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, «οι περισσότεροι προμηθευτές δεν έχουν κάνει αποδεκτές αυτές τις συμβάσεις. Κατά κύριο λόγο -εξήγησε- οι περισσότερες από αυτές τις ενεργειακές κοινότητες εξυπηρετούνται από τη ΔΕΗ που προετοιμάζει, απ’ ότι πληροφορούμαι, σχετική πλατφόρμα, αλλά έχει τεχνικές δυσκολίες και δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη. Και από τον ΔΕΔΔΗΕ και από τη ΡΑΑΕΥ επισημαίνεται το πρόβλημα και είναι υποχρέωση των προμηθευτών το ταχύτερο να το λύσουν για να δουλεύει. Το τεχνικό πρόβλημα ελπίζω να λυθεί στις επόμενες εβδομάδες».
Ο υπουργός Ενέργειας ξεκαθάρισε, πάντως, ότι «το net metering θα τιμηθεί για όπου έχει δοθεί. Ακόμη κι αν οι πάροχοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, θα βρούμε τρόπο για να τιμάται το net metering. Ισχύει ότι το κράτος πρέπει να τηρεί τη βασική αρχή «pacta sunt servanda», δηλαδή οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Από την ώρα που έγινε ο ενεργειακός συμψηφισμός, άσχετα με το τι συνεπάγεται, πρέπει να εφαρμόζεται σωστά».
Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης απέδωσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο ότι «ο εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός, από την ώρα που οι ΑΠΕ πέρασαν το 50%, έπαψε να είναι συμφέρον και βιώσιμος για τους προμηθευτές. Από την ώρα που έχει δεσμευτεί η πολιτεία για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, αυτός θα συνεχίσει να ισχύει, ασχέτως με το αν είναι βιώσιμος, αν είναι οικονομικά ευχάριστος στους προμηθευτές», σημείωσε και άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στο net billing.
«Η λύση του προβλήματος συνολικά ήταν να περάσουμε στο net billing, στον κανονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Αυτό έγινε. Οι όποιες επιφυλάξεις των προμηθευτών –επαναλαμβάνω οι περισσότεροι δεν έχουν μπει σε αυτές τις συμβάσεις- θα πρέπει να αντιμετωπιστούν λόγω ακριβώς του μικρού μεγέθους που έχουμε μέχρι σήμερα στον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Συνεπώς, είναι δική μας δέσμευση. Ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, θα είναι κάτι που θα τιμήσουμε ως πολιτεία.
Όμως, αυτό το εργαλείο δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο για κανέναν στο μέλλον, διότι όταν μεγαλώνει σε μέγεθος, προκαλεί σοβαρή στρέβλωση στην αγορά και σοβαρή επιβάρυνση στον καταναλωτή. Και στο τέλος της ημέρας, ο πιο αδύναμος κρίκος δεν είναι ο επενδυτής, ακόμη και ο μικρός επενδυτής, είναι ο καταναλωτής.
Ο επενδυτής, ακόμη και ο μικρός επενδυτής βάζει 50.000 ευρώ, 100.000 ευρώ, 200.000 ευρώ για να κάνει αυτή την μικρή επένδυση. Ο καταναλωτής βγάζει 1.250 ευρώ τον μήνα. Δεν είναι ο αδύναμος ο επενδυτής στη σχέση επενδυτή - καταναλωτή ακόμη και όταν είναι μικρός. Συνεπώς, net billing από εδώ και πέρα», υπογράμμισε.