Μενού Ροή
Οι ισχυροί άνεμοι των αιολικών ρίχνουν τις τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος

Ένα σπάνιο φαινόμενο παρατηρείται σήμερα στην αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας. Η χώρα μας εμφανίζει την φθηνότερη χονδρεμπορική τιμή από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση αυτές των σκανδιναβικών χωρών, όπου εκτός λίγων εξαιρέσεων οι τιμές κινούνται σταθερά σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω ισχυρών διασυνδέσεων και υψηλού μεριδίου ΑΠΕ και υδροηλεκτρικών στην ηλεκτροπαραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα (Τετάρτη 6 Νοεμβρίου) η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά Ηλεκτρισμού (DAM) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) διαμορφώνεται στα 105,57 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 10,5% σε ημερήσια βάση, κόντρα στο ισχυρά ανοδικό ρεύμα που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. 

energy live

Το «κλειδί» φαίνεται να βρίσκεται στην ισχυρή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ελληνικό μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής (που καλύπτει το 54% του συνόλου) και δη στην σημαντική συμμετοχή των αιολικών που στέλνουν…ανέμους πτώσης των χονδρεμπορικών τιμών.

Την ίδια στιγμή, η νηνεμία που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη - εξαιρετικά ασυνήθιστη για την εποχή - σε συνδυασμό και με την υψηλή ζήτηση, καθώς ιδίως στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες ασκεί ανοδικές πιέσεις στις τιμές των υπολοίπων χωρών (πλην των σκανδιναβικών), με αποτέλεσμα σήμερα να ανατρέπεται το «μοτίβο» που θέλει την Ελλάδα μεταξύ των ακριβότερων αγορών ηλεκτρισμού. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα εμφανίζεται αποσυνδεδεμένη από τον «άξονα» Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο της μίνι περιφερειακής κρίσης τιμών του καλοκαιριού. Η τιμή της DAM σε Βουλγαρία και Ρουμανία σήμερα διαμορφώνεται στις 217,56 ευρώ/MWh, είναι δηλαδή υπερδιπλάσια σε σχέση με την ελληνική (κυρίως εξαιτίας της μείωσης της αιολικής παραγωγής στη Ρουμανία), ενώ στην Ουγγαρία φτάνει τα 218,94 ευρώ. Η Γερμανία εμφανίζεται σήμερα ως μια από τις ακριβότερες χονδρεμπορικές αγορές (με τιμή 231,09 ευρώ/MWh), έναντι 116,49 ευρώ/MWh στην γειτονική Γαλλία, όπου ο στόλος των πυρηνικών μονάδων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών τιμών ηλεκτρισμού και δίνει ώθηση στις εξαγωγές ρεύματος της χώρας.  Στα αξιοσημείωτα της σημερινής ημέρας είναι και η τιμή των 272,6 ευρώ/MWh στη γειτονική Αλβανία που φαίνεται να συνδέεται με την πτώση της υδροηλεκτρικής παραγωγής λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν προξενεί έκπληξη που η Ελλάδα σήμερα εμφανίζεται εξαγωγική προς όλες τις διεθνείς διασυνδέσεις της (εκτός από την Τουρκία), με τις εξαγωγές να αγγίζουν το 25%. Στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, οι ΑΠΕ καταλαμβάνουν το 54%, το φυσικό αέριο το 39%, οι εισαγωγές το 2,23% και τα υδροηλεκτρικά μόλις το 1,14%, καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων ενώ έχουμε μπει στο Νοέμβριο κρατά χαμηλά τα επίπεδα υδάτων στους ταμιευτήρες, συντηρεί το έλλειμμα υδροηλεκτρικής παραγωγής σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα και επιτάσσει την είσοδο στο σύστημα των εν λόγω μονάδων με τη μέγιστη δυνατή φειδώ…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας