Μενού Ροή
George Stassis PPC
Δυτ. Μακεδονία: Με 12 δισ. επενδύσεις από τη ΔΕΗ το νέο αναπτυξιακό αφήγημα – Από τους λιγνίτες στην AI με mega και giga data center

Στην πράσινη εποχή με δύο πυλώνες ανάπτυξης, τον ενεργειακό και τον ψηφιακό, βάζει τη Δυτική Μακεδονία η ΔΕΗ.

Από τη μία, στο ενεργειακό πεδίο αιχμές του δόρατος είναι τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά, τα έργα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες, αντλησιοταμίευση) και σύγχρονες μονάδες αερίου (για να διασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος από την αστάθεια των ΑΠΕ που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες) και από την άλλη, στο τεχνολογικό πεδίο, τα data centers πρωταγωνιστούν.

Η νέα «έκδοση» της Δυτ. Μακεδονίας

«Η Δυτική Μακεδονία πρέπει να επανεφεύρει τον εαυτό της», επεσήμανε χθες σε εκδήλωση του ομίλου στην Κοζάνη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ξετυλίγοντας το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας που ξεπερνά τα 5,5 δισ. ευρώ έως το 2030, σκαρφαλώνοντας σε πάνω από 12 δισ., μετά το τέλος της δεκαετίας.

Η πλέον εμβληματική επένδυση αφορά την κατασκευή μεγάλης κλίμακας data center στο χώρο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. «Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη τα ανακοινωμένα ή υπό κατασκευή projects για data centers φαίνεται ότι αφήνουν ένα κενό 27.000 MW μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, έως το 2030. Η ζήτηση δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά. Χρειάζονται χιλιάδες MW data center στην Ευρώπη και τον κόσμο», σημείωσε ο Γιώργος Στάσσης, σκιαγραφώντας τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης στο συγκεκριμένο πεδίο.

Το mega data center της ΔΕΗ θα είναι μεγέθους 300 ΜW και η κατασκευή του θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι συμφωνίες με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν. Η παροχή της ενέργειας στο mega data center θα γίνεται behind the meter, δηλαδή οι ανάγκες του δε θα επιβαρύνουν το σύστημα ενέργειας της χώρας.

Παράλληλα, το project θα πλαισιώνεται από εκτεταμένες επενδύσεις (άνω των 3 δισ. ευρώ) ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων, μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, αντλησιοταμιευτικών μονάδων, νέων μονάδων αερίου και μονάδων συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ).

Πρόκειται για επένδυση 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει 4.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, για τις ανάγκες της οποίας θα κατασκευαστεί και μονάδα φυσικού αερίου 100 ΜW στον Άγιο Δημήτριο, δίπλα στο data center. Σε δεύτερη φάση το mega data center μπορεί να εξελιχθεί σε giga data center, να φτάσει δηλαδή στα 1.000 MW που σημαίνει επιπλέον επένδυση της τάξης των 5,4 δισ. και πρόσθετες επενδύσεις 1,2 δισ. σε μονάδες ενέργειας.

Ενεργειακός και τεχνολογικός κόμβος η Δυτ. Μακεδονία

Το γιγαντιαίων διαστάσεων project του data center στη Δυτ. Μακεδονία επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο – στυλοβάτη για τις ψηφιακές υποδομές στην Ευρώπη ενώ με την ολοκλήρωσή του η ΔΕΗ θα αφήσει ανεξίτηλο στίγμα στον τομέα των data centers. Ο όμιλος βάζοντας στην πρίζα επενδυτικές συμπράξεις πολλών δισ. ευρώ με εταιρείες – κολοσσούς θα καταστήσει την Ελλάδα, ειδικότερα τη Δυτική Μακεδονία, τεχνολογικό και ψηφιακό κόμβο.

Κι από Κοζάνη – Σιγκαπούρη… ένα data center δρόμος

Το «East to Med data Corridor» είναι ένα υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων. Το έργο EMC δίνει τη δυνατότητα στη Σαουδική Αραβία, στην Ελλάδα και την Κύπρο να αξιοποιήσουν τη γεωγραφική τους θέση, δημιουργώντας τον τόσο απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία νέο διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας τις χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία, μέσω της δημιουργίας μιας υποδομής ψηφιακής συνδεσιμότητας που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Με βάση όσα ανέφερε χθες ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ Fibergrid θα δημιουργήσει νέες συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων του data center με Θεσσαλονίκη και Ηγουμενίτσα και μέσω του καλωδίου East Med Corridor (στο οποίο συμμετέχει η ΔΕΗ με 25%) με τους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους προς το εξωτερικό, ως την Ινδία και τη Σιγκαπούρη.

Η ραγδαία ανάπτυξη που αναμένεται να γνωρίσουν τα data centers και οι αδηφάγες ποσότητες ενέργειας που χρησιμοποιούν, ανοίγουν νέους επιχειρηματικούς ορίζοντες, με τη ΔΕΗ να σκανάρει τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Ο διεθνούς εμβέλειας όμιλος φιλοδοξεί το mega data center να προσελκύσει hyperscalers από τις ΗΠΑ, επιχειρώντας να εδραιώσει και να διευρύνει το ηγετικό του εκτόπισμα.

Η ΔΕΘ στοχεύει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο της καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με απώτερη επιδίωξη την ανάδειξή της σε κορυφαίο Powertech παίκτη της ευρύτερης περιοχής.

Mε οδηγό την ΑΙ στη νέα εποχή

Με data centers και Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) στοιχεία αλληλένδετα, η ανάπτυξη των data centers είναι ένας στόχος που μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της πορείας προς την ΑΙ των μεγάλων εταιρειών των ΗΠΑ, ενώ και η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης θα αυξηθεί, σε ένα ταραγμένο γεωστρατηγικό τοπίο.

Όπως έχει αναφέρει και ο CEO  της ΔΕΗ, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με hyperscalers από το εξωτερικό, χωρίς να κατονομάζει συγκεκριμένες εταιρείες αν και οι εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια και μαρκάρουν την ελληνική αγορά για επενδυτικές ευκαιρίες είναι η Amazon, η Google και η Microsoft.

Επειδή κάθε επιχειρηματική κίνηση της ΔΕΗ προδιαγράφει την επόμενη, αξίζει να σημειωθεί πως η επιχείρηση ήδη από το καλοκαίρι του 2024 έχει ιδρύσει την εταιρεία Olympus AI, με στόχο την ανάπτυξη λύσεων τεχνητής νοημοσύνης ως υπηρεσία (AI-as-a-Service). Το Olympus AI Project εστιάζει στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης ενέργειας, την ενίσχυση της καινοτομίας και τη δημιουργία ψηφιακών εργαλείων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας ενεργειακής και τεχνολογικής εποχής.

Οι λύσεις που θα παρέχει το Olympus AI θα προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές.

Οι ανακοινώσεις για τα data centers ήρθαν να δέσουν το γλυκό και να ανοίξουν διάπλατα νέους δρόμους ανάπτυξης στο επιχειρηματικό success story της ΔΕΗ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας