Την ώρα που οι τιμές ενέργειας φτάνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσαν πώς η ευρεία υιοθέτηση αντλιών θερμότητας θα μπορούσε να μετριάσει τις υψηλές τιμές. Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα υπολογιστικό μοντέλο γενικής ισορροπίας (CGE) για να αξιολογήσει οικονομικά αποτελέσματα σε τέσσερα σενάρια, τα οποία διέφεραν ως προς το κόστος των αντλιών θερμότητας και το επίπεδο εγχώριας παραγωγής.
«Η καινοτομία της εργασίας μας είναι ότι προσφέρει κατανόηση του πώς η υιοθέτηση αντλιών θερμότητας από τα νοικοκυριά αλληλεπιδρά με τα ενεργειακά σοκ τιμών, κάτι που δεν έχει μελετηθεί στην υπάρχουσα βιβλιογραφία», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Antonios Katris στο pv magazine. «Επιπλέον, προχωράμε ένα βήμα παραπέρα λαμβάνοντας υπόψη τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το κόστος εγκατάστασης των αντλιών θερμότητας και εξετάζουμε τις επιπτώσεις του να επιτευχθούν ή όχι, στα αναμενόμενα αποτελέσματα».
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μοντέλο βασισμένο σε δεδομένα του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αναλύσει τις οικονομικές επιπτώσεις. Ως έτος βάσης ορίστηκε το 2018 και προβλέφθηκε η οικονομική συμπεριφορά έως το 2060, με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου να βασίζονται στις υψηλότερες εκτιμήσεις του UK Treasury Green Book. Οι επιστήμονες εξέτασαν διάφορα σενάρια. Στο κεντρικό σενάριο, το κόστος αγοράς και εγκατάστασης μιας αντλίας θερμότητας υπολογίζεται σε 7.531 βρετανικές λίρες (9.621 δολάρια), με το 54% της συνολικής δαπάνης να κατευθύνεται στην εγχώρια οικονομία (25% για τις ίδιες τις αντλίες θερμότητας, 50% για τον εξοπλισμό και 100% για το κόστος εγκατάστασης). Το δεύτερο σενάριο υποθέτει συνολικό κόστος 11.810 λίρες, με το 58% να δαπανάται στο Ηνωμένο Βασίλειο (25%, 50% και 100%, αντίστοιχα).
Στο τρίτο σενάριο, το αρχικό κόστος είναι και πάλι 11.810 λίρες, αλλά το 83% της δαπάνης γίνεται στην εγχώρια αγορά (75% για τις αντλίες, 70% για τον εξοπλισμό και 100% για το κόστος εγκατάστασης). Στο τελευταίο σενάριο, το συνολικό κόστος υπολογίζεται στις 7.531 λίρες, με το 81% να δαπανάται στο Ηνωμένο Βασίλειο (75%, 75%, 100% αντίστοιχα). Και στα τέσσερα σενάρια, οι ερευνητές θεώρησαν ότι το κόστος των αντλιών θερμότητας καλύπτεται απευθείας από τα νοικοκυριά μέσω άτοκων δανείων με δυνατότητα αποπληρωμής σε 10 χρόνια. Υπολογίζεται ότι η εγκατάσταση θα ολοκληρωθεί έως το 2050, με συνολικά 10,23 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας εγκατεστημένες.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το υψηλό ποσοστό εγχώριου περιεχομένου και η συγκριτικά μεγαλύτερη αξία στη δραστηριότητα παραγωγής και εγκατάστασης προσφέρουν τα καλύτερα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα για ορισμένες χρονικές περιόδους, περιλαμβανομένης της περιόδου με υψηλές τιμές ενέργειας (μέχρι το 2030)», ανέφεραν οι ακαδημαϊκοί. «Το υψηλό εγχώριο περιεχόμενο, ακόμη και με συνεπώς υψηλό κόστος εγκατάστασης, μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές πιέσεις στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας κατά 0,077% το 2024 (αντί για 0,037% στο κεντρικό μας σενάριο), με τη μείωση να φτάνει στο 0,12% μέχρι το τέλος της περιόδου υψηλών τιμών το 2030».
Οι ακαδημαϊκοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια «κρίσιμη παράμετρος που καθορίζει την έκταση στην οποία η υιοθέτηση αντλιών θερμότητας θα μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας είναι η εξέλιξη του κόστους εγκατάστασης των αντλιών θερμότητας». Πρόσθεσαν επίσης ότι «τελικά, για τη μεγιστοποίηση των ευρύτερων οικονομικών ωφελειών που σχετίζονται με την υιοθέτηση αντλιών θερμότητας απαιτείται η δημιουργία μιας ισχυρής εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού».
Αντλίες θερμότητας: Έρευνα δείχνει πως θα μετριάσουν τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ένα υπολογιστικό μοντέλο γενικής ισορροπίας (CGE) για να αξιολογήσει οικονομικά αποτελέσματα σε τέσσερα σενάρια, τα οποία διέφεραν ως προς το κόστος των αντλιών θερμότητας και το επίπεδο εγχώριας παραγωγής.
Αντλίες θερμότητας: Έρευνα δείχνει πως θα μετριάσουν τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών