Μενού Ροή
Crash test στα κόστη της θέρμανσης φέτος - Φυσικό αέριο και αντλίες θερμότητας οι οικονομικότερες επιλογές

Οι αντλίες θερμότητας και το φυσικό αέριο εμφανίζονται για φέτος ως οι οικονομικότερες επιλογές θέρμανσης, με το πετρέλαιο που πέρυσι εμφανιζόταν φθηνότερο από το φυσικό αέριο (εξαιτίας της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και των εκπτώσεων που προσέφεραν οι δυο διυλιστηριακοί όμιλοι) να έχει οπισθοχωρήσει στην κατάταξη των τεχνολογιών. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από   επικαιροποιημένα στοιχεία της ετήσιας συγκριτικής μελέτης του ΕΜΠ και του ΕΚΕΤΑ για το κόστος θέρμανσης ανά τεχνολογία με βάση τα δεδομένα της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2023, που καλύπτουν το ήμισυ της «σεζόν» θέρμανσης 2023-2024.

Σύμφωνα με τη μελέτη, για την φετινή χειμερινή περίοδο θέρμανση με φυσικό αέριο είναι έως και 35% περίπου φθηνότερη σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που συνιστά αλλαγή εικόνας σε σχέση με την χειμερινή περίοδο 2022-2023 που έφερε ακόμα το «αποτύπωμα» της ενεργειακής κρίσης.  Παραπλήσιο κόστος σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης έχει η χρήση ενός τζακιού κλειστού θαλάμου και ενός λέβητα βιομάζας. Στον αντίποδα, «τσουχτερά» παραμένουν για μία ακόμη χρονιά τα ανοικτά τζάκια και οι συσκευές με ηλεκτρικές αντιστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το κόστος της θερμικής ενέργειας για μια αντλία θερμότητας (ανάλογα με την κλιματική ζώνη στην οποία βρίσκεται το κάθε νοικοκυριό) κυμαίνεται από 0,067-0,094 ευρώ/κιλοβατώρα. Για αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο από 0,087-0,098 ευρώ/κιλοβατώρα, για κοινόχρηστο λέβητα φυσικού αερίου από 0,090 έως 0,111 ευρώ/κιλοβατώρα. Για έναν συνήθη λέβητα πετρελαίου το κόστος ανέρχεται στα 0,152 ευρώ/κιλοβατώρα, για έναν λέβητα βιομάζας (πέλλετ ξύλου) στα 0,137 ευρώ/κιλοβατώρα, για ένα ενεργειακό τζάκι (κλειστού τύπου) στα 0,155 ευρώ/κιλοβατώρα, για τζάκι ανοιχτού θαλάμου στα 0,309 ευρώ/κιλοβατώρα και για σύστημα με ηλεκτρικές αντιστάσεις στα 0,309 ευρώ/κιλοβατώρα.  Οι υπολογισμοί έχουν γίνει με «σημείο αναφοράς» το μέσο νοικοκυριό, οι θερμικές ανάγκες του οποίου εκτιμώνται ότι κυμαίνονται στις  3.000 kWhth/4μηνο ή ισοδύναμα 4.500 kWhth/σεζόν (Οκτώβριος 2023-Μάρτιος 2024).

thermansi

Η μελέτη συμπεραίνει ότι η  αύξηση της τάξης του 10-15% που παρατηρείται, σε σχέση με πέρυσι, στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση των τιμών TTF κατά τη διάρκεια όλου του 2023, έχει ως αποτέλεσμα το κόστος θέρμανσης μέσω συστημάτων φυσικού αερίου να είναι φθηνότερο από εκείνο που χαρακτηρίζει τα συστήματα πετρελαίου. Οι λέβητες συμπύκνωσης φυσικού αερίου τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θεωρούνται ως η πιο οικονομικά αποδοτική επένδυση προς αντικατάσταση των συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με συνήθη λέβητα πετρελαίου, ανεξαρτήτως του ύψους των ετήσιων θερμικών αναγκών ενός μέσου νοικοκυριού. Η διαμορφωθείσα αυτή συνθήκη δεν ίσχυε κατά την χειμερινή σεζόν 2022-2023 εξαιτίας των σταθερά πολύ υψηλών τιμών του TTF που είχαν άμεση επίδραση και στην τελική τιμή χρέωσης του φυσικού αερίου . στην Ελλάδα, το κόστος του οποίου ήταν κατά 70-80% υψηλότερο συγκριτικά με τη φετινή χειμερινή περίοδο 2023-2024. Παρόλα αυτά, η ευρεία διακύμανση που παρατηρείται, από το 2021 και έπειτα, στις τιμές του TTF είναι ένα κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα.

Ταυτόχρονα, οι αντλίες θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών (φαίνεται να είναι μια εξίσου οικονομικά αποδοτική πρόταση, προς αντικατάσταση του υφιστάμενου λέβητα πετρελαίου, η οποία ανταγωνίζεται επάξια τα αντίστοιχα συστήματα φυσικού αερίου . ως προς τα έτη απόσβεσης. Όσον αφορά δε τις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών εμφανίζονται ως οικονομικά συμφέρουσες λύσεις κυρίως για ετήσιες θερμικές ανάγκες που ξεπερνούν τις 9.000 kWhth.

thermansi

Υπογραμμίζεται τέλος ότι το στοιχείο του ρίσκου υπάρχει και στις τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα μιας και από 01/01/2024 αναμένονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος (μπλε, πράσινου και πορτοκαλί χρώματος) μαζί με την επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία πλέον θα ονομάζεται «Μηχανισμός Διακύμανσης». Τέλος, σε ό,τι αφορά τα συμβατικά στερεά καύσιμα, όπως είναι τα καυσόξυλα και τα πέλλετ ξύλου, οι τιμές πώλησής τους μπορεί να παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 10% και 25%, συγκριτικά με τη σεζόν 2022-2023, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας