Σκληρό μήνυμα κατά κομμάτων που αντιδρούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Νάξο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής της σύμβασης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ελληνικής για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών.
«Παρακολουθώ με προβληματισμό στον δημόσιο διάλογο να αναπτύσσεται μια ρητορική, κυρίως από ακραία κόμματα, κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά των ανεμογεννητριών αλλά σε έναν βαθμό και των φωτοβολταϊκών. Είναι μια τελείως εσφαλμένη λογική. Οι ΑΠΕ είναι αυτές που θα επιτρέψουν στη χώρα μας να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία και θα συνεισφέρουν σημαντικά στη μείωση του κόστους της ενέργειας», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Όλη αυτή η φιλολογία η οποία αναπτύσσεται κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι επικίνδυνη και δεν είναι και τελικά πατριωτική. Διότι δεν είναι πατριωτικό να εισάγουμε φυσικό αέριο από το εξωτερικό, να εισάγουμε πετρέλαιο από το εξωτερικό, όταν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας τις οποίες ο Θεός μας έδωσε τόσο απλόχερα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ χαρακτηρίζοντας «πολύ σημαντικό να μπορούμε να ξεπερνάμε και τις όποιες τοπικές αντιστάσεις που μπορεί πάντα να υπάρχουν. Η χωροθέτηση των έργων αυτών γίνεται πάντα με πολύ μεγάλη προσοχή και θέλουμε να γίνεται σε συνεννόηση πάντα με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν είμαστε εδώ να επιβάλουμε τίποτα κεντρικά και γι’ αυτό και πιστεύουμε στην τοπική διαβούλευση και στη δυνατότητα να μπορούμε να δημιουργούμε τέτοια έργα, πάντα σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αύξηση των ανταποδοτικών ωφελημάτων στις περιοχές όπου εγκαθίστανται και λειτουργούν ΑΠΕ, ειδικά στα νησιά: «Είμαστε πρωταγωνιστές σήμερα στην Ευρώπη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και μάλιστα, ο σκοπός της κυβέρνησης είναι αυτές οι φτηνότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν ολοένα και περισσότερα ανταποδοτικά χαρακτηριστικά. Και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα, όσο πιο μικρά είναι τα νησιά, το γνωρίζουν τα νησιά, παραδείγματος χάρη όπως η Χάλκη, η κατασκευή ενός μικρού έργου μαζί με ένα σύστημα αποθήκευσης, θέλουμε και μπορεί να οδηγεί τελικά σε φθηνότερες τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές, για τα νοικοκυριά, για τις επιχειρήσεις».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέτρεψε περιφέρειες και δήμους να «αγκαλιάσουν» πρωτοβουλίες για την πράσινη ανάπτυξη είτε πρόκειται για ΑΠΕ είτε για διευθέτηση εκκρεμοτήτων από το παρελθόν υπογραμμίζοντας: «η πράσινη μετάβαση ειδικά των νησιών, μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα. Όχι σε μια αγγαρεία, όχι σε μια υποχρέωση την οποία πρέπει να υλοποιούμε απλά γιατί πρέπει να είμαστε συμβατοί με κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες