«Όλοι αντιλαμβανόμαστε και την ευρύτερη σημασία της συνεργασίας με δύο αμερικανικούς κολοσσούς, ειδικά σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε, με αποδέκτες εντός και εκτός Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας πριν λίγη ώρα στο υπουργικό συμβούλιο και αναφερόμενος στο ενδιαφέρον Chevron και Exxon Mobil για έρευνες υδρογονανθράκων.
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο και είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που έχει γίνει μέχρι σήμερα, το νέο ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, μετά την ήδη ανακοινωθείσα συμμετοχή της στο πρόγραμμα δυτικά της Πελοποννήσου. Ουσιαστικά, η αμερικανική πολυεθνική αναγνωρίζει έμπρακτα την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη στην περιοχή, ενώ θέλω να επισημάνω ότι και η Λιβύη, η οποία πρόσφατα δημοπράτησε θαλάσσια οικόπεδα στη δική της ΑΟΖ, ακολούθησε και αυτή τη μέση γραμμή, σεβόμενη δηλαδή ουσιαστικά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Και να μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή μας, νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, δραστηριοποιείται παράλληλα ήδη η Exxon Mobil έχοντας ένα προβάδισμα, ενδεχομένως με τις πρώτες δειγματοληπτικές γεωτρήσεις να λαμβάνουν χώρα και εντός του 2025».
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πρόκειται για «απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί στην πράξη τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σε πείσμα της κακόβουλης σπερμολογίας κάποιων. Αλλά είναι επίσης μία απόδειξη ότι η χώρα μας αναγνωρίζεται ως ένας ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή, τόσο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όσο και στο πεδίο των υδρογονανθράκων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι «η πολιτική προώθησης της ηλιακής, της αιολικής ενέργειας, είναι δεδομένη για τη χώρα μας. Είμαστε από τους πρωταθλητές στην Ευρώπη στην παραγωγή καθαρής ενέργειας», σημείωσε. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι «είναι δεδομένο ότι το ενεργειακό μας μείγμα για τις επόμενες δεκαετίες θα χρειάζεται φυσικό αέριο και προφανώς θα εξαντλήσουμε τα περιθώριά μας ώστε το φυσικό αέριο αυτό να μπορούμε να το εξορύσσουμε και να το καταναλώνουμε οι ίδιοι και όχι να το εισάγουμε δαπανώντας κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ».