Μενού Ροή
Σλοβακία κατά Ουκρανίας περί ύπαρξης δεύτερου ενεργειακού μετώπου

Με την κλεψύδρα να αδειάζει και το μέλλον της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας να είναι αβέβαιο, η Σλοβακία απορρίπτει την κατηγορία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι ο Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο άνοιξε "δεύτερο ενεργειακό μέτωπο" κατά του Κιέβου κατ' εντολή της Ρωσίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Γιούραϊ Μπλανάρ, δήλωσε ότι η Σλοβακία παρακολουθεί στενά τις δηλώσεις της Ουκρανίας σχετικά με τις θέσεις του Φίτσο και χαρακτήρισε τον υπαινιγμό του Ζελένσκι για συμμαχία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως "κατασκευασμένο".  "Κατανοούμε πλήρως ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια μακροχρόνια πολεμική σύγκρουση, αλλά γι' αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να δημιουργούν νέους εχθρούς και να κατασκευάζουν έναν δεύτερο μέτωπο, επειδή τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, υποστηρίζουν την Ουκρανία και τον λαό της," ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.  

Η Ουκρανία μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του εδάφους της σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας, αλλά αναμένεται να σταματήσει τη ροή όταν λήξει η υπάρχουσα συμφωνία διέλευσης - που υπογράφηκε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - μεθαύριο Τετάρτη. Ο Φίτσο, που επισκέφθηκε τον Πούτιν στη Μόσχα πριν από μία εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Σλοβακία θα εξετάσει αντίμετρα κατά της Ουκρανίας, όπως τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εάν το Κίεβο σταματήσει τη διέλευση φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου - οδηγώντας τον Ζελένσκι να κατηγορήσει τη Σλοβακία για άνοιγμα δεύτερου ενεργειακού μετώπου.  

Ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα και επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι η απώλεια της διέλευσης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα πλήξει τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.  "Καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα που πρέπει να είναι απαράδεκτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους στόχους της" έγραψε ο Φίτσο σε ανοικτή επιστολή. "Η μονομερής διακοπή της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας προς τη Σλοβακία θα κοστίσει στους Ευρωπαίους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στις υποδομές δεκάδες δισεκατομμύρια", πρόσθεσε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας