Να βγάλει από πάνω της με συνοπτικές διαδικασίες την ζημιά που προκλήθηκε στις μονάδες της στο Τέξας, λόγω των φυσικών καταστροφών, επιχειρεί η Τέρνα Ερνεργειακή. Παράλληλα ετοιμάζεται να εκπλήξει την αγορά ξεπερνώντας τον στόχο των 3.000 MW εγκαταστημένης ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που είχε θέσει σε βάθος πενταετίας.
Σε ότι αφορά την επένδυση στο Τέξας, όπως γνωστοποίησε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, από την εξέταση όλων των πιθανών λύσεων διαπιστώθηκε: ότι η μικρότερη δυνατή επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα προκύπτει από την επιλογή της λύσης της αποεπένδυσης από τα τρία αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ (Class B interests), καθώς με αυτή τη λύση η ζημία περιορίζεται από τα 179 εκατ. δολάρια (απαιτήσεις που έπρεπε να καλύψει η εταιρεία άμεσα) στα 98,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η λύση αυτή συνεπάγεται την απαλλαγή της εταιρείας από δάνεια, συμμετοχικούς τίτλους εξομοιωμένους με χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις και χρηματοοικονομικά έξοδα συνολικού ύψους 615 εκατ. δολαρίων (έως τις 31 Μαρτίου 2021). Τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι η ζημία από την αποεπένδυση από τα αιολικά πάρκα στο Τέξας είναι ένα μη επαναλαμβανόμενο γεγονός, οι επιπτώσεις του οποίου δεν έχουν καμία αναγωγή ούτε στην μητρική εταιρεία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, αλλά ούτε στην TERNA ENERGY USA HOLDING GROUP στις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η ζημία από τις ΗΠΑ συνδέεται με την ενεργειακή καταστροφή που σημειώθηκε στο Τέξας των ΗΠΑ με επικών διαστάσεων χιονιά που οδήγησε την πόλη και την Πολιτεία σε σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Με το δεδομένο αυτό η εταιρεία και η διοίκηση Γ. Περιστέρη, έπραξε το αυτονόητο περνώντας όλη την ζημία εφάπαξ στο α΄ τρίμηνο του 2021 δημιουργώντας προϋποθέσεις για ταχεία βελτίωση στο β’ τρίμηνο.
Οι εναλλακτικές
Σύμφωνα με την εταιρεία νωρίτερα είχαν εξεταστεί οι εξής εναλλακτικές:
(α) Διατήρηση των αιολικών πάρκων και προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια για την έναρξη δικαστικής διαμάχης με τους Hedge Providers, σχετικά με τις τιμολογήσεις για μη παρασχεθείσα ενέργεια ("Liquidated Damages invoices”), που καλύπτουν την περίοδο από 13 έως 19 Φεβρουαρίου 2021, το συνολικό ποσό των οποίων ανήλθε σε 179 εκατ. δολάρια,
(β) εύρεση κοινά αποδεκτής εμπορικής λύσης της διαφοράς με τους Hedge Providers και
(γ) αποεπένδυση από τα τρία αιολικά πάρκα στις ΗΠΑ (Class B interests), λύση που τελικά προκρίθηκε.
Αξίζει να τονιστεί ότι η ανάπτυξη του Ομίλου συνεχίζεται κανονικά, με το επενδυτικό πρόγραμμα του να εξελίσσεται απρόσκοπτα και με εντατικούς ρυθμούς. Στόχος του Ομίλου παραμένει η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία επιπλέον 30 MW αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Τα πάρκα που θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία εντός της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να ενισχύσουν τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) του Ομίλου κατά ποσό άνω των 35 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κατά ποσό άνω των 24 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο Όμιλος κατασκευάζει ή έχει έτοιμα προς κατασκευή περίπου 400 MW νέων αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Πρόσφατα ξεκίνησαν και οι εργασίες για το έργο ΣΔΙΤ που αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνέχεια του αντίστοιχου έργου που βρίσκεται σε λειτουργία στην Ήπειρο. Επίσης, εντός του πρώτου τριμήνου του έτους η εταιρεία υπέγραψε τη σύμβαση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο Θεσσαλονίκης, σε συνέχεια αντίστοιχης σύμβασης που έχει ολοκληρώσει και λειτουργεί στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η εταιρεία δρομολογεί, επίσης, ένα διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων σε πλωτά φωτοβολταϊκά και πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος της τάξης των 1.800 MW.