Μενού Ροή
Τέσσερις στις δέκα ΜμΕ επιχειρήσεις σε "πίεση" λόγω ενεργειακού κόστους

Σε σταυροδρόμι βιωσιμότητας βρίσκονται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με βάση νέα έρευνα  της Opinion Poll για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ). Όπως καταφαίνεται η φορολογία και το ενεργειακό κόστος αποτελούν τις “δύο” βασικές νάρκες για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα, έξι στις δέκα προβλέπουν ότι το 2025 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά για το επιχειρείν, καθώς βλέπουν το λειτουργικό τους κόστος να αυξάνεται και τα περιθώρια κέρδους να συμπιέζονται, παρά τη διατήρηση ή ακόμα και την αύξηση του κύκλου εργασιών τους.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 63,9% των επιχειρήσεων αναδεικνύει τη φορολογική επιβάρυνση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο εμπορικός κόσμος. Ακολουθεί το ενεργειακό κόστος, που για το 41,2% των επαγγελματιών αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα διαρκούς πίεσης στη ρευστότητα και τα λειτουργικά τους έξοδα. Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, το 89,9%, θεωρούν μη επαρκή τα μέτρα για τις τραπεζικές χρεώσεις και θεωρούν ότι χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις,  ενώ σχεδόν οκτώ στις δέκα θεωρούν αναγκαίες νέες ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

 «Ακόμα και οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν αυξημένο τζίρο δεν πέτυχαν αύξηση κερδών, καθώς μεγάλο μέρος της ανόδου προήλθε από την αύξηση των τιμών λόγω ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες και προμήθειες», σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, επισημαίνοντας πως το επιμελητήριο έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η εικόνα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την ασθενική αγοραστική κίνηση. Το 37,6% των επιχειρήσεων δήλωσε μείωση τζίρου ακόμη και την κρίσιμη περίοδο των εορτών, ενώ και οι χειμερινές εκπτώσεις άφησαν αρνητικό αποτύπωμα, καθώς σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εμφανίζονται απογοητευμένες από το αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 47,2% αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση για την πορεία της εκπτωτικής περιόδου, ένδειξη της διάχυτης απογοήτευσης που επικρατεί στην αγορά.

Στο φόντο αυτό το ΕΕΑ επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ουσιαστικά μέτρα στήριξης, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και των χρεώσεων που αυξάνουν το ενεργειακό κόστος.

Απαισιοδοξία 

Η απαισιοδοξία αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στα ποσοστά της έρευνας, καθώς 6 στους 10 επαγγελματίες εκτιμούν πως η κατάσταση στην αγορά δεν πρόκειται να βελτιωθεί το 2025, με τα χαμηλότερα ποσοστά αισιοδοξίας να εντοπίζονται σε μικρές επιχειρήσεις και περιοχές της Αττικής με χαμηλότερα εισοδήματα. Την ίδια ώρα, σχεδόν 8 στους 10 επαγγελματίες ζητούν νέες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ άκρως ενδεικτικό του κλίματος είναι πως σχεδόν 59% δηλώνουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιβίωση της επιχείρησής τους, με μεγαλύτερη πίεση να καταγράφεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις με έως 10 εργαζομένους.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ, «η κυβέρνηση οφείλει να δει με προσοχή τα ευρήματα της έρευνας και να προχωρήσει άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις, με στόχο την προστασία και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας