Στα κρίσιμα ενεργειακά θέματα με κορυφαίο το ενδιαφέρον της Chevron για νέες περιοχές Νότια της Κρήτης αναφέρθηκε σήμερα ο νέος υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος στο 6ο Power & Gas Forum που οργανώνει το energypress.
Ο κ. Τσάφος επισήμανε ότι το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Chevron επιβεβαιώνει την προοπτική της χώρας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, εκτιμώντας ότι η παρουσία δεύτερης αμερικανικής εταιρείας μετά την Exxon Mobil σηματοδοτεί την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών.
Μάλιστα, όπως τόνισε, η επαναφορά του τομέα έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων τους τελευταίους μήνες στην ενεργειακή ατζέντα της χώρας δεν αντίκειται στους στόχους πράσινης μετάβασης παρά αντικατοπτρίζει την προσέγγιση της κυβέρνησης σε μια κατεύθυνση «λελογισμένης μετάβασης», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση είχε πει εξ αρχής ότι δεν γίνεται μετάβαση μόνο με τις ΑΠΕ, σημείωσε.
Ο υφυπουργός στάθηκε και στο γεωπολιτικό πλαίσιο της Ανατολικής Μεσογείου, υπογραμμίζοντας τη σημασία των πρόσφατων κινήσεων της Λιβύης: «Θα λάβουμε υπόψη ότι και η Λιβύη σέβεται τη μέση γραμμή με την Ελλάδα. Υπάρχει κάτι καινούριο σε αυτό το παιχνίδι των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο». Σημείωσε, επίσης, τη σημασία της επενδυτικής παρουσίας ξένων εταιρειών στην περιοχή, ως ένδειξη διεθνούς αναγνώρισης της ελληνικής ενεργειακής στρατηγικής: «Όταν μια εταιρεία λέει θέλω να δραστηριοποιηθώ εδώ, αυτό δείχνει ότι αναγνωρίζει το εδώ».
Το τρίγωνο του ενεργειακού κόστους
Ερωτώμενος για το ενεργειακό κόστος, ο κ. Τσάφος επισήμανε ότι είναι από τις υψηλότερες προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και περνάει μέσα από ένα "τρίγωνο" παραγόντων.
- χονδρική τιμή,
- κόστος συστήματος και
- προστασία καταναλωτών
Σε ό,τι αφορά τη χονδρική, ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε σημαντικό βαθμό συγχρονισμένη με τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το πρόβλημα εκκινεί από το γεγονός ότι μεσολαβούν πολλά ενδιάμεσα στοιχεία ανάμεσα στη χονδρική και την λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που επιδρούν στην διαμόρφωση των τελικών τιμών.Ο κ. Τσάφος ανέφερε τις διασυνδέσεις των νησιών που με την σειρά τους θα περιορίσουν το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, τον περιορισμό των απωλειών του δικτύου (ρευματοκλοπές), την εξομάλυνση των λογαριασμών προσαυξήσεων.
Τέλος, ο κ. Τσάφος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για τους αγρότες, την βιομηχανία και τους ευάλωτους, δηλώνοντας, ταυτόχρονα, την πρόθεση της κυβέρνησης να επανεξετάσει τα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες προς ενίσχυση της στήριξής τους.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων ή τελών, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στα πυρηνικά
Ο κ. Τσάφος αναφέρθηκε στο συνέδριο και στη τεχνολογία των πυρηνικών που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη με σημαντικά κεφάλαια να επενδύονται για την ωρίμανση των σχετικών εφαρμογών.
Ξεχωρίζουν οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες, ωστόσο μένουν ακόμη σημαντικά βήματα να γίνουν ώστε η εν λόγω τεχνολογία να αποτελέσει πραγματικό στήριγμα για τα ηλεκτρικά συστήματα. Επαναλαμβάνοντας τον πυρήνα της τοποθέτησης που είχε κάνει παλιότερα ως σύμβουλος του πρωθυπουργού επί των ενεργειακών θεμάτων, ο κ. Τσάφος τόνισε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις.
«Ο χώρος αυτός αλλάζει, άρα έχει μια αξία να το παρακολουθούμε. Βλέπουμε, όμως, επίσης ότι αυτή εξέλιξη δεν έχει μετουσιωθεί σε πραγματικά έργα μέχρι στιγμής, ιδίως στους μικρούς αντιδραστήρες».
Εισακούγονται οι θέσεις μας στις Βρυξέλλες
Ενόψει και του καλοκαιριού και με νωπές τις μνήμες από την περσινή θερινή περίοδο με τις τιμές να καταγράφουν επίπεδα ρεκόρ στη χώρα και ευρύτερα στην περιοχή, ο κ. Τσάφος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει το πρόβλημα στις Βρυξέλλες, με τους ευρωπαίους ομολόγους να αντιλαμβάνονται την ύπαρξη προβλήματος, όπως αποτυπώθηκε στις αποφάσεις του πρόσφατου συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ με την προώθηση σύστασης σχετικής task force. «Υπάρχει μια κινητικότητα και είναι σαφές πως δεν μπορούμε να πάμε στο καλοκαίρι χωρίς να πάρουμε κάποια μέτρα. Αυτό είναι το πολιτικό μας μήνυμα προς την Ευρώπη και όλοι αποδέχονται ότι κάτι πρέπει να γίνει».
Δεν εξετάζουμε παύση των αδειοδοτήσεων στις ΑΠΕ
Στην αγορά των ΑΠΕ υπάρχουν δύο διακριτά ζητήματα. Το ένα είναι η διαχείριση του επενδυτικού ενδιαφέροντος: Όταν υπάρχει στην Ελλάδα ένα σύστημα με ζήτηση 5,5-11 GW και ενδιαφέρον για έργα 50-60 GW, τότε η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη. Πάντως, το θέμα είναι πανευρωπαϊκό.
«Όταν λέμε πως θα λειτουργήσει ένα σύστημα με τόσες ΑΠΕ και τα μοντέλα λένε ότι η τιμή θα πηγαίνει ή στο μηδέν ή πολύ ψηλά, υπάρχει ένα σύμπλεγμα δράσεων που πιστεύουμε ότι θα το εξισορροπήσει, αλλά είναι θεωρητικό. Πρέπει να δομήσουμε μια αγορά με 80-90% ΑΠΕ. Το ζήτημα θα λυθεί μονάχα από κοινού με την Ευρώπη».
Πάντως, το ΥΠΕΝ δεν εξετάζει σήμερα παύση των αδειοδοτήσεων νέων ΑΠΕ, τόνισε ο κ. Τσάφος.
Η αγορά θα κρίνει τις εγκαταστάσεις στις μπαταρίες
Σε όποιες χώρες μπήκαν πολλές μπαταρίες, μειώθηκε σταδιακά η οικονομικότητά τους και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, σχολίασε ο υφυπουργός.
Στόχος είναι να φτάσει το σύστημα σε ένα σημείο χωρίς έντονες διακυμάνσεις ανάμεσα σε μεσημέρι και βράδυ, και αυτή ακριβώς είναι η φύση της συγκεκριμένης επένδυσης. “Η αγορά θα κρίνει στην πορεία το μέγεθος των συνολικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης”, επισήμανε.
Ο ρόλος toy φυσικού αερίου
Σε ένα ελληνικό σύστημα με πολλές ΑΠΕ και χωρίς άλλες πηγές πέραν των υδροηλεκτρικών, ο ρόλος των μονάδων αερίου είναι καθοριστικός. Η κερδοφορία τους μπορεί να περιοριστεί μελλοντικά, αλλά σήμερα οι μονάδες αυτές παίζουν και περιφερειακό ρόλο εξισορρόπησης, άρα πρέπει να το δει κανείς ευρύτερα το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία θα λάβει υπόψη την ευστάθεια του συστήματος. Από την Ε.Ε. υπάρχει κατεύθυνση οι μηχανισμοί ισχύος να έχουν ευρύ χαρακτήρα. Πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα εφόδια για να εξασφαλίσουμε την ευστάθεια, σημείωσε ο κ . Τσάφος.