Ο Πασχαλιάτικος “Un” αφήνει για λίγο το αρνί και τα άλλα εδέσματα και έρχεται με όρεξη και πολλές πληροφορίες για τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο. Καλή ανάγνωση, Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!!!
- Δασμοί: Αγώνας αντοχής κι όχι ταχύτητας
- Δώσε και σε μένα (LNG), Donald
- Ακριβότερο λόγω δασμών το LNG
- Από ΑΠΕ τα 2/3 της ενέργειας παγκοσμίως
- Τα data center έφθασαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
- To καλώδιο και ο χρόνος
- Ο πρωθυπουργός στη Μεσογείων, η ενέργεια στη Βουλή
- Η συνάντηση Τσάφου με βουλευτές των ΗΠΑ
- Το νέο οικονομικό δίδυμο του Μαξίμου
- Και το ενεργειακό δίδυμο του ΠΑΣΟΚ
- Ο χαλκός… απογειώνει το κόστος του υπόγειου δικτύου
- Τι… μαγειρεύει η Αλεξάνδρα Σδούκου
- Η απόφαση για την ΔΕΗ και οι υπεραξίες Στάσση
- Η αγαπημένη ..Elpedison του Σιάμισιη
- Έρχεται έκπληξη στον ΑΔΜΗΕ
- Τα αιολικά του ομίλου Λάτση
Δασμοί: Αγώνας αντοχής κι όχι ταχύτητας
Με το Trump effect να κυριαρχεί στις αγορές και αυτές τις ημέρες, η είδηση είναι ότι στην αγορά αρχίζουν να ετοιμάζονται για αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας.
Με άλλα λόγια αρχίζει να μεταβάλλεται, δηλαδή να επεκτείνεται ο χρονικός ορίζοντας που η αγορά εκτιμά ότι θα σταματήσουν οι αναταράξεις και θα επανέλθει η νηνεμία.
Ακόμη και να επιτευχθούν τελικά συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των εμπορικών εταίρων τους, να υλοποιηθεί δηλαδή το πλέον αισιόδοξο σενάριο, και πάλι αναλυτές εκτιμούν ότι η πορεία δεν θα είναι ευθύγραμμη αλλά θα σημειώνονται πισωγυρίσματα, διαρκώς θα ανακύπτουν νέα ζητήματα και γενικότερα οι ανατροπές θα είναι μόνιμο φαινόμενο στις αγορές.
Δώσε και σε μένα (LNG), Donald
Το πόσο σύνθετο είναι το νέο τοπίο που δημιουργείται, αποτυπώνεται στο LNG. Οι περισσότερες χώρες του πλανήτη εκφράζουν την βούληση να αυξήσουν τις αγορές LNG από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς ή έστω, αυτοί να οριστούν στο χαμηλότερο δυνατό σημείο.
Κινούνται, δηλαδή, σε μια λογική «δώσε και σε μένα, μπάρμπα» -όπου… μπάρμπας ο Donald Trump.
Πρώτη απ’ όλες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και η Ινδία προωθεί συμφωνία 15ετούς διάρκειας για προμήθεια αμερικανικού LNG, ενώ μέσω μεγάλης εταιρείας της πρόκειται να αποκτήσει μερίδιο μετοχών σε μεγάλο project αερίου στις ΗΠΑ.
Διάρκειας 15 ετών θα είναι η συμφωνία και με την Ταϊλάνδη, ενώ σε αγορές πετρελαίου - LNG 10 δις δολ. ετησίως υπολογίζεται να κλείσει η συμφωνία ΗΠΑ-Ινδονησίας. Ακόμη και το Πακιστάν πρόκειται να αγοράσει, για πρώτη φορά, αργό πετρέλαιο αξίας 1 δις δολ. (σε ετήσια βάση) από τις ΗΠΑ.
Ανάλογες συμφωνίες προωθούνται και για άλλες σημαντικές οικονομίες της Ασίας, με πιο σημαντική φυσικά την Ιαπωνία.
Αυτό, όμως, προκαλεί αναταράξεις στις αγορές καθώς είναι προφανές ότι οι υπόλοιπες χώρες που παράγουν αέριο και πετρέλαιο δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.
Ακριβότερο λόγω δασμών το LNG
Την ώρα, όμως, που οι Αμερικανοί προωθούν το αέριο τους στη διεθνή αγορά κατά τρόπο που καμία χώρα δεν το έχει κάνει στο παρελθόν, την ίδια ώρα το κόστος του LNG αυξάνεται λόγω των δασμών.
Ήδη, οι δασμοί 25% που επέβαλε η νέα αμερικανική κυβέρνηση στο εισαγόμενο χάλυβα και αλουμίνιο έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους της εξόρυξης αερίου και κατ’ επέκταση του LNG, ενώ και τα τέλη αεριοποίησης αυξήθηκαν κατά 20 σεντς στα 2,7 δολάρια/MMbtu.
Από ΑΠΕ τα 2/3 της ενέργειας παγκοσμίως
Πάντως, αν και ο Trump στρέφεται στα ορυκτά καύσιμα προωθώντας την αύξηση της παραγωγής τους τόσο για να αυξήσει τις αμερικανικές εξαγωγές, άρα και τα έσοδα της χώρας του, όσο και να ρίξει τις τιμές των καυσίμων στο εσωτερικό, ο ρυθμός της ενεργειακής μετάβασης του πλανήτη όχι μόνο δεν ανακόπτεται αλλά μάλλον επιταχύνεται.
Το καταγράφει το think tank Ember, το πιστοποιεί και το Bloomberg στο New Energy Outlook 2025.
Διαπιστώνει ότι παρ' όλη την αβεβαιότητα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια και οι μπαταρίες εξακολουθούν να απολαμβάνουν οικονομικά πλεονεκτήματα στις περισσότερες αγορές και ότι αυτά θα οδηγήσουν στη συνεχή ανάπτυξή τους τόσο κατά την επόμενη δεκαετία όσο και μετά απ’ αυτή.
Στο βασικό σενάριο, η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ αυξάνεται κατά 84% έως το 2030 παγκοσμίως και μέχρι το 205 οι ΑΠΕ θα παρέχουν περισσότερο από τα 2/3 της ενέργειας σε διεθνές επίπεδο.
Τα data center έφθασαν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Το Bloomberg εστιάζει στο New Energy Outlook 2025 στα data center που το 2035 θα απορροφούν το 4,5% της παραγόμενης ενέργειας, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 8,7% το 2050.
Τα data center αναπτύσσονται τόσο δυναμικά που θα απορροφούν λίγο λιγότερη ενέργεια από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αποτελώντας σημαντική πηγή νέας ζήτησης ενέργειας.
Έως το 2035 το Bloomberg εκτιμά ότι τα data center θα απορροφούν περισσότερη ενέργεια από ορυκτά καύσιμα παρά από ΑΠΕ.
To καλώδιο και ο χρόνος
Την ώρα που συμβαίνουν αυτά στον πλανήτη, στην ελληνική ενεργειακή επικαιρότητα δεσπόζει το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, του «καλωδίου» όπως αποτυπώνεται στη δημόσια σφαίρα.
Λέγονται και γράφονται πάρα πολλά. Καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση αναζητά τον κατάλληλο χρόνο για την επανέναρξη των εργασιών καταγραφής του βυθού θέλοντας να είναι σίγουρη όταν «πατήσει το κουμπί».
Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα χρειάζονται χρόνο, γι’ αυτό έμπειρος πολιτικός υπενθύμιζε τη Μεγάλη Εβδομάδα ότι «ο πολιτικός χρόνος δεν συμβαδίζει πάντα με τον δημοσιογραφικό χρόνο».
Πάντως, το καλώδιο έχει αποσυνδεθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ενεργειακή του διάσταση στο πως το προσλαμβάνει η κοινή γνώμη και εκλαμβάνεται ως εργαλείο άσκησης εθνικής κυριαρχίας -βεβαίως, έχει και αυτήν την διάσταση αλλά όχι μόνο αυτή.
Ο πρωθυπουργός στη Μεσογείων, η ενέργεια στη Βουλή
Με εύλογο ενδιαφέρον αναμένεται ως εκ τούτου η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα του Πάσχα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία με αιχμή εκείνα στα οποία υπήρξε αλλαγή πολιτικής ηγεσίας κατά τον τελευταίο ανασχηματισμό και το ΥΠΕΝ είναι από τα πρώτα που θα επισκεφθεί τα επόμενα 24ωρα.
Μαθαίνω ότι στην κυβέρνηση θεωρούν την ενέργεια ιδιαίτερα προνομιακό πεδίο για το κυβερνών κόμμα, ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναλάβει πρωτοβουλία για να γίνει ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για τα ενεργειακά θέματα σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.
Το έχει προαναγγείλει ουσιαστικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε ανάλογη συζήτηση πολιτικών αρχηγών προ μηνών και ήλθε πλέον η ώρα να γίνει πράξη.
Η συνάντηση Τσάφου με βουλευτές των ΗΠΑ
Ενδεικτική του πόσο ψηλά ιεραρχούν τα θέματα της ενέργειας στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η παρουσία του υφυπουργού Ενέργειας Νίκου Τσάφου στο πλευρό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη κατά τη συνάντησή του με μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ τη Μεγάλη Πέμπτη.
Μαθαίνω ότι η ενέργεια ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων καθώς βούληση των δύο χωρών είναι η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας -και- στο συγκεκριμένο τομέα.
Το νέο οικονομικό δίδυμο του Μαξίμου
Η συνάντηση με τα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ήταν μία από τις πρώτες, αν όχι η πρώτη, που έκανε κοινή εμφάνιση το νέο δίδυμο των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού.
Πρόκειται για τον «παλιό» Μιχάλη Αργυρού, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού και πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τον «νέο» Δημήτρη Πολίτη, σύμβουλο του πρωθυπουργού για θέματα επενδύσεων, πρώην CEO του ΤΑΙΠΕΔ.
Στην ουσία Μ. Αργυρού και Δ. Πολίτης αντικαθιστούν τον Αλέξη Πατέλη, ο πρώτος ασχολούμενος κυρίως με μακροοικονομικά θέματα και ο δεύτερος αναλαμβάνοντας τις επαφές με επενδυτές.
Και το ενεργειακό δίδυμο του ΠΑΣΟΚ
Δίδυμο, όμως, στα ενεργειακά θέματα έχει αναδειχθεί και στο ΠΑΣΟΚ. Με τον «παλιό» Γιάννη Μανιάτη, τη ζώσα θεσμική μνήμη του κόμματος, να έχει το πρώτο λόγο στα μείζονα ενεργειακά θέματα, όπως τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και τα κοιτάσματα υδρογοναθράκων.
Και τον «νέο» Φραγκίσκο Παρασύρη να εστιάζει στα ζητήματα της ενεργειακής καθημερινότητας, επενδυτικά προγράμματα αλλά και διαρθρωτικά θέματα τα ενεργειακής αγοράς.
Ο χαλκός… απογειώνει το κόστος του υπόγειου δικτύου
Ένα από τα θέματα που πρόκειται να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ, και το οποίο έρχεται στην επικαιρότητα κάθε χρόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, είναι η υπογειοποίηση του δικτύου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέχρι τώρα έχει υπογειοποιηθεί περίπου το 10% του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, ήτοι περί τα 24.000 από τα 240.000 χιλιόμετρα
Στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο έως το 2025, έχουν προγραμματιστεί έργα υπογειοποίησης 2.150 χιλιομέτρων, με συνολικό κόστος 243 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 187 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ΠΑΣΟΚ, με ερώτηση στη Βουλή, ζητεί να πληροφορηθεί την πρόοδο του προγράμματος αλλά και τον σχεδιασμό για μετά το 2025, με δεδομένο, όπως αναφέρει, ότι το κόστος υπογειοποίησης έχει διπλασιασθεί στις 100.000 ευρώ/χιλιόμετρο (στις 120.000 ευρώ/χλμ στις κατοικημένες περιοχές) λόγω της αύξησης των πρώτων υλών και ιδίως του χαλκού.
Τι… μαγειρεύει η Αλεξάνδρα Σδούκου
Την ίδια ώρα η Αλεξάνδρα Σδούκου, μετά από μια πολύχρονη θητεία στο υπουργείο Ενέργειας, «μπαίνει στα παπούτσια» της νέας της θέσης ως εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Με τη μεθοδικότητα που τη χαρακτήρισε καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας της στο ΥΠΕΝ, ενημερώνεται σε βάθος για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, έχει ξεκινήσει τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις και δίνει το «παρών» σε κομματικές εκδηλώσεις όπως στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγία Βαρβάρα το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας.
Με το καλημέρα έδειξε ότι θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα. Τη Μεγάλη Εβδομάδα σέρβιρε φαγητό στη δομή αστέγων της Unesco Πειραιά, ενώ μοίρασε δέματα αγάπης σε εκδήλωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η απόφαση για την ΔΕΗ και οι υπεραξίες Στάσση
Είναι τσεκαρισμένο και δεν φαίνεται πως μπορεί να αλλάξει. Η κυβέρνηση δεν σκέφτεται σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο να διαθέσει νέο ποσοστό πώλησης των μετοχών της ΔΕΗ, για το οποίο ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν το fund CVC αυξάνοντας την θέση του.
Το θέμα πλέον με την μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται στην περαιτέρω ανάδειξη των τεράστιων υπεραξιών της εταιρείας, καθώς δεν έχουμε δει ούτε ελάχιστα από όσα έχουν οργανώσει ο Γιώργος Στάσσης και οι συνεργάτες του. Κρατήστε, μόνο ένα: Τις τεράστιες δυνατότητες του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, με τον Τάσο Μάνο επίσης επιλογή Στάσση, να αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από πολύτιμη..
Η αγαπημένη ..Elpedison του Σιάμισιη
Για την Elpedison, μην σας μπαίνουν σκέψεις, πώλησης από την Helleniq Energy. Έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά. Ο Ανδρέας Σιάμισιης έχει ενθουσιαστεί με την προοπτική ανάπτυξης σε τομείς που δεν έχει καμία η παρουσία ο όμιλος και στο επόμενο διάστημα θα δούμε πολλές κινήσεις έκπληξη σε αυτή την κατεύθυνση..
Έρχεται έκπληξη στον ΑΔΜΗΕ
Για να είμαστε καθαροί, ο Μάνος Μανουσάκης έπαιξε μεγάλη μπάλα στο θέμα του καλωδίου Ελλάδα-Κύπρος -Ισραήλ. Έφερε επενδυτές, άντεξε στα τοπικά συμφέροντα σε Ελλάδα και Κύπρο που αντιτίθενται και έφερε τους Γάλλους της Nexans στην Ελλάδα. Γενικώς ωρίμασε το έργο και διέθεσε πολύ από το προσωπικό του ..κεφάλαιο.
Τα υπόλοιπα είναι θέματα της κεντρικής διοίκησης, δηλαδή του Μαξίμου. Οπότε φυσιολογικό είναι το σενάριο που ακούω ότι σύντομα θα επιβραβευτεί με μια κίνηση έκπληξη στην εταιρεία, που θα κάνει μεγάλο θόρυβο..
Τα αιολικά του ομίλου Λάτση
Το αλίευσα από το evros-news.gr ότι η εταιρεία Green Volt, θυγατρική της Lamda Development του ομίλου Λάτση σχεδιάζει να δημιουργήσει 4 ΑΣΠΗΕ αιολικών πάρκων, δηλαδή ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 302,4 MW σε Διδυμότειχο και Ορεστιάδα καθώς και διασυνδετική γραμμή μεταφοράς 150 kv.
Το έργο έχει πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τον Σεπτέμβριο του 2022. Το πρόβλημα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον ακριτικό νομό, είναι ότι ενώ πολλοί πούλησαν ή ενοικίασαν τα σχετικά κτήματα για την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, η αντίσταση άλλων ιδιοκτητών έχει οδηγήσει την εταιρεία στην αποστολή εξώδικων στους εν λόγω ιδιοκτήτες.