Μενού Ροή
Η RWE αναζητά δρόμους υδρογόνου στην Αυστραλία και φωτοβολταικών στην Ισπανία

Εν αναμονή εντός του καλοκαιριού της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την σύμπραξη της με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την υλοποίηση φωτοβολταικών πάρκων 2 GW, η γερμανική RWE, κοιτά και προς Αυστραλία αυτή τη φορά για επέκταση σε μονάδες υδρογόνου, ενώ έκλεισε και μια εξαιρετικά συμφέρουσα συμφωνία για την πώληση ενός υπό κατασκευή φωτοβολταικού πάρκου στην Ισπανία.

Στην χώρα της Ιβηρικής η RWE Ανανεώσιμες συμφώνησε να πουλήσει στον ισπανικό φαρμακευτικό κολοσσό  Grifols, την παραγωγή ενός πάρκου φωτοβολταϊκών, 21 εκταρίων που αναπτύσσει η RWE στα νοτιοδυτικά της Ισπανίας στο Las Vaguadas, Badajoz και το οποίο θα μπορούσε να παράγει έως και 25 GW. Η συμφωνία είναι 10ετής και η Grifols θα καλύπτει το 28% των συνολικών ετήσιων ενεργειακών αναγκών της στην Ισπανία. Το πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο εξάμηνο του 2022. Μέχρι τότε, η Grifols επιτυγχάνει τον στόχο της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της αγοράς πιστοποιητικών ανανεώσιμης ενέργειας από την RWE.

Συμφωνία με Αυστραλία

Όπως ανακοίνωσε χτες η γερμανική κυβέρνηση προχωράει η συνεργασία με την Αυστραλία για την παραγωγή υδρογόνου. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier και η υπουργός Παιδείας και Έρευνας Anja Karliczek υπέγραψαν επιστολή προθέσεων για τη δημιουργία «Συμφωνίας Υδρογόνου της Αυστραλίας της Γερμανίας» με τον Αυστραλό ομόλογό τους, Angus Taylor, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Μεγάλες εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής κοινής ωφέλειας RWE και της Uniper, έχουν αρχίσει να αναζητούν πιθανές νέες εμπορικές οδούς υδρογόνου, μια καθαρότερη εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα από την Αυστραλία και άλλα μέρη.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και το κείμενο της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση ανέφερε ότι η συνεργασία αφορούσε τη δυνατότητα «εισαγωγής βιώσιμου παραγόμενου υδρογόνου σε σχετικούς όγκους, πράγμα που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επίτευξη των αυστηρότερων κλιματικών στόχων μας».

Η Αυστραλία θέλει να αναπτύξει μια καθαρή αλυσίδα παραγωγής υδρογόνου και αμμωνίας για να μειώσει τον άνθρακα, να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει νέες εξαγωγικές αγορές, δήλωσε ο Taylor σε συνέντευξή του στο Reuters τον Μάιο.

Οι δύο χώρες μπορούν να επωφεληθούν από τους απεριόριστους ηλιακούς πόρους της Αυστραλίας και να χρησιμοποιούν γερμανική τεχνολογία ηλεκτρόλυσης, δήλωσε ο Altmaier.

Η Karliczek είπε ότι το υπουργείο της θα χρηματοδοτήσει έναν θερμοκοιτίδα τεχνολογίας που ονομάζεται HyGate με 50 εκατομμύρια ευρώ (60,53 εκατομμύρια δολάρια) για τρία χρόνια για να δοκιμάσει τεχνολογίες από την παραγωγή έως την αποθήκευση και τη μεταφορά.

Η στρατηγική της Γερμανίας για υδρογόνο 9 δισεκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, η οποία ενσωματώνεται σε ευρύτερες στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασίζεται στην υπόθεση ότι το 80% περίπου των απαιτήσεων υδρογόνου της ενδέχεται να πρέπει να εισαχθεί μακροπρόθεσμα.

Η Γερμανία έχει βάλει στη Σαουδική Αραβία, τον Καναδά, τη Χιλή και το Μαρόκο ως πιθανές προμηθεύτριες χώρες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας